Opt miliarde

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, populația lumii a ajuns la opt miliarde de oameni. Ultimul miliard a fost atins în doar 11 ani, dar vor trece, potrivit estimărilor, alți 15 înainte de a se atinge următorul astfel de reper. Pentru comparație, a fost nevoie de mai bine de o sută de ani ca numărul total al oamenilor să ajungă de la un miliard la două. Se întîmpla în vremuri în care speranța de viață era mult mai mică decît astăzi. Cifrele despre care discutăm acum sînt un efect direct al progresului accelerat al societăților noastre în ultimii 200 de ani. 

Estimări diverse venind de la ONU și centre de cercetare spun că populația va atinge un maxim de aproximativ zecemiliarde apoi va stagna sau va începe să scadă. Diferențe sînt doar în privința momentului. Națiunile Unite cred că momentul de vîrf va fi atins cîndva în jurul anului 2080, în timp ce Institutul pentru Măsurători și Evaluare a Sănătății din Washington crede că asta se va întîmpla mai devreme. 

Evoluția cifrelor este influențată în bună măsură de schimbările culturale și de educație în interiorul populațiilor cu cele mai mari rate de creștere. Un exemplu în acest sens este Bangladesh, unde se nășteau în anii ’80, în medie, șase copii într-o familie. În present, numărul este mai mic de doi. Rata de înlocuire a unei populații este de 2,1 nașteri pentru fiecare deces. Explicația, în Bangladesh și nu numai, stă în accesul femeilor bengaleze la educație pentru sănătate și un acces mai bun pe piața muncii. 

Un rol important în evoluția populației mondiale îl are avansul în medicină. Descoperirea în ultimele decenii a unui tratament pentru HIV, spre exemplu, a dat peste cap toate estimările anterioare care vedeau în acest virus un factor major de încetinire a creșterii populației în unele regiuni ale globului. Date fiind sumele uriașe care se cheltuiesc pe cercetare medicală, se poate spera ca într-un viitor previzibil să se găsească remedii și pentru alte boli astăzi incurabile. 

Atingerea unei cifre record – mai mult o convenție decît o observație precisă – nu e neapărat motiv de optimism. Cea mai mare rată de creștere a populației se înregistrează în state care cu greu fac față din punct de vedere social și economic în condițiile actuale. Calculele arată că jumătate din următorul miliard de oameni se vor naște în doar opt țări, majoritatea africane (Congo, Etiopia, Nigeria ș.a.). 

Nu e clar cum se vor descurca aceste state în condițiile în care infrastructurile lor nu reușesc în prezent să răspundă nevoilor actuale ale populației. Adăugați aici și schimbările climatice care pun presiuni suplimentare pe guvernele lumii și obținem o fotografie a unui viitor în care actualele tulburări sociale și războaie încep să semene cu un soi de avanpremieră a unei catastrofe de dimensiuni inimaginabile. 

Schimbările climatice afectează în mod disproporționat sudul global, însă efectele lor, cuplate cu exasperarea oamenilor în fața unor guverne inepte sau criminale, vor fi simțite pe toată planeta. Populații întregi vor încerca să plece în căutarea unor condiții de viață mai bune, iar destinația este evidentă. De altfel, emigrația s-a transformat în ultimii ani într-unul dintre principalele subiecte politice în democrațiile occidentale. Brexit are ca explicație parțială tentativa de a opri valurile de imigranți, marea discuție americană legată de granița de sud decide deja alegeri locale și naționale, în timp ce Uniunea Europeană se foiește stînjenită în fața întrebărilor legate de solidaritate și empatie față de disperații care își riscă viața la traversarea Mediteranei. Costurile administrării acestei situații sînt deja majore fără ca din practică să se fi desprins pe undeva un model demn de urmat. Ignorarea problemei dă naștere mișcărilor suveraniste alergice la democrație, un tratament de mînă forte anulează principiile de care statele occidentale fac atîta caz în comunicarea publică. O dilemă care n-are în prezent decît răspunsuri parțiale. 

Incapacitatea de a realiza amploarea problemelor e de natură să le adîncească. Preocupat să își protejeze bunăstarea actuală, Occidentul lasă generațiilor viitoare sarcina de a găsi soluții. 

Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat. Viitoarele generații de francezi, români, canadieni sau portughezi vor fi mai reduse ca număr, vor avea mai puține resurse de creștere, iar presiunile la care vor fi supuse vor fi sensibil mai mari. 

Resurse de creștere are doar teama că lumea, așa cum este astăzi, nu va arăta la fel. Nu va veni probabil nici o apocalipsă, dar dacă copiii care se nasc azi vor privi în urmă pentru a constata că prezentul nostru era ceea ce și-ar fi dorit și pentru ei, atunci generațiile de azi au ratat magistral.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Make Europe Great Again
O reacție a existat la Beijing, care a impus tarife retaliatorii unor produse americane.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Să ne facem ruși!
Dacă nu credeţi, căutaţi, pe YouTube, filmuleţul în care Vladimir Putin cîntă, la un concert de binefacere, melodia „Blueberry Hills“.
Frica lui Putin jpeg
Teatrul şi politica
Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă.
AFumurescu prel jpg
Modelul vulturului-furnică
N-aveți încă pe ceas aplicația cu Eminescu?
m simina jpg
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Iconofobie jpeg
O îndeletnicire plină de surprize
De ce oferă jocul „plăcere”, suplinind, s-ar zice, în plan imaginar, o realitate mai curînd frustrantă?
„Cu bule“ jpeg
Piua
Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.
HCorches prel jpg
Primiți cu educația preșcolară?
Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni.
radu naum PNG
Iar pleacă nemții acasă?
Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini.
p 7 Taipei, Taiwan WC jpg
Război pentru Taiwan?
SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului
Comunismul se aplică din nou jpeg
Frustrări individuale și naționale
Necazul e că nu întotdeauna frustratul aflat în drum spre vîrful puterii e recunoscut de populație.
640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.