Olaf Scholz vrea s─â reseteze rela╚Ťiile cu Rusia

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 930 din 3 ÔÇô 9 februarie 2022
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Dup─â c├«teva tentative de negociere e╚Öuate, tensiunile dintre Federa╚Ťia Rus─â ╚Öi statele occidentale se cronicizeaz─â. Vladimir Putin continu─â s─â trimit─â trupe la grani╚Ťa cu Ucraina, amenin╚Ť├«nd cu o invazie militar─â, ├«n vreme ce Europa ╚Öi Statele Unite ale Americii ├«╚Öi ascut discursul ╚Öi armele soft de disuasiune: sanc╚Ťiuni economice tot mai dure ├«n cazul unui atac militar. Dac─â, la nivelul prezen╚Ťei publice interna╚Ťionale, Occidentul ├«ncearc─â s─â vorbeasc─â pe aceea╚Öi voce, deciziile politice comune ├«nt├«rzie s─â apar─â. Ezit─ârile ╚Öi lipsa de fermitate s├«nt consecin╚Ťa unei fragilit─â╚Ťi sistemice a politicii externe europene ╚Öi mai ales a unei dependen╚Ťe economice de Rusia. La masa negocierilor, Kremlinul profit─â din plin de aceast─â vulnerabilitate. Pe care a ├«ntre╚Ťinut-o ├«n timp.

O treime din gazul consumat ├«n Uniunea European─â provine din Rusia. O cantitate substan╚Ťial─â ajunge ├«n Europa prin gazoductul Nord Stream 1, care leag─â Rusia de Germania prin Marea Nordului. O a doua conduct─â, Nord Stream 2, paralel─â cu prima, e aproape finalizat─â. Odat─â devenit─â func╚Ťional─â, aceast─â conduct─â ar dubla capacitatea de transport a gazelor ruse╚Öti c─âtre Europa ╚Öi ar submina cealalt─â rut─â de transport a gazelor, un gazoduct terestru, care traverseaz─â Ucraina, priv├«nd aceast─â ╚Ťar─â de taxele percepute pentru tranzitarea teritoriului na╚Ťional (peste dou─â miliarde de euro). Pe de alt─â parte, ruta direct─â ├«nseamn─â un pre╚Ť mai mic ╚Öi un profit mai mare pentru Rusia, dar ╚Öi costuri mai mici pentru Europa, care traverseaz─â o criz─â a energiei. Cel mai ├«nver╚Öunat adversar al proiectului este, cum era de a╚Öteptat, Ucraina. ╚śi Statele Unite s-au opus, invoc├«nd tocmai dependen╚Ťa energetic─â a Europei de Rusia ╚Öi riscurile politice pe care le implic─â aceast─â rela╚Ťie. Pre╚Ťul mai ieftin pentru gaze presupune costuri politice. Pozi╚Ťia Germaniei ├«n chestiune a fost mereu ambigu─â. Berlinul a evitat, interesat, s─â r─âspund─â repro╚Öurilor ╚Öi s─â ia ├«n calcul costurile politice. Pentru Germania, Nord Stream e ÔÇ×doar un proiect de infrastructur─âÔÇŁ, ÔÇ×o afacere ├«n domeniul energieiÔÇŁ, ÔÇ×o investi╚ŤieÔÇŁ. Argumentul oportunit─â╚Ťii economice nu a fost ├«nso╚Ťit ╚Öi de o reflec╚Ťie asupra eventualelor costuri politice. Noua coali╚Ťie guvernamental─â nu rezolv─â, ci aprofundeaz─â aceste ambiguit─â╚Ťi.

├Än acordul de coali╚Ťie se vorbe╚Öte despre ÔÇ×o politic─â extern─â, de securitate, de dezvoltare ╚Öi de drepturile omului ferm─â ╚Öi substan╚Ťial─â, care s─â fie integrat─â ╚Öi coerent─âÔÇŁ. E o afirma╚Ťie puternic─â, o declara╚Ťie de inten╚Ťii care ar trebui s─â ofere suficiente argumente pentru o politic─â extern─â ├«n favoarea drepturilor omului. Deocamdat─â, politica extern─â pare neschimbat─â: chiar dac─â posibilitatea ├«nghe╚Ť─ârii proiectului Nord Stream 2 a fost invocat─â, ac╚Ťiunea politic─â e ├«n continuare favorabil─â dezvolt─ârii economice.   

├Änc─â de la primele negocieri ├«n vederea form─ârii noului cabinet au existat diferen╚Ťe substan╚Ťiale de abordare ├«n politica extern─â ├«ntre cancelarul Olaf Scholz (SPD) ╚Öi ministrul de Externe Annalena Baerbock (Verzii). Baerbock a fost ├«nc─â din campania electoral─â o adversar─â ├«nver╚Öunat─â a gazoductului: o dat─â, pentru c─â alimenteaz─â sistemul energetic al Germaniei cu un combustibil de care ecologi╚Ötii vor s─â scape; ╚Öi apoi, pentru c─â se amplific─â dependen╚Ťa fa╚Ť─â de Rusia lui Putin. Cancelarul Olaf Scholz (SPD), mult mai conciliant, a integrat ├«n discursul s─âu aceste rezerve, dar insist─â c─â Nord Stream 2 e doar un proiect economic. A╚Öa c─â ministrei de Externe Baerbock nu-i mai r─âm├«ne nimic de f─âcut dec├«t s─â sus╚Ťin─â un proiect pe care l-a respins pe vremea c├«nd era ├«n opozi╚Ťie. ├Äns─â asta ╚Ťine cumva de fi╚Öa postului ÔÇô ministrul de Externe se subordoneaz─â cancelarului. Mai ales ├«n chestiuni sensibile, cum ar fi rela╚Ťia cu Rusia. Acum, situa╚Ťia e diferit─â de cea din era Angela Merkel. Iar cancelarul Olaf Scholz spune c─â Germania va lua m─âsuri ├«mpreun─â cu partenerii europeni dac─â Rusia se va folosi de energie ca arm─â sau dac─â urmeaz─â acte de agresiune. Nu e ├«ns─â clar unde e linia ro╚Öie ╚Öi ce anume ar putea determina o decizie ferm─â de suspendare a proiectului Nord Stream 2 de c─âtre Germania. Olaf Scholz a anun╚Ťat, ├«nc─â din campania electoral─â, c─â ├«╚Öi dore╚Öte o resetare a rela╚Ťiilor cu Rusia. A folosit chiar termenul de Neue Ostpolitik ÔÇô un concept care, pe vremea lui Willy Brandt, promitea o apropiere ├«ntre cele dou─â blocuri separate de Cortina de Fier. Ast─âzi, o nou─â politic─â pentru Est sun─â mai degrab─â distopic. Mai ales dac─â e doar un discurs care ├«mpacheteaz─â frumos un dar otr─âvit.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.