Orban contra CEU

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Orban contra CEU jpeg

Pînă la urmă, Ungaria a adoptat controversatele modificări ale legii educației care pun în pericol existența Universității Central Europene (CEU). Asta, în ciuda manifestațiilor de protest care au adunat zeci de mii de oameni la Budapesta și în ciuda numeroaselor scrisori și avertismente primite din partea comunității academice internaționale: Academia de Științe de la Budapesta, organizații civice, mii de profesori americani și europeni, printre care 17 laureați ai premiului Nobel. Solidaritatea din jurul acestui reper al vieții academice și al democrației a contat mai puțin decît „programul“ naționalist și antieuropean al premierului Viktor Orbán.

Era nevoie, într-adevăr, de unele ajustări ale legii învățămîntului: în Ungaria au apărut în ultimul deceniu numeroase instituții de învățămînt superior care furnizează servicii educaționale de o calitate cel puțin îndoielnică. Însă modificările legislative adoptate nu aduc, așa cum afirmă inițiatorii, mai multă transparență, mai multă ordine în mediul universitar, și nici nu rezolvă problema diplomelor fără valoare, ci sînt croite parcă pentru a închide CEU, care e una dintre universitățile europene de top. De altfel, CEU este singura victimă sigură a acestei legi. Noua lege obligă universitățile străine active pe teritoriul Ungariei să dețină un campus (și) în țara de origine, să se acrediteze în Ungaria pe baza unui acord interministerial bilateral și, în fine, profesorii non-europeni ai universității trebuie să obțină permise de muncă în Ungaria. Legea complică foarte tare existența CEU pentru că universitatea nu are un sediu în statul american New York, pentru că în SUA nu există vreun Minister al Educației sau altă instituție similară care să solicite acreditarea în Ungaria în numele universității și, în fine, pentru că mulți dintre profesorii CEU nu sînt rezidenți în Uniunea Europeană. Schimbarea legislativă nu îi afectează pe studenții deja înscriși, dar face practic imposibilă continuarea activității CEU în Ungaria.

Universitatea Central Europeană a fost creată în 1992 de George Soros. Finanțistul și filantropul american de origine maghiară a vrut să promoveze astfel democrația și liberalismul într-o zonă a Europei care tocmai ieșise din dictatura comunistă. CEU atrage anual 1400 de studenți, majoritatea beneficiază de burse de studii. E un loc de întîlnire pentru studenți din țări trecute prin conflicte sîngeroase și printr-o tranziție democratică anevoioasă. Și a devenit un centru de excelență pentru studiul științelor umaniste.

CEU are mulți prieteni, dar și-a făcut, în timp, și mulți adversari. Iată cîteva mostre ale discursului conservator care stă la baza noii legi care suspendă autonomia universitară: primarul orașului Debrecen, Lajos Kósa, vede în CEU o „universitate-fantomă“. Maria Schmidt, directorul muzeului „Casa terorii“ – un „avanpost al lui Soros în Ungaria“. Iar fostul ministru al Educației Péter Harrach spune că profesorii de acolo ar fi „ofițeri ai unei armate de ocupație“.

George Soros e, într-un fel, dușmanul ideal: e un om de afaceri de succes, e american, e evreu, e liberal și capitalist – nu e nici o întîmplare că a devenit o țintă pentru guvernul conservator, populist și eurosceptic de la Budapesta. Ironic și paradoxal e doar faptul că Orbán a fost el însuși student la CEU.

În ultima vreme s-au multiplicat atacurile la adresa autonomiei universitare și a libertății academice. Universitatea Europeană din Sankt Petersburg a pierdut avizul de funcționare. În Turcia, mai multe universități private străine au fost închise. Iar în România, fostul premier Victor Ponta declara, în urmă cu doar cîteva săptămîni, că își dorește o lege privind universitățile străine după „modelul“ maghiar. A afirmat-o fără menajamente: „inițiativa legislativă a vecinilor noștri e foarte bună și corectă“.

De fapt, legea împotriva CEU ar trebui să fie un semnal pentru Europa, pentru statele autentic europene. Căci etnicizarea sistemului universitar, precum și renunțarea la autonomie pun în pericol nu doar o universitate, ci însăși ideea de universitate. Eventuala închidere a CEU ar fi o înfrîngere nu doar pentru George Soros, ci pentru Europa însăși. Dar ce se (mai) poate face de la Bruxelles, ce (mai) pot face liderii politici din țările europene, cînd Ungaria însăși pare că vrea să se îndepărteze de Europa?

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.