Pașaport francez, model european?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie ÔÇô 4 august 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Ceea ce p─ârea mai degrab─â un pariu politic al lui Emmanuel Macron devine acum un proiect cu adev─ârat na╚Ťional. Dup─â ├«ndelungi ╚Öi intense dezbateri parlamentare, legea care reglementeaz─â utilizarea a╚Öa-numitului pa╚Öaport sau certificat sanitar a fost ├«n sf├«r╚Öit adoptat─â cu o larg─â majoritate. A fost nevoie de negocieri pentru a se ajunge la un consens, ├«ns─â, ├«n ansamblu, versiunea adoptat─â nu e foarte diferit─â de proiectul dorit ini╚Ťial de Emmanuel Macron. Considerat prea restrictiv din punct de vedere al libert─â╚Ťilor ╚Öi greu de aplicat, proiectul a fost amendat astfel ├«nc├«t s─â fie mai pu╚Ťin sever dec├«t ├«n forma dorit─â de executiv.

Certificatul va fi solicitat la intrarea ├«n toate spa╚Ťiile publice, la interior ╚Öi ├«n exterior, indiferent de num─ârul vizitatorilor/participan╚Ťilor: la teras─â, la teatru, la concerte ori la evenimente sportive se intr─â doar pe baza acestui pa╚Öaport. ├Än cazul ├«n care organizatorii nu respect─â reglement─ârile privind accesul, pot fi aplicate m─âsuri care merg de la ├«nchiderea administrativ─â a unit─â╚Ťii p├«n─â la dou─â s─âpt─âm├«ni ╚Öi p├«n─â la sanc╚Ťiuni penale.

Pentru minori, de la 12 ani, permisul de s─ân─âtate va intra ├«n vigoare pe 30 septembrie. Potrivit legii, adolescen╚Ťii cu v├«rste cuprinse ├«ntre 12 ╚Öi 16 ani pot fi vaccina╚Ťi cu acordul unui singur p─ârinte, iar cei ├«n v├«rst─â de 16-18 ani se pot vaccina f─âr─â acordul p─ârin╚Ťilor. Aceast─â m─âsur─â vizeaz─â ├«ncurajarea imuniz─ârii unei categorii de popula╚Ťie care, p├«n─â nu demult, a avut un acces limitat la vaccin, dar care ÔÇô mai ales ├«ncep├«nd cu luna septembrie, c├«nd re├«ncepe ╚Öcoala ÔÇô va fi foarte expus─â contamin─ârii.

C├«t prive╚Öte termenul pentru vaccinarea obligatorie a personalului medical, acesta a fost am├«nat cu o lun─â. E un compromis necesar ╚Öi benign, de vreme ce num─ârul ├«ngrijitorilor din unit─â╚Ťile medicale ├«nc─â nevaccina╚Ťi este nesemnificativ. Cei care ├«ns─â nu vor putea prezenta certificatul de vaccinare p├«n─â pe 15 octombrie risc─â s─â fie concedia╚Ťi.

Consensul politic din jurul acestor m─âsuri a fost atins cu greu. ╚śi ├«nc─â ╚Öi mai dificil e ca legea s─â fie acceptat─â de popula╚Ťie. ├Än urm─â cu c├«teva luni, ideea introducerii unui certificat de s─ân─âtate st├«rnea polemici ├«n r├«ndul societ─â╚Ťii. De╚Öi marea majoritate a popula╚Ťiei recunoa╚Öte beneficiile vaccinului, cei mai mul╚Ťi francezi refuz─â ideea de a merge cu pa╚Öaportul la c├«rcium─â. Acum, ├«n pragul unui nou val epidemic, pare c─â aceste rezerve s-au mai diminuat. Cei vaccina╚Ťi ├«n╚Ťeleg c─â e nevoie de ac╚Ťiuni mai hot─âr├«te ale autorit─â╚Ťilor pentru a-i convinge pe cei care refuz─â ori am├«n─â, la nesf├«r╚Öit, vaccinarea.

Exist─â ├«ns─â ╚Öi temerea ÔÇô pe alocuri, ├«ntemeiat─â ÔÇô c─â introducerea permisului de s─ân─âtate obligatoriu va accentua clivajele din r├«ndul popula╚Ťiei. Mai ales c─â termenele propuse ├«n calendarul de aplicare a m─âsurilor s├«nt destul de str├«nse. ├Än special, cei care au ├«nceput parcursul vaccin─ârii mai t├«rziu vor avea de suferit: perioada de timp dintre cele dou─â doze difer─â de la un tip de vaccin la altul ╚Öi, ├«n plus, se adaug─â ╚Öapte zile de la a doua doz─â p├«n─â c├«nd persoana e considerat─â imun─â ÔÇô a╚Öa c─â unele persoane vaccinate vor fi excluse de la via╚Ťa social─â. Exist─â ╚Öi inechit─â╚Ťi de natur─â genera╚Ťional─â: aproape 80% din cei cu v├«rsta de peste 75 de ani s-au vaccinat deja cu ambele doze. ├Äns─â doar 30% din cei de 20-39 de ani ╚Öi-au ├«ncheiat parcursul vaccinal. Diferen╚Ťa e fireasc─â de vreme ce persoanele v├«rstnice ╚Öi vulnerabile au avut prioritate ├«n momentul ├«n care a ├«nceput procesul de imunizare a popula╚Ťiei. Pa╚Öaportul, ├«ns─â, e pentru to╚Ťi. ├Än fine, exist─â disparit─â╚Ťi sociale importante legate de mediul de provenien╚Ť─â: ├«n regiunile mai bogate ale Fran╚Ťei, vaccinarea popula╚Ťiei e mult mai avansat─â dec├«t ├«n zonele mai s─ârace. Diferen╚Ťa e at├«t de evident─â ├«nc├«t se poate face o corela╚Ťie ├«ntre s─âr─âcie ╚Öi nivelul de imunizare: unde e s─âr─âcie, nu doar c─â accesul la vaccin e mai anevoios, ci ╚Öi ├«ndoielile oamenilor s├«nt mai mari. Nu e de mirare, deci, c─â ini╚Ťiativa lui Emmanuel Macron se love╚Öte de o rezisten╚Ť─â puternic─â. Pe de o parte, din partea antivaccini╚Ötilor hardcore (nu foarte numero╚Öi, dar foarte vocali), care v─âd ├«n introducerea certificatului o form─â mascat─â de a impune vaccinarea obligatorie ╚Öi care acuz─â Guvernul c─â vrea s─â-i discrimineze; pe de alt─â parte, dinspre st├«nga progresist─â, care crede ├«n eficien╚Ťa vaccinului, dar denun╚Ť─â disparit─â╚Ťile care vin odat─â cu introducerea permisului.

Oricum, e bine s─â observ─âm cu mare aten╚Ťie ce se petrece ├«n Fran╚Ťa ├«n s─âpt─âm├«nile ╚Öi lunile care urmeaz─â: dac─â m─âsurile introduse de autorit─â╚Ťi se vor dovedi aplicabile ╚Öi utile, probabil c─â modelul francez va fi adoptat ╚Öi de alte state europene.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.