OK, naționalizăm Petrom! Îl luăm de la austrieci și îl mutăm la Ciolacu sau Ciucă

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
image

Ce val „minunat” de naționalism s-a creat după respingerea intrării României în Spațiul Schengen! Parcă toate frustrările, legendele și revanșele au ieșit la suprafață. Țapul ispășitor: Austria și afacerile austriece din România.

Așadar, iată faptele: un politician populist, împreună cu suporterii lui, a blocat o stație Petrom și își propune să repete acțiunea; o altă politiciană, care în urmă cu cîteva luni era primită la ambasada Federației Ruse, se isterizează pe tema investițiilor străine în România; mai mulți antreprenori, mai mari sau mai mici, și-au declarat intenția de a rupe legăturile cu firmele austriece, fie că este vorba de bănci sau de compania de distribuție a produselor petroliere; pe rețelele sociale,nivelul de vehemență și ură a crescut și mai mult, în sensul că îndemnul la boicot este prezent peste tot; au reapărut acuzațiile legate de privatizarea frauduloasă a băncilor și zăcămintelor de țiței și ideea extrem de populistă că firmele străine au scos bani din țară fără să plătească taxe și impozite; se propune o opoziție a României, prin vot, la toate deciziile europene pentru a ne arăta supărarea față de blocajul Austriei; se reiau, de asemenea, temele privind încălcarea contractului de privatizare de către Petrom și, în fine, ca o încununare a tuturor ideilor de a pedepsi Austria, s-a creat o petiție online în care se cere naționalizarea companiei Petrom.

Sînt multe confuzii economice în cererile de pedepsire a Guvernului austriac care a îndrăznit să se opună prin veto intrării României în Schengen. Astfel, se amestecă situația de astăzi cu cea de la momentul privatizării. Atunci, fosta Banca Agricolă, cumpărată de Raiffeisen în anul 2001, era în pragul falimentului din cauza creditelor neperfomante acordate cu multă larghețe în primii ani de după 1990. BCR, preluată de grupul Erste în anul 2005, avea, extrabilanțier, o parte din creditele putrede de la Bancorex, iar Petrom era, înainte de privatizare, „căpușată” prin diverse canale.

Ideea, reluată în spațiul public pînă la obsesie, este că România „a dat” companiilor austriece băncile, petrolul și pădurile. Este fals. Băncile au fost cumpărate (Erste a plătit chiar 2,2 miliarde de euro pentru BCR), iar zăcămintele de țiței și gaze nu sînt vîndute, aparțin în continuare statului român și sînt doar exploatate de compania OMV Petrom, care plătește o redevență statului român. Lemnul este utilizat de companiile austriece la fel cum se întîmplă și cu firmele turcești sau românești.

Cu această ocazie, s-au dezgropat și vechile teme referitoare la contractul de privatizare a Petrom, respectiv, dacă redevențele au fost prea mici, dacă investițiile au fost realizate și dacă au fost îndeplinite condițiile de mediu. La toate aceste afirmații din spațiul public, instituțiile statului român ar putea oferi un răspuns fără echivoc, dar de ani de zile, din diverse motive, nimeni nu a avut determinarea, profesionalismul sau transparența de a clarifica situația post-privatizare.

Dacă ar fi să luăm în serios ideea naționalizării Petrom ar trebui să avem în vedere costurile și oportunitățile procesului. Costurile sînt evidente. O naționalizare de tip comunist este imposibilă. Dacă „vrem Petromul înapoi”, atunci statul ar trebui să plătească. Acum, OMV deține un pachet de acțiuni de 51%, care, conform prețului de Bursă, înseamnă aproximativ 15 miliarde de lei, adică trei miliarde de euro. Acesta poate fi doar un preț de plecare, în sensul că în tranzacții de acest nivel se folosește metoda așa-numiților indici de multiplicare, adică valoarea de piață se înmulțește cu 1,5 sau chiar 2. Ceea ce ar însemna că valoarea tranzacției ar putea să ajungă între 4,5 și 6 miliarde de euro. Are rost ca statul român să cheltuiască între trei și șase miliarde de euro pentru a prelua Petrom, în condițiile în care deține și acum 20% din capitalul companiei?

Oportunitățile cumpărării sînt incerte. Cine crede că Petrom „se întoarce la popor” greșește. O eventuală preluare a acțiunilor de către stat ar însemna, de fapt, ca firma să revină la administrația centrală, la un minister, adică „pe mîna” politicienilor. Cu alte cuvinte, luăm Petrom de la austrieci și îl mutăm la Ciolacu și Ciucă.

Pînă acum, nu avem exemple prea bune în materie de guvernanță corporativă a companiilor de stat. Chiar în domeniul energetic, sînt exemple suficiente: Complexul Energetic Hunedoara este în faliment, Complexul Energetic Oltenia derulează un program dur de restructurare, Nuclearelectrica nu a reușit să adauge nici măcar un reactor la cele existente, Hidroelectrica a trecut printr-un proces de insolvență, Romgaz nu a reușit să înceapă exploatarea gazului din județul Buzău și să finalizeze lucrările centralei de producție a energiei electrice de la Iernut (județul Mureș), despre Transgaz este suficientă o căutare pe Internet pentru a înțelege ce se întîmplă la nivelul managementului companiei, iar Transelectrica a întîrziat prea mult investițiile în rețelele de transport al energiei electrice.

Cu alte cuvinte, dacă ar fi să luăm în serios ideea revenirii Petrom la stat, costurile presupuse de această tranzacție ar fi egale cu cele ale construirii unei autostrăzi. Petrom este doar un exemplu care arată că naționalismul economic poate fi costisitor. Poate duce la risipirea banilor publici și la neîncrederea investitorilor. Cînd naționalismul devine exagerat și agresiv, investitorii intră în stare de alertă.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.