Panterele străzii

Publicat în Dilema Veche nr. 197 din 16 Noi 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Un pieton din Atena, Tassos Pouliasis, 29 de ani, se pregătea să coboare pe carosabil, deoarece spaţiul de pe trotuar era ocupat de un vehicul parcat de-a curmezişul. În ultimul moment s-a decis să sară peste obstacol, s-a sprijinit de capotă şi a sărit peste parbriz: s-a declanşat alarma, capota s-a îndoit. Proprietarul vehiculului s-a înfuriat şi l-a dat pe pieton în judecată cu acuzaţia de vandalism. Pietonul a fost arestat şi riscă o pedeapsă de cîţiva ani de închisoare. "În multe alte ţări, Pouliasis, desenator de profesie, ar fi găsit probabil de partea lui simpatia autorităţilor, iar proprietarul automobilului ar fi fost amendat pentru parcare ilegală. Dar în Grecia, preocuparea pentru drepturile pietonilor este în mod general ignorată" - scrie Anthee Carassava în International Herald Tribune, 9 noiembrie 2007. Pietonii luptă să răzbească printre resturile lăsate de şantierele de construcţii, pavaj dislocat şi grămezi de gunoaie. Dar cel mai mare obstacol sînt şirurile de automobile care pun stăpînire în fiecare zi pe străzile Atenei. În 2004, anul Olimpiadei, ca să apere trotuarele, autorităţile au plantat 50.000 de mici stîlpi de oţel. Dar de atunci, şoferii le-au mutat sau le-au distrus. Recenta campanie a Primăriei - marcarea locurilor de parcare, crearea unor benzi speciale pentru transportul în comun şi biciclete, îngrădirea unor zone pietonale, stabilirea unui cuantum mai mare al amenzilor - a avut un oarecare succes, dar nu a rezolvat problema. O organizaţie a pietonilor, Panterele străzii, în cearcă să-şi facă dreptate: noaptea, activiştii ei merg pe străzile Atenei şi lipesc pe automobilele parcate pe trotuar un afiş portocaliu Day-glo, unde măgarul de pe locul şoferului spune "Parchez unde vreau". "Nu sîntem subversivi, nu vrem confruntare. Nu vrem să atacăm proprietatea cuiva" - spune arhitectul Panayiotis Panopoulos, şeful organizaţiei, în timp ce lipeşte un afiş pe un Jeep parcat pe o alee pietonală. Şi în alte ţări europene activiştii caută forme imaginative, dar legale, pentru a-i sensibiliza pe automobiliştii indiferenţi. Cu rare excepţii, autorităţile nu se simt implicate în lupta pietonilor. Cei cu putere de decizie s-au născut în automobil. ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.