Organismul are nevoie de refacere

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Cine face sport știe cît de importantă este valoarea pauzelor dintre reprizele de intensitate. La sală, de exemplu, dacă mergi, faci cîte un exercițiu în trei-patru serii, cu pauze scurte între ele, respectiv ceva mai lungi între două exerciții. Dacă faci circuit, cu intensitate mai mare, deci, cuprinzînd între două și patru exerciții combinate între ele, pauzele dintre serii sînt și ele suficient de bine dozate, încît să duci antrenamentul pînă la capăt. Altfel, clachezi. Intensitatea susținută, fără momentele de odihnă, are ca rezultat eșecul prin epuizare, exact opusul obiectivului propus, respectiv creșterea rezistenței, întărirea organismului și controlul sănătății. În plus, cînd depui un astfel de efort regulat, ca un obicei zilnic sau cu o rutină săptămînală, devine foarte important să te odihnești bine noaptea, să dormi suficient. Organismul trebuie să se refacă, tocmai pentru a putea să fie mai viguros. 

În mod similar, știm cu toții că așa stau lucrurile și în privința efortului intelectual. Cînd învățam foarte concentrat în sesiuni sau cu alte ocazii cînd am dat examene, după efortul de o oră-două aveam nevoie de pauză în care gîndurile să se detașeze puțin. Chiar dacă efortul intelectual nu este asociat direct cu epuizarea fizică, ci cu cea mentală, în fapt duce chiar și la epuizare fizică. Reclamă atît odihnă intelectuală, cît și fizică.

De ce spun toate aceste lucruri? Ne aflăm în vacanța de toamnă, vacanța de octombrie introdusă în structura anului școlar doar de doi ani. Pentru al doilea an, așadar, elevii și profesorii (din ciclurile gimnazial și liceal) au această nouă vacanță, după șapte săptămîni de școală. Multe voci critice s-au auzit și încă se mai aud la adresa acestei noi structuri de organizare a secvențelor de învățare și de odihnă de peste an. Că profesorii și elevii au prea multe vacanțe, că procesul de învățare este prea fragmentat. Că nici nu au apucat bine să intre în ritmul de învățare și iar intră în vacanță și se relaxează.

După ce anul precedent a fost primul cu această experiență, eu consider că acum pot să manifest încredere și recunoștință față de noua structură. Și voi încerca să explic puțin. 

Celor care afirmă că s-au creat, prin această nouă structură, prea multe vacanțe, le amintesc că, de fapt, este doar încă una inclusă față de ce exista în trecut, iar ca număr de săptămîni de studiu, nu s-a produs o reducere a acestora. Ca număr de vacanțe, exista cea de Crăciun, cea intersemestrială, cea de Paște și cea de vară, iar acum mai există și cea de toamnă. Mai mult, această vacanță exista și înainte, dar numai la ciclurile primar și preșcolar. Ocazie pentru ca profesorii de gimnaziu și de liceu, dar și elevii acestora, să-i privească cu invidie pe cei din ciclurile primar și preșcolar. Față de profesorii pentru învățămînt primar și preșcolar, mai beneficiau și cei de religie, de limbi străine, de sport, care predau la ciclurile respective de studiu. Egalizarea între cicluri este în sine un aspect salutar. 

În fapt, problema ridicată de multe voci este că părinții nu au cu cine să lase copiii în această vacanță, ei fiind la serviciu. Dar, cum spuneam mai sus, această vacanță exista și înainte, tocmai la ciclurile unde este mai important ca părinții să asigure supravegherea copiilor, cei de primar și preșcolar, deci argumentul nu se susține.

În realitate, efortul pe care elevii și profesorii îl depun în aceste prime șapte săptămîni de școală se cere detensionat în această perioadă printr-o vacanță, urmînd ca o secvență similară ca număr de săptămîni să aducă iar un efort concentrat pînă la vacanța de iarnă. În cele șapte săptămîni s-au acumulat destule tensiuni. Profesorii și elevii au reușit să adune destulă oboseală. Profesorii au acumulat și destule experiențe care să le permită să se gîndească la reglajele necesare, la ajustările pe care ar putea să le facă în demersul lor, pentru a reuși să calibreze procesul de învățare al elevilor. Această săptămînă le permite nu doar să se odihnească puțin, să adune puteri pentru a merge pînă la vacanța de iarnă cu energie în clase, ci și să o facă de pe poziții revizuite, îmbunătățite. Ceea ce înainte era un galop de 14-15 săptămîni, la capătul căruia toți, elevi și profesori, eram sfîrșiți, poate fi acum un parcurs mai puțin alergat și mai cîștigat calitativ. 

Îmi aduc aminte că am întîlnit această organizare a anului școlar și în alte țări, spre exemplu în Luxemburg. Adoptarea și la noi a acestui model este, la urma urmei, o aliniere la standarde pe care alții le-au experimentat deja și le-au asumat ca valide, poate chiar optime. 

Pe lîngă beneficiile evidente ale acestei noi structuri școlare, este important să ne gîndim și la rolul părinților în această ecuație. În loc să vadă această vacanță ca pe o provocare, părinții o pot folosi pentru a-și petrece mai mult timp de calitate cu copiii lor, pentru a-i încuraja să exploreze interese noi și pentru a consolida legăturile familiale. Prin colaborarea strînsă dintre școală și familie, această vacanță poate deveni nu doar o perioadă de odihnă, ci și un prilej de învățare și dezvoltare personală pentru elevi. Astfel, această pauză de toamnă nu reprezintă doar un moment de relaxare, ci și o oportunitate de creștere și îmbogățire atît pentru elevi, cît și pentru comunitatea lor în ansamblu.

În concluzie, introducerea acestei noi structuri în calendarul școlar reprezintă un pas important către îmbunătățirea procesului de învățare pentru elevi și profesori. Așa cum pauzele sînt esențiale într-un antrenament sportiv pentru a evita epuizarea, la fel și această vacanță de toamnă oferă o oportunitate valoroasă pentru refacerea fizică și mentală a tuturor celor implicați în procesul educațional. Este un moment în care profesorii pot reflecta asupra metodelor lor de predare, pot evalua progresul elevilor și pot face ajustări necesare pentru a asigura un învățămînt de calitate. De asemenea, pentru elevi, această pauză oferă timpul necesar pentru a-și relaxa mintea și pentru a se pregăti pentru următoarea perioadă de învățare intensivă. Prin adoptarea acestui model, România se aliniază cu practici educaționale internaționale, oferind astfel un sistem mai echilibrat și sustenabil pentru toți cei implicați în educație.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Rona Hartner
Dezvăluirile dureroase ale Ronei Hartner, din ultima ei carte. De ce refuza să facă dragoste și cum i-a iertat pe cei care au agresat-o sexual
Rona Hartner a avut o viață plină de suferință. Dezvăluirile artistei făcute în ultima sa carte
Meta Tik Tok telefon mobil shutterstock 2146145097 jpg
Meta plătește creatorii de conținut pentru a se muta de pe TikTok pe Facebook și Instagram
Gigantul american Meta, care deține Facebook și Instagram, s-a oferit să plătească cu până la 5.000 de dolari creatorii de conținut pentru a se muta pe rețelele lor.
cerb jpg
Un cerb tânăr face spectacol în fața unei camere de monitorizare, dar mai ales în fața unei ciute: „Lasă-mă, îmi place!”
Un cerb a fost surprins în ipostaze inedite într-o pădure din Parcul Natural Bucegi. El a fost filmat în timp ce se scălda într-o băltoacă.
Incendiu la un centru pentru copii cu dizabilități Foto Prefectura Argeș jpg
Incendiu izbucnit la un complex de servicii pentru copii cu dizabilități din Pitești. Peste 100 de persoane au fost evacuate
Un incendiu a izbucnit, miercuri, la un spațiu din Pitești în care funcționează un complex de servicii pentru copii cu handicap și o grădiniță pentru copii cu dizabilități!
gabriela cretu FOTO Gabi Crețu / Facebook
Proteste în Senat. Cine este Gabriela Crețu, fosta senatoare care nu și-a ocupat funcția prin concurs
Gabriela Crețu a fost aleasă în 2004 deputată, apoi a fost europarlamentar, după care în 2009 a ocupat funcția de „reprezentant permanent pe lângă insituțiile europene” în Senatul României. Ea se numără printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Bolojan.
WhatsApp Image 2025 01 22 at 15 31 10 jpeg
Opt medici și asistenți din Dolj, bănuiți că ar fi încasat bani pentru gărzi fără să le efectueze
Opt medici și asistenți din județul Dolj sunt suspectați că ar fi încasat bani pentru gărzi în centrul de permanență fără să le fi efectuat, în fapt. Polițiștii au descins la mai multe adrese de unde vor fi ridicați suspecți care vor fi duși la audieri.
shutterstock 2533416523 jpg
Rusia a dat un ultimatum Ucrainei în 2022, dezvăluie Zelenski
Rusia a vrut să-l instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei și i-a cerut lui Volodimir Zelenski să demisioneze, a declarat șeful statului ucrainean pe 22 ianuarie, evocând un ultimatum dat de Kremlin în primele zile ale invaziei.
Lewis Hamilton (Instagram) jpg
Hamilton, începutul unei noi ere în Formula 1: britanicul a debutat la Ferrari
Lewis Hamilton e gata pentru drumul de la noua echipă.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru Tauri, final neașteptat pentru Fecioare, reproșuri pentru Capricorni
Horoscop joi, 23 ianuarie. Lorina, astrologul Click, a consultat astrele și ne spune ce îi așteaptă pe cei 12 nativi în parte, în penultima zi a săptămânii.