Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Legiunea de Onoare este cea mai înaltă distincție oferită de statul francez și una dintre cele mai prestigioase la nivel mondial. Ordinul a fost instituit de Napoleon Bonaparte și, de peste două secole, medaliile sînt oferite, de către șeful statului sau în numele său, pentru a-i recompensa pe cei mai merituoși cetățeni din toate domeniile de activitate. Medalia e o recunoaștere a meritelor militare sau civile, o recompensă și o consacrare la cel mai înalt nivel. Tocmai de aceea e și atît de rîvnită.
Orice cetățean francez fără antecedente penale care a dat dovadă de un merit în slujba țării, în calitate militară sau civilă, poate fi distins, după cel puțin douăzeci de ani de activitate, cu Legiunea de Onoare. Însă nu oricine ajunge să fie decorat. În perioada dintre 2010 și 2017 au fost oferite în jur de 3.000 de distincții pe an. Greu de judecat dacă sînt prea multe sau prea puține. Și, pînă la urmă, meritele sînt greu de cuantificat.
În 2017, de-abia ales președinte, Emmanuel Macron a anunțat o reformă a statului și o transformare a modului în care se exercită puterea. Tot atunci a promis că va reforma și Legiunea de Onoare. Prima propunere a președintelui a fost reducerea semnificativă a numărului de distincții oferite anual. Vorbele s-au tradus și în fapte: dintr-o listă de 600 de nume propuse pentru a primi premiul de ziua națională, pe 14 iulie 2017, a reținut doar 101. Însă reforma promisă era cu bătaie mai lungă. Pentru perioada 2018-2020, numărul civililor decorați avea să fie redus cu 50%, cel al soldaților și cetățenilor străini cu 10%, respectiv cu 25%. Însă schimbarea vizată de Emmanuel Macron nu se referea doar la scăderea numărului de medalii. Ci și la o atenție sporită la posibilii candidați mai tineri, o redefinire a criteriilor și mai ales a standardelor de acordare: trebuie recompensate în primul rînd meritele și nu notorietatea ori serviciul adus unei cauze. Mare Maestru al Ordinului, președintele promitea că se va rupe de „vechea lume” a predecesorilor săi care, adesea, și-au recompensat prietenii și aliații politici fără să le pese prea mult de merite sau au oferit distincții unor șefi de stat străini lipsiți de onoare sau de-a dreptul criminali precum Franco, Mussolini, Ceaușescu, Bokassa, Bashar Al-Assad ori Putin (și nu oricum, ci în grad de Mare Cruce!). Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Însă Emmanuel Macron n-a mers cu
reforma promisă pînă la capăt. În urmă cu doi ani a oferit înalta distincție omologului
său egiptean, mareșalul Abdel
Fattah al-Sisi: un lider autoritar al unui stat care e departe de a respecta
drepturile omului sau de a îndeplini standardele minime ale democrației.
Ceremonia de decorare a fost prilejuită de o vizită de stat și s-a petrecut
discret – aproape secret, dacă televiziunea națională egipteană nu ar fi
transmis imagini. Palatul Ẻlysée a dat niște explicații lacunare, susținînd că
medalia a fost oferită ca parte a protocolului. De parcă Legiunea de Onoare ar
fi oferită din complezență...
Să ne amintim că fostul primar general al Capitalei Sorin Oprescu a fost distins cu însemnele Legiunii de Onoare în grad de cavaler în 2012. Medalia i-a fost oferită de Jean-Marc Todeschini, secretar de stat pentru Veterani și Memorie. Ordinul de decorare a fost semnat de președintele de atunci, François Hollande. Nu e clar care au fost meritele primarului Sorin Oprescu. În orice caz, între timp, a fost condamnat la peste zece ani de închisoare pentru fapte de corupție. Potrivit regulamentului, distincția poate fi retrasă în cazul unei condamnări penale sau dacă destinatarul a săvîrșit fapte contrare onoarei sau de natură să prejudicieze interesele Franței. Retragerea distincției se anunță prin decret. Oare președintele Franței va emite un ordin de retragere a distincției? Din tot ce înseamnă cavaler al ordinului național al Legiunii de Onoare, eu, unul, rețin cuvîntul „onoare”. Onoarea pe care Franța i-o face fostului primar condamnat penal Sorin Oprescu prin această distincție îi dezonorează pe ceilalți purtători onorabili și merituoși ai medaliei.
UPDATE: Ambasada Franței la București transmite, spre buna informare a
cititorilor, că în cazul lui Sorin Oprescu a început procedura de
retragere a ordinului Legiunii de Onoare.