Pactul pentru umanitate

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Salutări de la Basel jpeg

Criza refugiaților, cu care Uniunea Europeană se confruntă de trei ani, a pus la grea încercare nu doar sistemele sociale ale statelor de destinație, ci și cîteva principii fondatoare precum libera circulație a persoanelor și solidaritatea. Acordul cu Turcia a micșorat, măcar parțial și temporar, fluxul de migranți spre Europa occidentală. Însă îngrijorările rămîn. Și nu există încă un consens la nivel european cu privire la soluțiile care ar putea fi adoptate. Iar divergențele legate de cotele de redistribuire a refugiaților în/între statele europene persistă. Astăzi, la nivel mondial există 258 de milioane de migranți. Adică 3,4% din populația lumii. Cel mai adesea, exodul masiv e provocat de războaie, de represiune, de sărăcie și de dezastre naturale.

Pactul global pentru o migrație sigură, ordonată și regulată nu rezolvă criza refugiaților și nici numeroasele probleme asociate fenomenului migrator. Ba, dimpotrivă, documentul complică și mai mult politicile de primire a imigranților, cerînd țărilor semnatare mai multă implicare și o abordare unitară. În schimb, documentul rezolvă, măcar parțial, crizele existențiale ale celor care sînt nevoiți să treacă prin această dificilă încercare. Documentul pornește de la constatarea că nici un stat nu poate gestiona, singur, problemele migrației. E deci nevoie de cooperare, de o acțiune concertată. Este primul acord care stabilește orientări globale pentru politica internațională în materie de migrație. Inspirat de Declarația Universală a Drepurilor Omului (și adoptat chiar la aniversarea a 70 de ani a acestui text fundamental), Pactul pune accent umanitate: migranții sînt oameni, indiferent de motivul pentru care își părăsesc locul de reședință, indiferent de situația administrativă: un om care n-are acte în regulă e, pînă la urmă, tot un om. Pactul conține 23 de obiective pe o gamă largă de subiecte. E vorba despre consolidarea frontierelor și prevenirea migrației ilegale, de combaterea traficului uman, de coordonarea operațiunilor umanitare, de informarea cetățenilor cu privire la fenomenul migrației etc. De asemenea, Pactul urmărește să combată unele dintre cauzele migrației și să faciliteze returnarea solicitanților de azil respinși.

192 de state au fost implicate inițial în negocierile privind pactul. Cu excepția SUA, toate țările Națiunilor Unite și-au dat acordul în luna iulie. În ultimele săptămîni, tot mai multe țări și-au exprimat îndoielile și s-au retras. Cele mai multe au invocat pierderea suveranității. Asta, chiar dacă într-unul dintre articole se precizează explicit caracterul non-imperativ al Pactului. Și chiar dacă într-un alt paragraf se vorbește despre „dreptul suveran al statelor de a-și defini politicile naționale în materie de migrație“. Pînă la urmă, s-au împotrivit semnării inclusiv state membre ale Uniunii Europene: Ungaria, Austria, Polonia, Letonia și Republica Cehă. De fapt, în aceste state – și nu doar acolo –, dezbaterea politică pe marginea documentului a fost dominată de frica de migrație și alimentată de pasiuni xenofobe și identitare de tot felul. Campanii antiimigrație promovate de partide ori de organizații extremiste au poluat în asemenea măsură opinia publică încît dezbaterea argumentată a devenit, pe alocuri, imposibilă. În Belgia, guvernul de coaliție s-a prăbușit după ce Noua Alianță a Flamanzilor, un partid populist și naționalist, s-a retras de la guvernare ca urmare a deciziei premierului (de orientare liberală) de a susține Pactul. Șefa Adunării Naționale (fostul Front National) Marine Le Pen și Steve Banon, ex-consilier al lui Donald Trump, au calificat textul acestui Pact drept „suicidar“. Mai mult ca sigur, migrația va fi principala temă a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Nu e exclus ca Pactul pentru migrație, care urmează să fie adoptat oficial de ONU pe 19 decembrie, să devină hîrtia de turnesol a acestor alegeri.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Volodimir Zelenski FOTO AFP
Scurgere de informații la Kiev, privind acordul cu SUA. Zelenski cere teste cu aparatul poligraf
Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei să investigheze scurgerea de informații privind un document sensibil care detaliază cea mai recentă propunere a SUA.
noroc in afaceri jpg
Zodia care va avea noroc din plin până la sfârșitul anului 2025. Acești nativi au trecut prin multe greutăți, dar lucrurile se vor schimba
Universul este în continuă transformare, ceea ce aduce mult noroc pentru anumite semne zodiacale. Totuși, există o zodie care atrage norocul pentru tot restul anului, începând din luna aprilie.
image png
Piedone, atac grobian la Nicușor Dan: „Ești o loază de care mi-e mai scârbă ca de gândacii descoperiți”
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a reacționat la criticile primarului Nicușor Dan, care a spus că face mult spectacol cu afacerile oamenilor.
George Simion FOTO Mediafax
BEC cere eliminarea a 29 de materiale de propagandă electorală pentru George Simion de pe Facebook
Biroul Electoral Central a decis eliminarea a 29 de materiale politice publicitare ale lui George Simion de pe Facebook, constatând că reprezintă „conținut ilegal”.
Autobuz implicat într-un accident la Sinaia FOTO ISU Prahova
O mașină a luat foc după ce s-a ciocnit cu un autobuz pe contrasens, în Sinaia
Un autobuz cu 15 persoane la bord s-a ciocnit, în Sinaia, cu o mașină condusă de un tânăr de 22 de ani, care a pătruns pe contrasens și care a luat foc în urma impactului, la faţa locului fiind trimis elicopterul SMURD.
ka-52 mercenari wagner fotoX
Imagini în premieră cu un elicopter rusesc doborât de mercenari Wagner în timpul rebeliunii lui Prigojin
În mediul online au apărut imagini inedite din timpul rebeliunii armate conduse de Evgheni Prigojin împotriva armatei ruse, din iunie 2023.
pistol bile adevarul
Doi indivizi cu cagule au jefuit un magazin, după ce au amenințat vânzătoarea cu un pistol cu bile
Două persoane purtând cagule au furat, sâmbătă seară, o sumă de bani dintr-un magazin din municipiul Constanţa, ameninţând-o pe vânzătoare cu un pistol cu bile. Poliţiştii fac cercetări pentru a-i identifica şi prinde pe autori.
image png
Turiștii SpaceX au revenit pe Pământ după un zbor istoric
Investitorul Bitcoin Chun Wang a luat trei persoane la bordul zborului său privat SpaceX, care a efectuat o călătorie inedită în jurul polilor Pământului.
andrei ratiu facebook rayo jpg
Andrei Rațiu, pus la punct de antrenor, după ce i-a numit „proşti” pe colegii săi
Internaționalul român, furios din cauza umilinței cu Espanyol.