Parcările şi corupţia

Publicat în Dilema Veche nr. 136 din 1 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În New York, oraş şi aşa destul de aglomerat, circulă şi cei 1700 de diplomaţi acreditaţi la Organizaţia Naţiunilor Unite. "Cu 1699 mai mult decît e nevoie" - spunea, sub protecţia anonimatului, un oficial municipal. Automobilele care se duc şi vin la şi de la şedinţele în plen, însoţitorii pe motocicletă provoacă ambuteiaje de durată. Diplomaţii plătesc, în medie, 18 milioane de dolari - amenzi pentru violarea regulilor de circulaţie -, iar, în 2002, Michael Bloomberg, primarul oraşului i-a "demascat" atît de violent pe diplomaţi pentru că parchează în locuri interzise, încît a fost nevoie de intervenţia lui Colin Powell, pe atunci secretar de stat al SUA, ca să-i împace. Chuk Shumer şi Hillary Clinton, senatori de New York, au introdus un amendament la Legea pentru ajutorul extern care să permită recuperarea sumelor neplătite, direct de la statele diplomaţilor rău-platnici. S-a descoperit o armă nouă: ruşinea. "După ce au studiat datele, doi economişti au stabilit că există o corelaţie directă între cei care parchează peste hidranţi şi gradul de corupţie din ţările de unde provin. Studiul lui Raymond Fisman şi Edward Miguel arată cum se comportă oamenii proveniţi din culturi diferite cînd sînt supuşi unor noi norme culturale. Astfel, între 1997 şi 2002, diplomaţii din Ciad au avut 142 de amenzi de parcare neplătite, în timp ce cei din Canada şi Regatul Unit - nici una. Rezultatele cercetării pentru 165 de ţări au fost aproape identice cu cele ale indicelui de corupţie, elaborat de organizaţia Transparency International, unde sînt clasificate ţările după percepţia gradului de necinste. În cazul sancţiunilor pentru parcare, diplomaţii din ţările cu indice scăzut de corupţie s-au comportat bine, chiar cînd ar fi putut scăpa de plata amenzii.(...) Orice sentiment al superiorităţii morale ar trebui însă să fie moderat, dacă şoferii din New York ar examina comportamentul salariaţilor ambasadei americane din Londra. Anul trecut, personalul ambasadei n-a mai plătit sumele pentru intrarea cu automobilul în perimetrul central. Datorează acum oraşului 716.000 de dolari". Sînt pe lume oraşe unde superioritatea morală rămîne intactă, fiind asigurată de autorităţi. Chiar acolo unde parcarea n-ar fi permisă, nimeni nu aplică nici o amendă: parcarea e permisă peste tot, pe două şi trei rînduri, iar corupţia e un viciu care aparţine exclusiv pietonilor. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
11 modalități prin care riscul de a face cancer poate fi redus. Recomandările unor specialiști
Doar foarte puține dintre cancere (până la 10%) sunt moștenite, în cele mai multe cazuri boala putând fi prevenită. Cancerele care pot fi prevenite sunt cele pentru care pot fi luate măsuri adecvate de reducere a riscului, explică, pentru Yahoo Life, Heather Thompson Mackey.
image
Târgul din Maramureș căruia aurul i-a schimbat viața. Mineritul i-a adus o serie de privilegii regale
Baia Mare a fost un mic târg din Maramureș care s-a dezvoltat datorită interesului pentru aurul de aici. Același interes pentru aur a dus la obținerea unor privilegii, înaintea altor orașe mai dezvoltate din restul țării.
image
Căldură din râu. Primul oraş din România unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde
Oradea ar putea deveni primul oraş din ţară unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde, ca urmare a unui proiect al companiei de termoficare a oraşului.

HIstoria.ro

image
Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol
Pe 3 februarie 1954, în plin viscol, s-a stins și marele scriitor Ionel Teodoreanu, la vârsta de 58 de ani.
image
România, dușmanul de serviciu al Moscovei
La Moscova, în anii interbelici, România trece drept unul dintre marii dușmani ai URSS.
image
Ce s-a întâmplat cu un luptător din rezistența olandeză, dispărut în urmă cu peste 80 de ani
Analiza genetică a unui maxilar uman descoperit în Marea Nordului clarifică soarta unui proeminent luptător olandez din rezistența antinazistă ce a dispărut în urmă cu peste 80 de ani.