Pacea începe într-o gară

Publicat în Dilema Veche nr. 674 din 19-25 ianuarie 2017
Salutări de la Basel jpeg

Undeva, în Balcani. Peisaj de iarnă: case dărăpănate, cu acoperişurile cocoşate de zăpadă, drumuri desfundate şi cîrciumi care te îmbie cu mirosuri de şliboviţă şi cevapcici. Şi un tren care-şi croieşte cu greu drumul către o destinaţie incertă.

Trenul e vopsit în culorile drapelului sîrb şi e inscripţionat cu sloganul „Kosovo e Serbia“, tradus în mai multe limbi, inclusiv în albaneză. Vagoanele de călători, nou-nouţe, sînt decorate cu imagini ale bisericilor şi mînăstirilor ortodoxe sîrbe din Kosovo. Trenul de fabricaţie rusească, un amănunt deloc de neglijat, veţi vedea, a fost trimis în Kosovo la comanda guvernului de la Belgrad. Dar trenul nu ajunge în gară. Este oprit de oameni înarmaţi. Apoi face cale întoarsă. Trenul ăsta, care ar trebui să unească oraşe şi să-i apropie pe oameni, nu e trenul prieteniei.

Nu este primul incident între Serbia şi Kosovo din ultima vreme. Dar, cu siguranţă, e unul notabil. Dacă episodul s ar fi terminat cu un tren blocat pe o linie moartă, poate că nici n-am fi avut ce povesti. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. La scurt timp după incident – şi după convocarea Consiliului Naţional de Apărare –, preşedintele Tomislav Nicolici a spus că e gata să trimită armata pentru a apăra viaţa etnicilor sîrbi din Kosovo. Hashim Thaci, preşedintele Kosovo, a explicat că sîrbii încearcă să provoace un război şi l-a acuzat pe Nicolici de agresiune. „Dar am trimis un tren, nu tancuri“, a răspuns, ceva mai tîrziu, premierul sîrb Aleksandar Vucic. Un război al declaraţiilor în care cuvîntul „război“ apare ca o ameninţare tot mai reală.

Într-adevăr, unităţi speciale ale armatei din Kosovo, înarmate cu puşti şi vehicule blindate, au oprit trenul cu mesajul provocator. Militarii au fost apoi înconjuraţi de sîrbii (civili) din regiune. Înţeleseseră mesajul: guvernul de la Belgrad îi susţinea. Pentru a evita o confruntare directă, Vucic a ordonat reîntoarcerea trenului în Serbia. Nu e un gest de laşitate. Scopul principal a fost atins. A fost (doar) o declaraţie de intenţie.

Hashim Thaci acuză acum Serbia că vrea să anexeze o parte din Kosovo tot aşa cum Rusia a anexat Crimeea. Scenariile sînt oarecum asemănătoare. În nordul Kosovo prezenţa sîrbilor este importantă numeric. O minoritate puternică şi la fel de neglijată ca minoritatea rusă (rusofonă/rusofilă) din Crimeea. În regiunea de nord a Kosovo trăiesc în jur de 50.000 de sîrbi. Iar scopul lui Nicolici ar fi să le transmită acestora un mesaj de solidaritate şi să provoace incidente care să justifice o incursiune militară în regiune care ar fi susţinută de minoritatea sîrbă – susţine Thaci, ca pentru a sublinia asemănarea dintre cele două cazuri. „O asemenea acţiune militară ar declanşa o reacţie în lanţ în Balcanii de Vest“, a mai spus el, ameninţător, ca să ne ofere şi o perspectivă de viitor. Nu face dovadă nici de responsabilitate, nici de înţelepciune.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, în urma unei hotărîri a Parlamentului. Belgradul, împreună cu alte cîteva state, printre care şi Rusia, nu recunoaşte statutul acestei ţări, pe care o consideră în continuare o provincie, parte a teritoriului naţional. În Kosovo sînt staţionaţi în jur de 5000 de soldaţi NATO. Iar Uniunea Europeană încearcă să medieze relaţiile dintre cele două state. Şi Serbia, şi Kosovo aspiră la statutul de membre ale Uniunii Europene. Normalizarea relaţiilor dintre cele două state e o condiţie a admiterii. Or, această normalizare ar trebui să înceapă tocmai de la recunoaşterea reciprocă, de la garantarea unor drepturi pentru minorităţile naţionale şi, pînă la urmă, de la crearea unor legături între oraşe şi oameni. Pacea începe într-o gară. Numai că trenul Belgrad-Priştina, inscripţionat, în mai multe limbi, cu sloganul „Kosovo e Europa“, vine cu întîrziere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.