Pașaport de vaccinat

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

În Europa, ritmul vaccinării e în creștere. Vîrful celui de-al treilea val al pandemiei nu a fost depășit peste tot, dar perspectivele sînt acum mai degrabă optimiste. Cele mai multe state occidentale și-au fixat drept obiectiv să vaccineze pînă la 70% din populație pînă la toamnă. Unele state vor atinge această țintă; altele, cu o capacitate administrativă redusă, ori pe fondul deficitului de infrastructură sanitară, nu vor reuși. Dar, oricum ar fi, viața economică își reia încet cursul. Și tocmai pentru a susține această normalizare a vieții urmează să fie introdus un pașaport sau certificat care să ateste imunizarea: un document care permite celor vaccinați să se deplaseze, din nou, liber. Un asemenea pașaport există în Israel, unde o mare parte a populației a fost deja imunizată. Însă, în Europa, introducerea acestui document stîrnește controverse de ordin științific, etic și politic. Principalul reproș e legat de accesul la vaccin: nu poți introduce reguli noi bazate pe imunizare dacă o mare parte din populație nu ajunge la vaccin. Apoi, mai e îngrijorarea legată de legitimitatea acestei măsuri: nu cumva se încalcă drepturi și libertăți sub pretextul că ni se oferă drepturi și libertăți?

În Germania, potrivit unui sondaj, majoritatea își dorește introducerea pașapoartelor vaccinale. Germanii văd în acest document o modalitate de a scăpa de numeroasele restricții impuse de pandemie. Odată adoptat, măcar cei vaccinați își vor putea relua viața de dinainte de criză. În Franța, realitatea socială e ceva mai complicată: potrivit unui sondaj de opinie, 77% din francezi nu vor ca accesul la restaurant, săli de sport etc. să fie condiționat de un pașaport vaccinal; în schimb, 59% și-ar dori ca un asemenea document să fie cerut la graniță pentru a permite accesul pe teritoriul național. Guvernul de la Paris și-a asumat însă riscul de a adopta, în premieră europeană, un model de certificare electronică a testelor de depistare COVID-19 și de atestare a vaccinării. După cîteva săptămîni de testare, măsura a fost introdusă la nivel experimental doar la controlul anumitor zboruri spre și din Corsica, apoi spre și dinspre unele țări extra-europene.

Astfel, fiecare persoană testată anti-COVID primește rezultatul prin SMS, iar rezultatul e transmis automat și către o bază de date națională care poate emite un certificat cu rezultatul testului. Certificatul de vaccinare este și el disponibil într-o bază de date națională și „descărcabil” pe aplicația mobilă. Autentificarea se face prin intermediul unui cod de bare pe care autoritățile îl pot verifica cu ușurință. Un pașaport electronic, portabil, ușor de folosit, deci util…

Însă ce funcționează bine la nivel experimental și la scară mică nu e sigur că va funcționa și la nivel național ori continental. Guvernul încearcă acum să discute cu companiile aeriene pentru a integra aplicația în procesul de check-in. Însă ariile de utilizare sînt mult mai vaste. O comisie interministerială analizează posibilitatea introducerii acestui certificat la intrarea la concerte, festivaluri și tîrguri. O veste bună și una proastă pentru organizatorii de evenimente: pe de o parte, prin introducerea unei asemenea măsuri se permite redeschiderea unui sector lovit din plin de restricții. Obligația de a verifica „pașaportul” spectatorilor la intrarea în sala de spectacol e o sarcină ingrată pentru majoritatea instituțiilor culturale. Guvernul de la Paris exclude implementarea acestuia în baruri sau restaurante – o inechitate destul de greu de explicat.

Sînt și alte necunoscute în ceea ce privește introducerea și utilizarea acestui pașaport vaccinal. De pildă, dacă va fi sau nu folosit în școli și universități. Situația e diferită de la o țară la alta: pe alocuri, procesul de învățămînt în școală nu a fost întrerupt nici măcar în perioadele de vîrf ale pandemiei. În alte părți, școlile au fost închise și s-a făcut educație de acasă. În alte state s-au găsit formule hibride. Se va introduce o formă de control a pașaportului vaccinal și la școală? Chiar și la clasele primare – obligatorii?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.