Orbán și românii

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Puțină lume își mai amintește că Viktor Orbán și-a asumat public misiunea de a construi un stat iliberal, invocînd modele ca Rusia, China sau Turcia tot la Băile Tușnad. Se întîmpla în 2014 și afirmațiile sale de atunci au primit un pic de atenție din partea presei, dar au avut puține efecte concrete.

Premierul Ungariei a fost tratat mai degrabă ca un excentric ciudat, pe alocuri amuzant, a cărui unică superputere este aceea de a provoca jenă. O scenă celebră din 2015 surprinsă de camerele de televiziune îl înfățișează pe președintele Comisiei Europene de la acea vreme întîmpinîndu-l pe Orbán în deschiderea unui summit desfășurat în Letonia: „Salut, dictatorule!”, spune Jean-Claude Juncker rîzînd, după care îi altoiește o palmă prietenească.

Atitudinea care a stat la baza raportării europene la bizareriile lui Orbán a fost una mai degrabă apatică. Europenii au preferat să se uite în altă parte cînd premierul Ungariei a abolit practic presa independentă, și-a plasat apropiații în toate pozițiile relevante din economie și a confiscat aproape în întregime statul. Unii ar denumi asta pragmatism – UE nu are foarte multe mecanisme de intervenție. Alții ar numi-o însă lașitate, chestiunea opririi fluxului de bani europeni către Ungaria se pune de-abia acum în mod serios.

Oricare i-ar fi fost motivele, Europa a greșit. Orbán a fost un actor major și toxic în criza refugiaților din 2015, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a opri sau goli de conținut sancțiunile europene la adresa Rusiei și s-a comportat adesea ca un promotor al intereselor Chinei în Occident.

Faptul că azi dl Orbán își permite să emită tot felul de stupidități despre puritatea „rasei maghiare” este o consecință a atitudinii relaxate a Occidentului pe care domnia-sa pretinde că îl apără. La fel ca Vladimir Putin, care n-a făcut cine știe ce eforturi de a-și ascunde pretențiile expansioniste, și Orbán și-a anunțat intențiile cu multă vreme în urmă. Vehicularea de aiureli conspiraționiste cum e teoria „Marii Înlocuiri”, care propune ca ipoteză un plan secret de înlocuire a occidentalilor cu emigranți, ar fi fost imposibil de imaginat acum nu mai mult de zece ani. Cel puțin la nivelul unui șef de guvern.

Sigur, se poate specula la nesfîrșit despre cinismul lui Orbán, o fostă vedetă a liberalismului est-european. Se poate bănui cu un oarecare temei că premierul Ungariei încearcă, de la Băile Tușnad, să seducă mai degrabă un public american decît unul european. Sînt analiști care cred că vînturarea unor idei marginale importate parțial de prin războaiele culturale de dincolo de Ocean are rostul de a-l ajuta pe dl Orbán să compenseze ridicolul în care insistă să își împingă permanent țara în eventualitatea în care radicalii din Partidul Republican revin în poziții de putere la Washington.

Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată. A-l considera excentric și a-l ignora acum rămîne o greșeală cel puțin la fel de mare ca în 2014. De atunci și pînă acum, Guvernul ungar a făcut foarte mult rău și continuă să facă. Pentru că vorbele premierului sînt urmate de acțiuni. Iar modelul său, cu cît supraviețuieste mai mult, cu atît devine mai tentant. Să amintesc aici de Liviu Dragnea?

N-am să insist asupra comparației, însă, dacă tot am ajuns la România, nu pot să nu remarc cum Puterea de la București a respins mai mult de nevoie afirmațiile mai controversate ale premierului Ungariei, dar a ținut să precizeze mîndră că, în speech-ul de la Băile Tușnad, nu s-au apăsat și obișnuitele butoane naționaliste. Asta pentru că, anterior, a existat o înțelegere între cele două guverne. Cum ar veni, vecinul ne-a făcut o favoare. Coaliția de guvernare a plasat obligația de a reacționa în sarcina ministrului de Externe, deși foarte probabil ar fi trebuit să auzim cîteva vorbe din partea președintelui statului sau măcar a șefilor de partide.

În nefericita logică de pînă acum, și politicienii români fac eforturi stranii de a se raporta la Orbán ca și cum ar avea mai multe personalități. Una e persoana privată de la Băile Tușnad, alta e șeful Guvernului ungar și cu totul alta este șeful FIDESZ. Well, breaking news, e vorba de una și aceeași persoană, iar șefii coaliției românești de guvernare ar fi trebuit să ceară public UDMR să se delimiteze ferm de derapajele de lunatic ale lui Orbán. Chiar cu riscul pierderii unui partener de guvernare, lucrul acesta ar fi fost necesar pentru ca publicul românesc să înțeleagă clar că principiile democratice nu sînt obiect de artificii retorice. Faptul că FIDESZ a transformat UDMR într-o armată de drone incapabile de gîndire proprie nu prea e vreun secret. Tăcerea celorlalte partide din coaliție nu face decît să normalizeze acest lucru și, pe cale de consecință, să normalizeze vorbele și comportamentul unui lider european care pare parașutat din alte timpuri. Or, dacă granița asta nu e nici acum stabilită clar, nu are rost să ne mirăm dacă alți nebuni capătă tracțiune contestîndu-l pe Orbán, în timp ce îl admiră în secret.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Statele UE sunt obligate să aplice mandatul de arestare emis de CPI împotriva premierului Netanyahu, spune Josep Borrell
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat sâmbătă că statele UE au obligaţia să pună în aplicare mandatele de arestare emise joi de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.
sectie vot
Plângere penală pentru fraudă la vot în Diaspora. O persoană ar fi votat de patru ori într-o secție din Republica Moldova
USR a depus plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Este despre o persoană care ar fi votat de patru ori. Persoana acuzată este reprezentanta unui partid într-o secție de votare din Republica Moldova.
mașini electrice china FOTO shutterstock 2025993740 jpg
China s-ar putea angaja să ofere maşini electrice în UE la un preţ minim. O soluţie privind taxele vamale, foarte aproape
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange, preşedintele Comitetului pentru Comerţ al Parlamentului European.
narcisa suciu marius bațu jpg
image png
Florin Piersic, devastat după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, omule!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a afectat pe toți cunoscuții săi. Nume mari din Români plâng plecarea lui, printre care și maestrul Florin Piersic. Ce mesaj dureros și plin de emoție a transmis actorul în memoria unuia dintre cei mai renumiți artiști români trecuți în neființă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.