Palatele lor

Publicat în Dilema Veche nr. 201 din 15 Dec 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Părea că recentele alegeri din Polonia au reuşit să dea naştere unei majorităţi parlamentare apte să repună ţara pe drumul reformelor europene de care fraţii Kaczynski se îndepărtaseră. Dar fraţii sînt doi, şi unul dintre ei, Lech, a rămas preşedinte. Între noul prim-ministru, Donald Tusk, şi vechiul preşedinte relaţiile n-au cum să fie prieteneşti, dar s-a sperat că vor fi corecte, măcar la nivel protocolar. Preşedintele e mirat de cîte ori aude declaraţiile de politică externă ale prim-ministrului. Donlad Tusk susţine că politica externă este domeniul său rezervat. Ziarista Monika Olejnik de la ziarul varşovian Dziennik crede că preşedintele se va resemna cu această situaţie. "Dar şi prim-ministrul Donald Tusk ne surprinde dezagreabil. Nu l-ar fi costat mare lucru să-l prevină pe preşedinte în legătură cu cele mai importante probleme ale politicii externe. Nu înţeleg, de exemplu, de ce n-a putut să-l avertizeze pe şeful statului că schimbă direcţia în negocierile asupra adeziunii Rusiei la OCDE." Se poate crea impresia că escalada ostilităţilor între cele două principale axe ale puterii în ţară a început la palatul prezidenţial. La început, preşedintele s-a abţinut să-l felicite după victoria în alegerile legislative. Apoi, ceremonia numirii prim-ministrului a fost expediată într-un minut. La început, gesturile mici ar fi putut atenua ostilitatea reciprocă, dar acum totul s-a împotmolit şi e prea tîrziu. Preşedintele Kaczynski trebuie să se acomodeze cu noua situaţie. Preşedintele Republicii nu are competenţe în ceea ce priveşte politica internă şi trebuie să se resemneze. "Sper că nu o să se supere pe realitate şi nu o să saboteze Constituţia, Guvernul şi societatea care au ales această Dietă. (...) Din fericire, conflictele între prim-ministru şi preşedintele Republicii de acum sînt un nimic faţă de Ťrăzboiul de la vîrf» declanşat în timpul preşedinţiei lui Lech Walesa (1990-1995). Tensiunea şi conflictele sînt, prin natura lor, inerente democraţiei. Ar trebui să ne bucurăm că n-avem regină..." Poate că, dacă demnitarii statelor aspirante la o existenţă democratică şi-ar duce activitatea în reşedinţe mai modeste, s-ar certa mai puţin. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Aproape 300 de mineri au rămas blocaţi în subteran într-o mină de aur din Africa de Sud
Compania sud-africană Sibanye Stillwater a declarat vineri că se depun eforturi pentru salvarea a 289 de mineri blocaţi sub pământ într-unul dintre puţurile minei de aur Kloof, de lângă Johannesburg, relatează Reuters.
musk trump fotoX jpg
Cum s-a destrămat prietenia dintre Trump și Musk. Dezvăluirile făcute de Steve Bannon
Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump, a dezvăluit că încercările lui Elon Musk de a obține acces la informații secrete despre planurile de război au dus, în cele din urmă, la destrămarea relației acestuia cu președintele american.
image png
De ce nu vrea Viktor Orban Ucraina în UE. „Ne va absorbi toţi banii, ca un burete"
"Vrem să ţinem Ucraina departe de Uniunea Europeană, pentru că, dacă este lăsată să intre, ne va absorbi toţi banii", a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în interviul săptămânal acordat postului public de radio, relatează MTI.
Alegeri turul 2 Republica Moldova  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (3) jpg
De ce moldovenii de peste Prut au sprijinit un candidat pro-UE în alegerile din România
Majoritatea alegătorilor moldoveni cu cetățenie română au votat pentru candidatul pro-european, Nicușor Dan, în alegerile prezidențiale de duminică din România.
horoscop aprilie 2022 jpg
Zodia care „l-a prins pe Dumnezeu de picioare". Pe 24 mai va trăi o zi pe care o va ține minte toată viața
Pentru unii nativi ai zodiacului, astrele par să se alinieze într-un mod miraculos, oferindu-le nu doar oportunități neașteptate, ci și un sentiment profund de împlinire. Pe 24 mai, o zodie pare că „l-a prins pe Dumnezeu de picioare” – trăiește o zi pe care o va ține minte toată viața.
Atacuri cu drone în Rusia FOTO via X jpeg
„Cel mai lung atac ucrainean” pe teritoriul rus. Moscova susține că a doborât aproape 500 de drone în trei zile
Kremlinul a declarat joi că Ucraina a lansat cel puțin 485 de drone asupra Rusiei în ultimele trei zile, iar 63 de tentative de atac au avut loc doar în regiunea Moscovei, relatează Business Insider.
banner mihai albu jpg
Gata, au semnat! Cum o cheamă în acte pe soția doctoriță a lui Mihai Albu, după cununie: „Așa și-a dorit!”. Cu câți ani e mai tinerică?
Gata, au semnat! Cum o cheamă în acte pe soția doctoriță a lui Mihai Albu, după cununie: „Așa și-a dorit!”. Ce diferență de ani e între ei?
Clatite cu branza de vaci  Sursa foto shutterstock 2122350557 jpg
Altfel de clătite cu brânză de vaci. Sunt gata în timp record!
Ţi-ai dori o reţetă de clătite diferită de cele clasice, cu gem sau ciocolată? Ce spui de o umplutură cu brânză de vaci? Este un mod ideal de a-i convinge pe copii să mănânce un aliment bogat în calciu de care au nevoie în perioada de creştere.
Ianis Hagi (EPA) jpg