„Pe interneți”

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
„Cu bule“ jpeg

Încălcarea normelor prin modificarea unor forme, semn al unei libertăți specifice registrului informal, e caracterizată de o ambiguitate fundamentală, în măsura în care se poate atribui deopotrivă erorii sau intenției umoristice. Abaterea de la normă poate consta, de exemplu, în formarea unui plural de la cuvinte care au doar formă de singular (singularia tantum), mai ales atunci cînd pluralul nu aduce o idee nouă, nu este motivat semantic.

Formarea unui plural (motivat sau nemotivat) de la termenul internațional Internet e un fenomen actualizabil în multe limbi. Româna are însă la dispoziție mai multe posibilități de a forma pluralul, tratînd cuvîntul ca substantiv neutru, cu desinența -uri (interneturi) sau -e (internete) ori ca substantiv masculin, cu desinența -i (interneți). Nu e vorba, vom vedea, de simple potențialități, ci de variante reale, chiar destul de răspîndite. Pluralizarea poate fi motivată de ideea existenței mai multor rețele similare, a mai multor subtipuri („internetul global se sparge în interneturi mai mici”, biziday.ro), dar poate fi și complet inutilă din punct de vedere strict conceptual, atunci cînd e foarte clar că noua formă se referă la exact aceeași realitate descrisă suficient de singularul cu valoare de nume propriu: „poate nu este prea eficient să întrebi niște necunoscuți pe interneturi” (reddit.com). Unele dintre aparițiile pluralului au scop parodic, aluziv, evocînd erori preexistente. E totuși plauzibilă și creația ludică independentă, fără trimitere la vreo eroare inițială.

Pluralul englezesc Internets este înregistrat (de Wikipedia, Wiktionary etc.) ca formă glumeață, reluînd satiric o eroare lingvistică a fostului președinte G.W. Bush, produsă într-o dezbatere cu John Kerry, în 2004. E posibil ca formele de plural din română să preia inovația din engleză, despre care s-a vorbit în momentul respectiv ‒ „președintele american George Bush povestea lumii întregi despre lucrurile pe care le-a aflat el de pe interneturi” (curentul.info) ‒, dar e posibil și ca pluralul să se fi dezvoltat independent, pe un tipar al modificării morfologice produse din neatenție sau în glumă. Știri din 2011 atribuiau pluralul internete erorii unui politician român (G. Becali), citînd o formulare a acestuia ‒ „Nu mă interesează pe mine internetele și de-astea!” (evz.ro) ‒ și preluînd ironic forma: „Nu prea îi plac «Internetele astea» patronului Stelei” (blogsport.gsp.ro).

Dicționarele curente (inclusiv Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic, în ultima sa ediție) indică adaptarea cuvîntului în română ca substantiv neutru comun (scris cu inițială minusculă), cu formă unică de singular. Dacă i se creează totuși în comunicare un plural ad-hoc (motivat semantic), substantivul neutru primește terminația de plural -uri, tipică pentru majoritatea împrumuturilor recente: „Internetul se va transforma în 4 interneturi: european, american, chinez și rusesc” (ro.linkedin.com). Pluralul în -uri este deci acceptabil, la nevoie, dar poate fi și atribuit unor vorbitori inculți: „Manex, proprietar: «Am luat un model după interneturi, ne place Versaci»” (observatornews.ro); „«Sînt niște antene să meargă interneturile și ăstea. Îs mai multe puse și o zis doctorița că alea tare atacă», a declarat o localnică” (pressone.ro). Cel mai adesea este folosit cu intenție umoristică, într-o metaforă locativă care evocă diverse formule populare conținînd pluralul (pe drumuri, pe coclauri): „Ce mai face lumea pe interneturi?” (gramhir.com); „aș arde-o pe interneturi cu discuții sterile și inutile” (forum.softpedia.com).

Pluralul în -e nu apare în contexte serioase, ci doar în intervenții atribuite vorbitorilor necultivați ‒ „declarația în exclusivitate a unei babe: «I-a bătut Dumnezeu, că prea se jucau cu internetele alea! Păi de internete avem noi nevoie?»” (national.ro) ‒ și în contexte glumețe, ironice: „te descurci tu, că te știi cu internetele, cu calculatoarele” (facebook.com); „o poveste care circulă în draci pe internetele românești” (utopiabalcanica.net). Forma în -e dezvoltă și o altă utilizare comică, fiind interpretabilă ca masculin singular (pe tiparul biscuit-biscuite): „Hei ce mai descoperire măreață internetele ăsta! Dacă nu era internetele ce făceai?” (reddit.com).

Cea mai șocantă este forma de substantiv masculin, cu pluralul în -i: „am căutat prin interneți o casă” (pinterest.com); „toată lumea scormonește măruntaiele interneților” (bacauexpres.ro); „diverse companii furnizoare de servicii: curent, gaz, interneți etc.” (denisuca.com); „am cerut parola de la interneți” (foodcrew.ro); „zbîrnăie interneții în ultima vreme” (criticarad.ro). Forma poate fi aleasă de vorbitorii actuali și datorită asemănării cu pluralul marcat umoristic din engleză (internets). Și în acest caz, construcția cea mai frecventă este locativul pe interneți: „aveți timp să stați pe interneți” (reddit.com); „știu că îţi place să te prefaci că munceşti cît eşti la birou, cînd tu de fapt o arzi pe interneți în căutare de chestii funny” (vice.com); „îndemnul ca lumea să se informeze de la sursa autorizată, nu «de pe interneți»” (manafu.ro). Unele contexte sugerează o suprapunere interesantă (care se explică și prin forma masculină, și prin rimă) între interneți și pereți: „Treaba asta cu scrisul pe interneți stă în felul următor” (facebook.com); „numele de pus pe interneți” (creator.iqads.ro), „a și lipit pe Interneții ministerului o poză” (desteptarea.ro).

Se dovedește astfel, încă o dată, că limbajul colocvial exploatează cu dezinvoltură, în scopuri ludice și expresive, posibilitățile gramaticale ale limbii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Claudiu Târziu se întreabă de ce se teme George Simion că va fi arestat la protestul din 26 mai: „Știe că se va întâmpla lucruri ilegale?”
Europarlamentarul Claudiu Târziu, fost co-preşedinte al AUR, s-a întrebat sâmbătă, 24 mai 2025, de ce se teme George Simion că va fi arestat la protestele anunțate în București în ziua învestirii lui Nicușor Dan.
lupescu mihai jpg
Ce spunea Regele Mihai despre amanta pe care o avea tatăl său. Cum o descria pe Elena Lupescu și de ce se ferea să-i spună numele
Relația dintre Regele Mihai și tatăl său, Carol al II-lea, a fost marcată de tensiune, neînțelegeri și absențe dureroase.
Novak Djokovic jpg
„Bornă” pentru Djoković. Sârbul a câștigat cel de-al 100-lea titlu ATP
Fostul lider din tenisul mondial masculin a atins un număr rotund.
al i cuza cartea de istorie jpeg
Micul dejun care nu lipsea niciodată de pe masa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este considerat un super aliment
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, avea preferințe culinare influențate de epoca sa, dar și de gusturile moldovenești autentice.
Bernadette Szocs, Facebook jpg
trump drapel steag american sua
Număr record de cereri ale americanilor pentru a obţine cetăţenia într-un ţară din Europa, după ce Donald Trump a ajuns preşedinte
Tot mai mulți americani aleg să aplice pentru cetățenie și rezidență permanentă într-un stat european, după ce Donald Trump a câştigat alegerile din SUA şi a început să pună în practică politica sa agresivă.
banner mihai albu jpg
Eveniment trist înainte de nunta lui Mihai Albu. Cum a rămas designerul doar cu o pereche de nași
Mihai Albu și Elena Nechifor au devenit soț și soție atât legal, cât și religios. Nunta are loc astăzi și se desfășoară alături de persoanele dragi lor. Deși cei doi soți au încercat să organizeze totul ca la carte, au existat și mici incidente. Ce s-a întâmplat cu cea de-a doua pereche de nași?
nor tornada la cluj foto vio oprea jpg
Alertă! ANM a emis Cod roșu de ploi torențiale și grindină de mari dimensiuni. Vânt cu aspect de tornadă
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă seara, o avertizare nowcasting cod roșu de ploi torențiale și grindină de mari dimensiuni pentru județul Vaslui.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Lidia Buble, adevărul despre alimentele care o ajută să își mențină silueta: „Eu sunt, oarecum, vegetariană”
Lidia Buble, una dintre cele mai îndrăgite cântărețe, pune mult preț pe sănătatea și silueta sa. Admirată și invidiată totodată pentru silueta sa, vedeta mărturisește că sunt necesare anumite sacrificii.