P─âdurea amazonian─â ardeÔÇŽ

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 810 din 29 august ÔÇô 4 septembrie 2019
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Recentul summit G7 de la Biarritz (24-26 august) a fost mai degrab─â o ╚Öedin╚Ť─â foto cu mici momente de str─âlucire dec├«t o ├«nt├«lnire politic─â autentic─â ├«ntre liderii celor mai bogate ╚Öapte state ale lumii. Diploma╚Ťia multilateral─â e ├«n impas. Interesele politice ╚Öi economice par mai divergente ca niciodat─â. Occidentul pare s─â nu mai g─âseasc─â o voce comun─â. Pre╚Öedintele Donald Trump e preocupat de conflictul comercial cu China ╚Öi de disputa cu Iranul, pe premierul britanic Boris Johnson ├«l intereseaz─â Brexit-ul, pre╚Öedintele francez, care e ╚Öi gazda summit-ului, ├«ncearc─â s─â devin─â un mediator interna╚Ťional, cancelarul Angela Merkel vrea s─â men╚Ťin─â competitivitatea economic─â a Germaniei ÔÇô ╚Öi fiecare dintre ei ├«ncearc─â s─â c├«╚Ötige mai mult─â ├«ncredere intern─â cu ajutorul scenei ofertite de summit. Spectacolul e un amestec de vodevil ╚Öi burlesc.

Tema central─â a summit-ului ar fi trebuit s─â fie combaterea inechit─â╚Ťilor la nivel interna╚Ťional. Tocmai ├«n ideea unei mai bune reprezent─âri, pre╚Öedintele Macron a schimbat formatul ├«nt├«lnirii, invit├«nd la Biarritz parteneri din patru state democratice ├«n curs de dezvoltare (Chile, Africa de Sud, Australia ╚Öi India), precum ╚Öi parteneri non-guvernamentali importan╚Ťi. (Emmanuel Macron l-a invitat, ├«n ajunul summit-ului, chiar ╚Öi pe pre╚Öedintele Vladimir Putin ÔÇô dac─â acesta ar fi dat curs invita╚Ťiei, ar fi fost un prim pas pentru reconstituirea G8.) L─ârgirea dialogului a contat, poate, ├«n planul consult─ârilor marginale summit-ului, dar nu a modificat ├«n mod esen╚Ťial agenda propriu-zis─â. Rezultate concrete ├«n urma summit-ului? Prea pu╚Ťine, prea sub╚Ťiri. Declara╚Ťia final─â cuprinde, ├«n c├«teva puncte, pozi╚Ťiile comune pe temele cele mai fierbin╚Ťi ale momentului. De pild─â, G7 se angajeaz─â s─â promoveze un comer╚Ť global deschis ╚Öi echitabil ╚Öi stabilitatea economiei globale.

├Än declara╚Ťie se mai spune c─â G7 se angajeaz─â s─â schimbe ├«n profunzime modul de func╚Ťionare al Organiza╚Ťiei Mondiale a Comer╚Ťului pentru a proteja mai eficient proprietatea intelectual─â, pentru a rezolva disputele mai repede ╚Öi pentru a eradica practicile comerciale neloiale. Nu e prima dat─â c├«nd se pune problema reform─ârii OMC ╚Öi nici preocup─ârile legate de practicile neloiale (ale Chinei, ├«n special) nu s├«nt o premier─â. Dar declara╚Ťiile comune nu ╚Ťin loc de ac╚Ťiune.

├Än ceea ce prive╚Öte criza diplomatic─â ├«n rela╚Ťia cu Teheranul, G7 a c─âzut de acord asupra dou─â obiective: ca Iranul s─â nu poat─â ob╚Ťine arme nucleare; ╚Öi s─â promoveze pacea ╚Öi stabilitatea ├«n regiune. ╚śi aici situa╚Ťia e complicat─â: SUA au abandonat a╚Öa-numitul acord nuclear iranian ├«n vreme ce restul p─âr╚Ťilor semnatare ale acordului de la Viena ├«ncearc─â din r─âsputeri s─â men╚Ťin─â aceast─â ├«n╚Ťelegere pe care Iranul nu o mai respect─â. Prezen╚Ťa ╚Öefului diploma╚Ťiei iraniene la Biarritz nu pare s─â se fi soldat cu vreo (nou─â) ├«n╚Ťelegere, m─âcar cu partenerii europeni.

Un pas (foarte) mic s-a f─âcut ├«n ceea ce prive╚Öte situa╚Ťia din Libia: G7 sus╚Ťine o solu╚Ťie politic─â, o ├«ncetare durabil─â a focului prin implicarea Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite ╚Öi a Uniunii Africane ├«n crearea unei conferin╚Ťe interlibiene. Nimic ├«ns─â despre eventuala responsabilitate a EuropeiÔÇŽ

Pe fondul acestui summit lipsit de ambi╚Ťii mari ╚Öi, aparent, ╚Öi de rezultate concrete, pre╚Öedintele Emmanuel Macron a insistat s─â fac─â din incendiile care devasteaz─â p─âdurea amazonian─â o prioritate. De c├«teva s─âpt─âm├«ni, sute de focare, unele puse inten╚Ťionat pentru a transforma p─âdurea ├«n terenuri agricole ori c├«mpuri miniere, distrug cea mai mare zon─â forestier─â virgin─â a lumii ÔÇô o catastrof─â ecologic─â de propor╚Ťii incalculabile. Pre╚Öedintele francez a cerut o ÔÇ×mobilizare a tuturor for╚ŤelorÔÇť pentru a lupta ├«mpotriva incendiilor.

Dac─â statele membre ale Grupului au convenit destul de u╚Öor asupra unui ajutor imediat ├«n valoare de 20 de milioane de dolari pentru stingerea incendiilor, pre╚Öedintele brazilian Jair Bolsonaro a refuzat categoric sprijinul interna╚Ťional afirm├«nd c─â nu vrea s─â ia lec╚Ťii de la nimeni ├«n materie de politici de mediu ╚Öi c─â, oricum, situa╚Ťia e sub control. Dincolo de acest ajutor imediat, G7 a mai convenit asupra unui pachet financiar pe termen mediu pentru re├«mp─âdurire. Programul, care ar trebui prezentat Adun─ârii Generale a ONU la sf├«r╚Öitul lunii septembrie, necesit─â ├«ns─â acordul de principiu al Braziliei ╚Öi stabilirea unui parteneriat cu ONG-urile ╚Öi popula╚Ťiile locale. E pu╚Ťin probabil c─â va putea fi aplicat. Incendiile ╚Öi stingerea lor au generat un alt incendiu ÔÇô ├«n rela╚Ťiile diplomatice.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.