Olaf Scholz vrea să reseteze relațiile cu Rusia

Publicat în Dilema Veche nr. 930 din 3 – 9 februarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

După cîteva tentative de negociere eșuate, tensiunile dintre Federația Rusă și statele occidentale se cronicizează. Vladimir Putin continuă să trimită trupe la granița cu Ucraina, amenințînd cu o invazie militară, în vreme ce Europa și Statele Unite ale Americii își ascut discursul și armele soft de disuasiune: sancțiuni economice tot mai dure în cazul unui atac militar. Dacă, la nivelul prezenței publice internaționale, Occidentul încearcă să vorbească pe aceeași voce, deciziile politice comune întîrzie să apară. Ezitările și lipsa de fermitate sînt consecința unei fragilități sistemice a politicii externe europene și mai ales a unei dependențe economice de Rusia. La masa negocierilor, Kremlinul profită din plin de această vulnerabilitate. Pe care a întreținut-o în timp.

O treime din gazul consumat în Uniunea Europeană provine din Rusia. O cantitate substanțială ajunge în Europa prin gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Nordului. O a doua conductă, Nord Stream 2, paralelă cu prima, e aproape finalizată. Odată devenită funcțională, această conductă ar dubla capacitatea de transport a gazelor rusești către Europa și ar submina cealaltă rută de transport a gazelor, un gazoduct terestru, care traversează Ucraina, privînd această țară de taxele percepute pentru tranzitarea teritoriului național (peste două miliarde de euro). Pe de altă parte, ruta directă înseamnă un preț mai mic și un profit mai mare pentru Rusia, dar și costuri mai mici pentru Europa, care traversează o criză a energiei. Cel mai înverșunat adversar al proiectului este, cum era de așteptat, Ucraina. Și Statele Unite s-au opus, invocînd tocmai dependența energetică a Europei de Rusia și riscurile politice pe care le implică această relație. Prețul mai ieftin pentru gaze presupune costuri politice. Poziția Germaniei în chestiune a fost mereu ambiguă. Berlinul a evitat, interesat, să răspundă reproșurilor și să ia în calcul costurile politice. Pentru Germania, Nord Stream e „doar un proiect de infrastructură”, „o afacere în domeniul energiei”, „o investiție”. Argumentul oportunității economice nu a fost însoțit și de o reflecție asupra eventualelor costuri politice. Noua coaliție guvernamentală nu rezolvă, ci aprofundează aceste ambiguități.

În acordul de coaliție se vorbește despre „o politică externă, de securitate, de dezvoltare și de drepturile omului fermă și substanțială, care să fie integrată și coerentă”. E o afirmație puternică, o declarație de intenții care ar trebui să ofere suficiente argumente pentru o politică externă în favoarea drepturilor omului. Deocamdată, politica externă pare neschimbată: chiar dacă posibilitatea înghețării proiectului Nord Stream 2 a fost invocată, acțiunea politică e în continuare favorabilă dezvoltării economice.   

Încă de la primele negocieri în vederea formării noului cabinet au existat diferențe substanțiale de abordare în politica externă între cancelarul Olaf Scholz (SPD) și ministrul de Externe Annalena Baerbock (Verzii). Baerbock a fost încă din campania electorală o adversară înverșunată a gazoductului: o dată, pentru că alimentează sistemul energetic al Germaniei cu un combustibil de care ecologiștii vor să scape; și apoi, pentru că se amplifică dependența față de Rusia lui Putin. Cancelarul Olaf Scholz (SPD), mult mai conciliant, a integrat în discursul său aceste rezerve, dar insistă că Nord Stream 2 e doar un proiect economic. Așa că ministrei de Externe Baerbock nu-i mai rămîne nimic de făcut decît să susțină un proiect pe care l-a respins pe vremea cînd era în opoziție. Însă asta ține cumva de fișa postului – ministrul de Externe se subordonează cancelarului. Mai ales în chestiuni sensibile, cum ar fi relația cu Rusia. Acum, situația e diferită de cea din era Angela Merkel. Iar cancelarul Olaf Scholz spune că Germania va lua măsuri împreună cu partenerii europeni dacă Rusia se va folosi de energie ca armă sau dacă urmează acte de agresiune. Nu e însă clar unde e linia roșie și ce anume ar putea determina o decizie fermă de suspendare a proiectului Nord Stream 2 de către Germania. Olaf Scholz a anunțat, încă din campania electorală, că își dorește o resetare a relațiilor cu Rusia. A folosit chiar termenul de Neue Ostpolitik – un concept care, pe vremea lui Willy Brandt, promitea o apropiere între cele două blocuri separate de Cortina de Fier. Astăzi, o nouă politică pentru Est sună mai degrabă distopic. Mai ales dacă e doar un discurs care împachetează frumos un dar otrăvit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.