Opt miliarde

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, populația lumii a ajuns la opt miliarde de oameni. Ultimul miliard a fost atins în doar 11 ani, dar vor trece, potrivit estimărilor, alți 15 înainte de a se atinge următorul astfel de reper. Pentru comparație, a fost nevoie de mai bine de o sută de ani ca numărul total al oamenilor să ajungă de la un miliard la două. Se întîmpla în vremuri în care speranța de viață era mult mai mică decît astăzi. Cifrele despre care discutăm acum sînt un efect direct al progresului accelerat al societăților noastre în ultimii 200 de ani. 

Estimări diverse venind de la ONU și centre de cercetare spun că populația va atinge un maxim de aproximativ zecemiliarde apoi va stagna sau va începe să scadă. Diferențe sînt doar în privința momentului. Națiunile Unite cred că momentul de vîrf va fi atins cîndva în jurul anului 2080, în timp ce Institutul pentru Măsurători și Evaluare a Sănătății din Washington crede că asta se va întîmpla mai devreme. 

Evoluția cifrelor este influențată în bună măsură de schimbările culturale și de educație în interiorul populațiilor cu cele mai mari rate de creștere. Un exemplu în acest sens este Bangladesh, unde se nășteau în anii ’80, în medie, șase copii într-o familie. În present, numărul este mai mic de doi. Rata de înlocuire a unei populații este de 2,1 nașteri pentru fiecare deces. Explicația, în Bangladesh și nu numai, stă în accesul femeilor bengaleze la educație pentru sănătate și un acces mai bun pe piața muncii. 

Un rol important în evoluția populației mondiale îl are avansul în medicină. Descoperirea în ultimele decenii a unui tratament pentru HIV, spre exemplu, a dat peste cap toate estimările anterioare care vedeau în acest virus un factor major de încetinire a creșterii populației în unele regiuni ale globului. Date fiind sumele uriașe care se cheltuiesc pe cercetare medicală, se poate spera ca într-un viitor previzibil să se găsească remedii și pentru alte boli astăzi incurabile. 

Atingerea unei cifre record – mai mult o convenție decît o observație precisă – nu e neapărat motiv de optimism. Cea mai mare rată de creștere a populației se înregistrează în state care cu greu fac față din punct de vedere social și economic în condițiile actuale. Calculele arată că jumătate din următorul miliard de oameni se vor naște în doar opt țări, majoritatea africane (Congo, Etiopia, Nigeria ș.a.). 

Nu e clar cum se vor descurca aceste state în condițiile în care infrastructurile lor nu reușesc în prezent să răspundă nevoilor actuale ale populației. Adăugați aici și schimbările climatice care pun presiuni suplimentare pe guvernele lumii și obținem o fotografie a unui viitor în care actualele tulburări sociale și războaie încep să semene cu un soi de avanpremieră a unei catastrofe de dimensiuni inimaginabile. 

Schimbările climatice afectează în mod disproporționat sudul global, însă efectele lor, cuplate cu exasperarea oamenilor în fața unor guverne inepte sau criminale, vor fi simțite pe toată planeta. Populații întregi vor încerca să plece în căutarea unor condiții de viață mai bune, iar destinația este evidentă. De altfel, emigrația s-a transformat în ultimii ani într-unul dintre principalele subiecte politice în democrațiile occidentale. Brexit are ca explicație parțială tentativa de a opri valurile de imigranți, marea discuție americană legată de granița de sud decide deja alegeri locale și naționale, în timp ce Uniunea Europeană se foiește stînjenită în fața întrebărilor legate de solidaritate și empatie față de disperații care își riscă viața la traversarea Mediteranei. Costurile administrării acestei situații sînt deja majore fără ca din practică să se fi desprins pe undeva un model demn de urmat. Ignorarea problemei dă naștere mișcărilor suveraniste alergice la democrație, un tratament de mînă forte anulează principiile de care statele occidentale fac atîta caz în comunicarea publică. O dilemă care n-are în prezent decît răspunsuri parțiale. 

Incapacitatea de a realiza amploarea problemelor e de natură să le adîncească. Preocupat să își protejeze bunăstarea actuală, Occidentul lasă generațiilor viitoare sarcina de a găsi soluții. 

Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat. Viitoarele generații de francezi, români, canadieni sau portughezi vor fi mai reduse ca număr, vor avea mai puține resurse de creștere, iar presiunile la care vor fi supuse vor fi sensibil mai mari. 

Resurse de creștere are doar teama că lumea, așa cum este astăzi, nu va arăta la fel. Nu va veni probabil nici o apocalipsă, dar dacă copiii care se nasc azi vor privi în urmă pentru a constata că prezentul nostru era ceea ce și-ar fi dorit și pentru ei, atunci generațiile de azi au ratat magistral.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.