Patrioți doar cu vorba

Richard K. SHERWIN
Publicat în Dilema Veche nr. 982 din 2 – 8 februarie 2023
Departamentul de Justiție © wikimedia commons
Departamentul de Justiție © wikimedia commons

În 1787, Thomas Jefferson scria că „arborele libertății trebuie împrospătat din cînd în cînd cu sîngele patrioților și al tiranilor”. Dar întrebarea recurentă a politicii – relevantă mai ales în contextul coeziunii fragile a Americii la acest început de an – e cine sînt patrioții și cine sînt tiranii.

În noul Congres ales în noiembrie anul trecut, republicanii de extremă dreapta au obținut un avantaj important, amenințînd candidatura lui Kevin McCarthy pentru postul de purtător de cuvînt al Camerei Reprezentanților SUA. În schimbul unui vot favorabil, membrii Freedom Caucus (o minoritate de susținători fervenți ai lui Donald Trump) au obținut numiri în comisiile cele mai puternice ale Casei Albe, de unde vor putea controla agenda politică pentru următorii doi ani.

Americanii anticipează deja ceea ce urmează. Democrații controlează Senatul și Președinția, dar agitatorii republicani proaspăt consolidați nu vor fi deschiși la compromisuri. Legislația susținută de republicani nu are șanse să devină lege și, ca atare, unica preocupare a unei Case Albe radicalizate va fi să întrețină un spectacolul de partizanat orb.

Acești republicani extremiști – cei mai mulți dintre ei refuzînd să condamne insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, votînd împotriva validării alegerilor prezidențiale din 2020 și perpetuînd marea minciună trumpistă despre alegerile „falsificate” – și-au anunțat deja agenda. Vor demara investigații tendențioase, bazate pe teorii ale conspirației care îl vor viza pe Joe Biden, pentru delicte de corupție care să poată justifica la o adică procedura de destituire (impeachment).Atacurile lor vor viza personalități publice precum Anthony Fauci, fostul director al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, pe care îl vor acuza că a mușamalizat presupusa scăpare a coronavirusului dintr-un laborator din Wuhan, China. Și vor propaga un discurs înspăimîntător despre politicile federale de imigrație: țara e invadată de imigranți care aduc criminalitate și boli, și care le fură americanilor merituoși locurile de muncă și puterea electorală.

Nici una dintre aceste afirmații de senzație nu ar supraviețui celei mai sumare verificări. Dar nu despre adevăr e vorba aici. Scopul urmărit e manipularea opiniei publice și pregătirea terenului de joc politic pentru alegerile prezidențiale din 2024. După cum vizionar a observat Jefferson, „Oamenii nu pot fi cu toții și întotdeauna bine informați. Partea care greșește va fi nemulțumită direct proporțional cu importanța faptelor pe care le înțelege greșit”.

Să privim din această perspectivă acuzațiile aduse astăzi de republicanii radicali: alegerile au fost falsificate; guvernul federal ascunde cauzele COVID-19, precum și decesele și bolile cauzate de vaccin; are loc o „mare substituire” a Americii albe cu imigranți și alte minorități. Aceste afirmații nu sînt cîtuși de puțin banale. O nemulțumire pe măsura unor acuzații atît de grave ar avea într-adevăr urmări foarte adînci. Or, știm deja că aceste urmări sînt suficient de profunde pentru a provoca o insurecție; întrebarea e, așadar: ce mai urmează? Mai multe focuri de armă trase de republicanii de extremă dreapta asupra caselor alegătorilor și politicienilor democrați?

În America de azi, violența politică e aproape o certitudine. Dacă dezbaterea civilă, rezolvarea pe cale legală a problemelor și restul activităților politice obișnuite sînt abandonate, ele vor fi înlocuite de activități neobișnuite, precum răspîndirea unor minciuni suficient de puternice pentru a provoca o criză sau o urgență politică capabilă să mobilizeze grupuri de justițiari și alte inițiative extrajudiciare.

Această perspectivă ridică întrebări importante despre natura și scopurile forțelor de extremă dreapta care se află acum efectiv la conducerea Camerei Reprezentanților SUA. Potrivit opiniei larg acceptate, Partidul Republican e confiscat de o recrudescență populistă. Unii istorici văd o puternică asemănare cu naționalismul populist promovat de președintele Andrew Jackson în anii 1830, cînd teama „substituirii albilor” (cu mexicani, hispanici, nativi americani, sclavi rebeli și aboliționiști) a stîrnit mișcarea „Young America”. Temeri similare au dus și la apariția mișcării MAGA.

Dar această nouă răzmeriță populistă e caracterizată și de teama de „statul paralel”, care o face mai nocivă chiar decît precursoarea ei din secolul al XIX-lea. Să-l luăm pe Ryan Zinke, reprezentantul statului Montana, care și-a dat demisia din postul de ministru de Interne al lui Trump, în urma încălcării codului deontologic. El susține că un „stat paralel” din interiorul Guvernului complotează pentru „a elimina cowboy-ul american”. Alarmismul ale lui Zinke nu e un caz izolat. Republicani din Camera Reprezentanților au creat recent o „subcomisie specială pentru supravegherea instrumentalizării guvernului federal” – un fel de House Un-American Activities Committee (Comisia parlamentară pentru activitățile antiamericane) a secolului XXI.

Conform rezoluției de înființare, noua subcomisie va investiga „modul în care agențiile puterii executive colectează, compilează, analizează, folosesc sau distribuie informații despre cetățenii Statelor Unite, inclusiv orice activități neconstituționale, ilegale sau contrare eticii, comise împotriva cetățenilor Statelor Unite”. Ea va examina de asemenea „modul în care agențiile puterii executive colaborează și fac schimb de informații cu sectorul privat, cu entitățile non-profit sau cu alte agenții guvernamentale, în vederea facilitării de acțiuni împotriva cetățenilor americani”.

Pe scurt, subcomisia există pentru a investiga principalele agenții americane de investigație și de aplicare a legii, inclusiv Departamentul de Justiție (cuprinzînd FBI), CIA și Departamentul pentru securitate internă al SUA. După cum a declarat limpede Jim Jordan, președintele subcomisiei și co-fondatorul Freedom Caucus, „avem datoria să investigăm aceste agenții și să observăm modul în care au fost instrumentalizate să acționeze împotriva a înșiși oamenilor pe care ar trebuie să îi reprezinte, și modul în care au încălcat libertățile garantate poporului american de Primul amendament”. Potrivit lui Jordan, „Dreptul vostru de a practica o credință religioasă, dreptul la reuniune, dreptul de a înainta petiții Guvernului, libertatea presei, libertatea de exprimare – toate acestea au fost atacate în ultimii doi ani. Vrem să oprim acest lucru”.

Statul de drept se bazează pe principiul conform căruia numai statul are puterea de a face și de a aplica legea. Noii populiști desfid acest monopol – atît din interiorul Guvernului (atacînd „instrumentalizarea” aplicării legilor federale), cît și din exterior (prezentîndu-i pe insurgenții din 6 ianuarie ca pe patrioți ale căror acte de violență sînt protejate de libertatea de exprimare și de reuniune).

Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.

Richard K. Sherwin e profesor emerit de Drept la New York Law School.

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.