Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 945 din 19 ÔÇô 25 mai 2022
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Legiunea de Onoare este cea mai ├«nalt─â distinc╚Ťie oferit─â de statul francez ╚Öi una dintre cele mai prestigioase la nivel mondial. Ordinul a fost instituit de Napoleon Bonaparte ╚Öi, de peste dou─â secole, medaliile s├«nt oferite, de c─âtre ╚Öeful statului sau ├«n numele s─âu, pentru a-i recompensa pe cei mai merituo╚Öi cet─â╚Ťeni din toate domeniile de activitate. Medalia e o recunoa╚Ötere a meritelor militare sau civile, o recompens─â ╚Öi o consacrare la cel mai ├«nalt nivel. Tocmai de aceea e ╚Öi at├«t de r├«vnit─â.

Orice cet─â╚Ťean francez f─âr─â antecedente penale care a dat dovad─â de un merit ├«n slujba ╚Ť─ârii, ├«n calitate militar─â sau civil─â, poate fi distins, dup─â cel pu╚Ťin dou─âzeci de ani de activitate, cu Legiunea de Onoare. ├Äns─â nu oricine ajunge s─â fie decorat. ├Än perioada dintre 2010 ╚Öi 2017 au fost oferite ├«n jur de 3.000 de distinc╚Ťii pe an. Greu de judecat dac─â s├«nt prea multe sau prea pu╚Ťine. ╚śi, p├«n─â la  urm─â, meritele s├«nt greu de cuantificat.

├Än 2017, de-abia ales pre╚Öedinte, Emmanuel Macron a anun╚Ťat o reform─â a statului ╚Öi o transformare a modului ├«n care se exercit─â puterea. Tot atunci a promis c─â va reforma ╚Öi Legiunea de Onoare. Prima propunere a pre╚Öedintelui a fost reducerea semnificativ─â a num─ârului de distinc╚Ťii oferite anual. Vorbele s-au tradus ╚Öi ├«n fapte: dintr-o list─â de 600 de nume propuse pentru a primi premiul de ziua na╚Ťional─â, pe 14 iulie 2017, a re╚Ťinut doar 101. ├Äns─â reforma promis─â era cu b─âtaie mai lung─â. Pentru perioada 2018-2020, num─ârul civililor decora╚Ťi avea s─â fie redus cu 50%, cel al solda╚Ťilor ╚Öi cet─â╚Ťenilor str─âini cu 10%, respectiv cu 25%. ├Äns─â schimbarea vizat─â de Emmanuel Macron nu se referea doar la sc─âderea num─ârului de medalii. Ci ╚Öi la o aten╚Ťie sporit─â la posibilii candida╚Ťi mai tineri, o redefinire a criteriilor ╚Öi mai ales a standardelor de acordare: trebuie recompensate ├«n primul r├«nd meritele ╚Öi nu notorietatea ori serviciul adus unei cauze. Mare Maestru al Ordinului, pre╚Öedintele promitea c─â se va rupe de ÔÇ×vechea lumeÔÇŁ a predecesorilor s─âi care, adesea, ╚Öi-au recompensat prietenii ╚Öi alia╚Ťii politici f─âr─â s─â le pese prea mult de merite sau au oferit distinc╚Ťii unor ╚Öefi de stat str─âini lipsi╚Ťi de onoare sau de-a dreptul criminali precum Franco, Mussolini, Ceau╚Öescu, Bokassa, Bashar Al-Assad ori Putin (╚Öi nu oricum, ci ├«n grad de Mare Cruce!). Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?

├Äns─â Emmanuel Macron n-a mers cu reforma promis─â p├«n─â la cap─ât. ├Än urm─â cu doi ani a oferit ├«nalta distinc╚Ťie omologului s─âu egiptean, mare╚Öalul Abdel Fattah al-Sisi: un lider autoritar al unui stat care e departe de a respecta drepturile omului sau de a ├«ndeplini standardele minime ale democra╚Ťiei. Ceremonia de decorare a fost prilejuit─â de o vizit─â de stat ╚Öi s-a petrecut discret ÔÇô aproape secret, dac─â televiziunea na╚Ťional─â egiptean─â nu ar fi transmis imagini. Palatul ß║║lys├ęe a dat ni╚Öte explica╚Ťii lacunare, sus╚Ťin├«nd c─â medalia a fost oferit─â ca parte a protocolului. De parc─â Legiunea de Onoare ar fi oferit─â din complezen╚Ť─â...  

S─â ne amintim c─â fostul primar general al Capitalei Sorin Oprescu a fost distins cu ├«nsemnele Legiunii de Onoare ├«n grad de cavaler ├«n 2012. Medalia i-a fost oferit─â de Jean-Marc Todeschini, secretar de stat pentru Veterani ╚Öi Memorie. Ordinul de decorare a fost semnat de pre╚Öedintele de atunci, Fran├žois Hollande. Nu e clar care au fost meritele primarului Sorin Oprescu. ├Än orice caz, ├«ntre timp, a fost condamnat la peste zece ani de ├«nchisoare pentru fapte de corup╚Ťie. Potrivit regulamentului, distinc╚Ťia poate fi retras─â ├«n cazul unei condamn─âri penale sau dac─â destinatarul a s─âv├«r╚Öit fapte contrare onoarei sau de natur─â s─â prejudicieze interesele Fran╚Ťei. Retragerea distinc╚Ťiei se anun╚Ť─â prin decret. Oare pre╚Öedintele Fran╚Ťei va emite un ordin de retragere a distinc╚Ťiei? Din tot ce ├«nseamn─â cavaler al ordinului na╚Ťional al Legiunii de Onoare, eu, unul, re╚Ťin cuv├«ntul ÔÇ×onoareÔÇŁ. Onoarea pe care Fran╚Ťa i-o face fostului primar condamnat penal Sorin Oprescu prin aceast─â distinc╚Ťie ├«i dezonoreaz─â pe ceilal╚Ťi purt─âtori onorabili ╚Öi merituo╚Öi ai medaliei.

UPDATE: Ambasada Fran╚Ťei la Bucure╚Öti transmite, spre buna informare a cititorilor, c─â ├«n cazul lui Sorin Oprescu a ├«nceput procedura de retragere a ordinului Legiunii de Onoare.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.