Orbán și românii

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Puțină lume își mai amintește că Viktor Orbán și-a asumat public misiunea de a construi un stat iliberal, invocînd modele ca Rusia, China sau Turcia tot la Băile Tușnad. Se întîmpla în 2014 și afirmațiile sale de atunci au primit un pic de atenție din partea presei, dar au avut puține efecte concrete.

Premierul Ungariei a fost tratat mai degrabă ca un excentric ciudat, pe alocuri amuzant, a cărui unică superputere este aceea de a provoca jenă. O scenă celebră din 2015 surprinsă de camerele de televiziune îl înfățișează pe președintele Comisiei Europene de la acea vreme întîmpinîndu-l pe Orbán în deschiderea unui summit desfășurat în Letonia: „Salut, dictatorule!”, spune Jean-Claude Juncker rîzînd, după care îi altoiește o palmă prietenească.

Atitudinea care a stat la baza raportării europene la bizareriile lui Orbán a fost una mai degrabă apatică. Europenii au preferat să se uite în altă parte cînd premierul Ungariei a abolit practic presa independentă, și-a plasat apropiații în toate pozițiile relevante din economie și a confiscat aproape în întregime statul. Unii ar denumi asta pragmatism – UE nu are foarte multe mecanisme de intervenție. Alții ar numi-o însă lașitate, chestiunea opririi fluxului de bani europeni către Ungaria se pune de-abia acum în mod serios.

Oricare i-ar fi fost motivele, Europa a greșit. Orbán a fost un actor major și toxic în criza refugiaților din 2015, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a opri sau goli de conținut sancțiunile europene la adresa Rusiei și s-a comportat adesea ca un promotor al intereselor Chinei în Occident.

Faptul că azi dl Orbán își permite să emită tot felul de stupidități despre puritatea „rasei maghiare” este o consecință a atitudinii relaxate a Occidentului pe care domnia-sa pretinde că îl apără. La fel ca Vladimir Putin, care n-a făcut cine știe ce eforturi de a-și ascunde pretențiile expansioniste, și Orbán și-a anunțat intențiile cu multă vreme în urmă. Vehicularea de aiureli conspiraționiste cum e teoria „Marii Înlocuiri”, care propune ca ipoteză un plan secret de înlocuire a occidentalilor cu emigranți, ar fi fost imposibil de imaginat acum nu mai mult de zece ani. Cel puțin la nivelul unui șef de guvern.

Sigur, se poate specula la nesfîrșit despre cinismul lui Orbán, o fostă vedetă a liberalismului est-european. Se poate bănui cu un oarecare temei că premierul Ungariei încearcă, de la Băile Tușnad, să seducă mai degrabă un public american decît unul european. Sînt analiști care cred că vînturarea unor idei marginale importate parțial de prin războaiele culturale de dincolo de Ocean are rostul de a-l ajuta pe dl Orbán să compenseze ridicolul în care insistă să își împingă permanent țara în eventualitatea în care radicalii din Partidul Republican revin în poziții de putere la Washington.

Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată. A-l considera excentric și a-l ignora acum rămîne o greșeală cel puțin la fel de mare ca în 2014. De atunci și pînă acum, Guvernul ungar a făcut foarte mult rău și continuă să facă. Pentru că vorbele premierului sînt urmate de acțiuni. Iar modelul său, cu cît supraviețuieste mai mult, cu atît devine mai tentant. Să amintesc aici de Liviu Dragnea?

N-am să insist asupra comparației, însă, dacă tot am ajuns la România, nu pot să nu remarc cum Puterea de la București a respins mai mult de nevoie afirmațiile mai controversate ale premierului Ungariei, dar a ținut să precizeze mîndră că, în speech-ul de la Băile Tușnad, nu s-au apăsat și obișnuitele butoane naționaliste. Asta pentru că, anterior, a existat o înțelegere între cele două guverne. Cum ar veni, vecinul ne-a făcut o favoare. Coaliția de guvernare a plasat obligația de a reacționa în sarcina ministrului de Externe, deși foarte probabil ar fi trebuit să auzim cîteva vorbe din partea președintelui statului sau măcar a șefilor de partide.

În nefericita logică de pînă acum, și politicienii români fac eforturi stranii de a se raporta la Orbán ca și cum ar avea mai multe personalități. Una e persoana privată de la Băile Tușnad, alta e șeful Guvernului ungar și cu totul alta este șeful FIDESZ. Well, breaking news, e vorba de una și aceeași persoană, iar șefii coaliției românești de guvernare ar fi trebuit să ceară public UDMR să se delimiteze ferm de derapajele de lunatic ale lui Orbán. Chiar cu riscul pierderii unui partener de guvernare, lucrul acesta ar fi fost necesar pentru ca publicul românesc să înțeleagă clar că principiile democratice nu sînt obiect de artificii retorice. Faptul că FIDESZ a transformat UDMR într-o armată de drone incapabile de gîndire proprie nu prea e vreun secret. Tăcerea celorlalte partide din coaliție nu face decît să normalizeze acest lucru și, pe cale de consecință, să normalizeze vorbele și comportamentul unui lider european care pare parașutat din alte timpuri. Or, dacă granița asta nu e nici acum stabilită clar, nu are rost să ne mirăm dacă alți nebuni capătă tracțiune contestîndu-l pe Orbán, în timp ce îl admiră în secret.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.