Pacientul rus

Publicat în Dilema Veche nr. 945 din 19 – 25 mai 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Oricui i se cere să asocieze cuvîntul neutralitate cu o țară se va gîndi, cel mai probabil, la Elveția. Încă de la Congresul de la Viena din 1815, cel care a pus capăt războaielor napoleoniene, elvețienii aleseseră această cale de care s-au ținut cu încăpățînare inclusiv în timpul războaielor mondiale.

În afară de beneficiul evident, evitarea conflictelor armate, Elveția a profitat de pe urma acestui statut atît pentru a deveni negociator în diverse afaceri internaționale complicate, cît și pentru a a-și transforma teritoriul într-un spațiu de refugiu pentru mulți dintre exilații istoriei ultimilor 200 de ani. Pentru ei și pentru banii lor. O afacere de pe urma căreia, de cele mai multe ori, țara a profitat din plin. După două secole de neutralitate, Elveția este una dintre cele mai bogate și mai sigure țări ale acestei lumi.

De aceea, știrea că Elveția studiază variante pentru a se poziționa mai aproape de NATO a provocat un pic de rumoare zilele trecute. Ba chiar și niște hohote de rîs și referințe ironice la calitatea de maestru al strategiei atribuită președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Pentru că nu e nici un secret că, la fel ca în cazul Finlandei și Suediei, schimbarea de atitudine referitoare la relația cu alianța nord-atlantică este direct legată de războiul din Ucraina. Apropierea de NATO are sprijinul a aproape două treimi dintre cetățenii elvețieni. Iar relații mai strînse înseamnă un proces de consultare mai dens cu alianța, achiziții de armament și, probabil mult mai important, exportul de arme către state care aprovizionează la rîndul lor Ucraina. Statutul de neutralitate al Elveției este înscris în Constituție și, cel puțin în acest moment, el nu se va schimba. Acesta e motivul pentru care acești pași, ce par mici dacă facem comparația cu alte state europene, sînt, de fapt, majori și indică nivelul de anxietate al unei țări care altminteri nu avea prea multe motive să se plîngă în legătură cu viitorul.

Potrivit Reuters, în interiorul cercurilor guvernamentale elvețiene s-a discutat inclusiv perspectiva renunțării la neutralitate și a aderării la NATO, însă țara e încă departe de o astfel de decizie. Dar 200 de ani de politică publică ce a adus mai multe beneficii decît necazuri nu pot fi întorși chiar așa ușor. Mai simplu e să inventezi, așa cum face Thierry Burkart, lider al unuia dintre partidele din coaliția de guvernare, termenul de „neutralitate flexibilă”.

Cazul Elveției este relevant pentru a înțelege cîtă neliniște a reușit maestrul strategiilor de la Kremlin să provoace în Europa. Împreună cu aderarea la alianță a celor două state nordice amintite mai sus, accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei, Moldovei și, poate, a Georgiei, vedem un continent aflat în rapidă schimbare. Indiferent cum se va termina războiul din Ucraina, în absența unei schimbări majore la Moscova vom avea din nou o Europă divizată, împărțită în două blocuri a căror relație în zilele bune va fi definită de suspiciune și în cele mai puțin bune de capacitatea militară și economică.

Iar atunci cînd scriu despre schimbare majoră, nu mă refer la dispariția lui Vladimir Putin. Bătrîn, arogant și blocat în fantasmele sale, Putin va dispărea cîndva în anii următori. Dar guvernarea și deciziile sale nu au fost niciodată rezultatul simplei sale voințe. Ele sînt mai degrabă efectele unei paradigme care domină societatea rusă de ani de zile. Exponenții ei sînt politicieni, personalități media, oameni de cultură și oligarhi care nu pot accepta altă premisă decît aceea a unei Rusii superioare cu drepturi mai mari decît ale oricărei alte țări.

Sînt analiști care se amăgesc vorbind despre fragilitatea Rusiei în contextul actual. Într-adevăr, pe front se vede incompetența, economia e la nivelul unei țări mijlocii și silită, în urma sancțiunilor, să se întoarcă oriunde între anii ’70 și Evul Mediu. Dar puterea exercitată stupid de guvernele ruse nu izvorăște de acolo, ci din percepția că „cea mai mare țară din lume” e diferită și merită tratată diferit.

În mod ironic, exact acolo s-a ajuns. Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie. Se creează un cordon de securitate, toată lumea se pregătește de explozie și nimeni nu vrea să îi ducă de mîncare. Iar cînd e un pic de liniște, iluzia grandorii rusești provoacă hohote de rîs.

Rusia nu e fragilă. Are rezistența irațională a unui nebun care crede că universul conspiră împotriva lui. Și, înainte de a simți compasiune pentru boala nefericitului, trebuie să îți iei măsuri de siguranță. O fi cinic, dar dacă vrea să își facă rău, pacientul nostru are libertate totală. Important e să nu facă rău altora. Și fiecare își ia măsuri de siguranță. Vecinii de apartament ai pacientului nostru se pun la adăpost în NATO. Cei aflați mai departe, cum e Elveția, își schimbă yala. Mă întreb cîtă satisfacție poți simți, ca rus, văzînd că o Europă întreagă te crede pe cuvînt cînd ameninți.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Taxe si impozite jpeg
Sistemul fiscal românesc în 2025. Cum se taxează munca și ce trebuie să știe antreprenorii
Anul 2025 aduce schimbări semnificative și o complexitate ridicată din perspectivă fiscală. Mediul de afaceri din România se află într-o perioadă de transformări majore, iar companiile trebuie să se adapteze rapid la noile realități.
daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.