Paranghelia la discotecă

Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
„Cu bule“ jpeg

Căutam, cu mai mult de un deceniu în urmă, explicații pentru diferența semantică destul de spectaculoasă între cuvîntul care în greaca standard înseamnă „ordin”, „comandă” (cu subsensuri și specializări la fel de serioase, unele chiar tehnice și juridic-administrative: „mandat”, „instrucţiune” etc.) și adaptarea sa din româna colocvială: paranghelie, cu înțelesul de „petrecere, chef”. Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local. Între timp, am aflat că termenul grecesc paranghelia era evocat de unii sociologi și antropologi ca denumire colocvială pentru practica de a comanda, contra cost, piese muzicale pe care pot dansa doar cei care au plătit și invitații lor. Legătura semantică devenea astfel mai clară: termenul denumind practica de impunere a muzicii putea fi transferat, prin metonimie, asupra întregii petreceri zgomotoase, cu muzică, dans și băutură. Nu era însă limpede cum și cînd s-ar fi produs transferul semantic. Într-un articol din 2009, „Note etimologice și lexicale“ (în Limba română, nr. 4), Virgil Nestorescu presupunea că schimbarea semantică s-ar fi petrecut inițial în limba romani, de aici transmițîndu-se în româna colocvial-argotică. O scrisoare primită de la domnul Viorel Ștefănescu în 2008 îmi oferea o mărturie foarte interesantă asupra unei legături mult mai directe: autorul își amintea că, spre sfîrșitul anilor ’60, comanda de muzică contra cost, sub numele de paranghelie, era cunoscută tinerilor români prin intermediul petrecerilor organizate în acei ani de numeroșii refugiați greci. 

Pe măsură ce mai multe texte și mai ales periodice sînt scanate și devin accesibile pentru căutări ale unor forme lexicale, șansele unor explicații etimologice pentru cuvinte și expresii din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și din secolul al XX-lea cresc. Așa se face că, în baza de date Digiteca Arcanum, am găsit o atestare a cuvîntului care confirmă amintirile domnului Viorel Ștefănescu și contextul prototipic în care probabil că s-au produs transferul lexical (din greacă în română) și cel metonimic (de la comandarea muzicii la petrecerea cu muzică). Un reportaj despre discotecile din România anilor ’70, apărut în revista Flacăra și semnat de Dumitru Grauratestă folosirea termenului grecesc pentru a comanda muzică, în cadrul unei petreceri. Reportajul critică cu moderație distracțiile tineretului vremii și mai ales ocupația neserioasă, dubioasă din punct de vedere ideologic, de disc-jockey; atitudinea autorului e însă destul de conciliantă și deschisă către tentațiile juvenile, așa cum se vede și din titlu: „Nu, pe românește «disc-jockey» nu trebuie tradus chiar «pierde-vară»”. Autorul povestește (în categoria „aspectelor negative”) un incident dintr-o discotecă din Predeal: „disc-jockey-ul localului (...) a anunțat o melodie plătită: Iaso Paranghelia. Cu alte cuvinte, nu au voie să danseze decît cei care au plătit melodia. Este pus un pahar pe jos, în care sînt înfundate mai multe bancnote de hîrtie, apoi barmanul (...) și prietenii lui fac un dans grotesc deasupra paharului și, la sfîrșit, un șut îl face să zboare în țăndări. Au fost sparte peste 25 de pahare” (Flacăra, 18 ianuarie 1979). Citatul ilustrează folosirea termenului în cadrul unei petreceri intense și violente. Formula de desemnare a situației include și forma iaso, reprezentînd probabil transcrierea aproximativă a salutului informal grecesc. Într-un număr ulterior de revistă, continuarea articolului (cu titlul ușor schimbat: „Pe românește, «disc-jockey» nu trebuie tradus prin «pierde-vară»”) conține încă o referire la episodul respectiv: „acel caz «Iaso Paranghelia», cu bani zvîrliți în mijlocul sălii de dans” (Flacăra, 8 februarie 1979). 

Între timp, cuvîntul este tot mai bine fixat în limbă. A fost introdus, cu eticheta „familiar”, în ediția a doua a Dicționarului ortoepic, ortografic și morfologic (DOOM) din 2005 și a intrat în DEX, începînd din ediția din 2009, cu explicația „chef, distracție”. Are numeroase atestări în presă și în texte literare, inclusiv în traduceri care utilizează registrul colocvial. Altminteri, sensul său nu s-a schimbat și nu s-a pierdut nici ambivalența conotațiilor: termenul e apreciativ pentru unii vorbitori, depreciativ pentru mulți, care îl asociază cu un anumit tip de petreceri populare excesive și rudimentare. În perioada pandemiei, cuvîntul a apărut frecvent în presă, pentru a sublinia în stil senzaționalist contrastul cu cerințele de izolare – „În plină epidemie de coronavirus, mai mulți tineri au încins o paranghelie în mijlocul străzii, cu manele, dans și băutură” (observatornews.ro, 2020) – , inclusiv prin recursul la o rimă facilă: „Pandemia nu opreşte paranghelia”(mediafax.ro, 2020); „mega-paranghelie în plină pandemie” (cancan.ro, 2020) etc.

Condițiile de apariție a cuvîntului paranghelie, intrat de puțină vreme în uzul curent, dar care a cunoscut o răspîndire rapidă, par să se lămurească treptat Cultura populară subterană din perioada comunistă – incluzînd petreceri, jocuri, glume etc. – nu a lăsat suficiente urme scrise, astfel că pentru explicarea unor schimbări lingvistice relativ recente este nevoie de un efort colectiv de reconstrucție, de apelul la memoria colectivă și de speranța unor indicii furnizate de digitalizarea presei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cosmin contra sportpictures jpeg
Ceai verde Foto captură video YouTube dms jpg
Cel mai eficient ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, confirmat de specialiști. Aliatul natural în lupta cu hipertensiunea
Află care este cel mai bun ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, ce beneficii are ceaiul verde și cum îl poți include în dieta ta zilnică.
Nicușor Dan și CCR FOTO Mediafax
Cine are dreptate în disputa Nicușor Dan vs CCR. Expert: „Să bagatelizezi un principiu liberal atât de important e greu de calificat”
Bogdan Iancu, doctor în drept constituțional și conferențiar la Universitatea București, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce măsură Curtea Constituțională a procedat corect când a respins sesizarea președintelui Nicușor Dan privind unele ambiguități ale „legii Vexler”.
Familia Kennedy Sursa: John F. Kennedy Library / domeniu public
Familia Kennedy: saga unei dinastii între glorie, tragedii și blesteme care încă tulbură America
Familia Kennedy — o dinastie americană marcată de glorie politică și tragedii profunde, al cărei destin continuă să fascineze și să ridice întrebări despre un posibil blestem.
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Îl ai prin casă? Acest obiect din vremea lui Ceaușescu poate valora o mică avere
Deși epoca lui Nicolae Ceaușescu a rămas de mult în urmă, unele obiecte din acea perioadă continuă să atragă atenția colecționarilor. Un exemplu notabil este un album aparent banal, dar care poate aduce posesorului o sumă considerabilă de bani.
Panoramă  Muntele Fiji FOTO Shutterstock jpg
O țară asiatică a creat un birou special pentru a gestiona problemele cu străinii. Motivele din spatele deciziei
Japonia a înființat un birou pentru gestionarea relațiilor cu cetățenii străini, inclusiv turiștii, înainte de alegerile parlamentare de duminică. Problema găsește ecou în țară și se află pe agenda politică.
ochelari magazin optica medicala Foto Shutterstock jpg
Mai este obligat angajatorul să plătească ochelarii angajatului, în contextul măsurilor de austeritate?
Discuțiile legate de obligativitatea angajatorilor de a plăti ochelarii angajaților, în contextul măsurilor de austeritate impuse de Guvern, au luat amploare în ultima perioadă, persoanele interesate întrebându-se dacă este sau nu un beneficiu extrasalarial.
ucraina gif gif
Un clip dramatic arată cât de periculos a devenit câmpul de luptă din Ucraina
Transportul trupelor pe front a devenit la fel de periculos ca menținerea lui întrucât timpul de reacție al dronelor e acum de câteva secunde. E posibil ca ucrainenii să fi găsit totuși o soluție - una la limită, dar care le-ar permite să economisească timp prețios, relatează Euromaidan.
pepeni verzi si galbeni ghimpeteni, olt, iulie 2025   foto arhiva ionut craciun (4) jpeg
Produsul verii, cumpărat de la gheață, aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii. „Am găsit o soluție pentru umbrire”
Unul dintre cele mai cumpărate produse ale verii a fost scos pe piață cu două săptămâni mai târziu decât anul trecut, produsele similare de import afectând profitul fermierilor autohtoni. Va fi în schimb disponibil pentru clienți până aproape de sfârșitul toamnei.