OK, naționalizăm Petrom! Îl luăm de la austrieci și îl mutăm la Ciolacu sau Ciucă

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
image

Ce val „minunat” de naționalism s-a creat după respingerea intrării României în Spațiul Schengen! Parcă toate frustrările, legendele și revanșele au ieșit la suprafață. Țapul ispășitor: Austria și afacerile austriece din România.

Așadar, iată faptele: un politician populist, împreună cu suporterii lui, a blocat o stație Petrom și își propune să repete acțiunea; o altă politiciană, care în urmă cu cîteva luni era primită la ambasada Federației Ruse, se isterizează pe tema investițiilor străine în România; mai mulți antreprenori, mai mari sau mai mici, și-au declarat intenția de a rupe legăturile cu firmele austriece, fie că este vorba de bănci sau de compania de distribuție a produselor petroliere; pe rețelele sociale,nivelul de vehemență și ură a crescut și mai mult, în sensul că îndemnul la boicot este prezent peste tot; au reapărut acuzațiile legate de privatizarea frauduloasă a băncilor și zăcămintelor de țiței și ideea extrem de populistă că firmele străine au scos bani din țară fără să plătească taxe și impozite; se propune o opoziție a României, prin vot, la toate deciziile europene pentru a ne arăta supărarea față de blocajul Austriei; se reiau, de asemenea, temele privind încălcarea contractului de privatizare de către Petrom și, în fine, ca o încununare a tuturor ideilor de a pedepsi Austria, s-a creat o petiție online în care se cere naționalizarea companiei Petrom.

Sînt multe confuzii economice în cererile de pedepsire a Guvernului austriac care a îndrăznit să se opună prin veto intrării României în Schengen. Astfel, se amestecă situația de astăzi cu cea de la momentul privatizării. Atunci, fosta Banca Agricolă, cumpărată de Raiffeisen în anul 2001, era în pragul falimentului din cauza creditelor neperfomante acordate cu multă larghețe în primii ani de după 1990. BCR, preluată de grupul Erste în anul 2005, avea, extrabilanțier, o parte din creditele putrede de la Bancorex, iar Petrom era, înainte de privatizare, „căpușată” prin diverse canale.

Ideea, reluată în spațiul public pînă la obsesie, este că România „a dat” companiilor austriece băncile, petrolul și pădurile. Este fals. Băncile au fost cumpărate (Erste a plătit chiar 2,2 miliarde de euro pentru BCR), iar zăcămintele de țiței și gaze nu sînt vîndute, aparțin în continuare statului român și sînt doar exploatate de compania OMV Petrom, care plătește o redevență statului român. Lemnul este utilizat de companiile austriece la fel cum se întîmplă și cu firmele turcești sau românești.

Cu această ocazie, s-au dezgropat și vechile teme referitoare la contractul de privatizare a Petrom, respectiv, dacă redevențele au fost prea mici, dacă investițiile au fost realizate și dacă au fost îndeplinite condițiile de mediu. La toate aceste afirmații din spațiul public, instituțiile statului român ar putea oferi un răspuns fără echivoc, dar de ani de zile, din diverse motive, nimeni nu a avut determinarea, profesionalismul sau transparența de a clarifica situația post-privatizare.

Dacă ar fi să luăm în serios ideea naționalizării Petrom ar trebui să avem în vedere costurile și oportunitățile procesului. Costurile sînt evidente. O naționalizare de tip comunist este imposibilă. Dacă „vrem Petromul înapoi”, atunci statul ar trebui să plătească. Acum, OMV deține un pachet de acțiuni de 51%, care, conform prețului de Bursă, înseamnă aproximativ 15 miliarde de lei, adică trei miliarde de euro. Acesta poate fi doar un preț de plecare, în sensul că în tranzacții de acest nivel se folosește metoda așa-numiților indici de multiplicare, adică valoarea de piață se înmulțește cu 1,5 sau chiar 2. Ceea ce ar însemna că valoarea tranzacției ar putea să ajungă între 4,5 și 6 miliarde de euro. Are rost ca statul român să cheltuiască între trei și șase miliarde de euro pentru a prelua Petrom, în condițiile în care deține și acum 20% din capitalul companiei?

Oportunitățile cumpărării sînt incerte. Cine crede că Petrom „se întoarce la popor” greșește. O eventuală preluare a acțiunilor de către stat ar însemna, de fapt, ca firma să revină la administrația centrală, la un minister, adică „pe mîna” politicienilor. Cu alte cuvinte, luăm Petrom de la austrieci și îl mutăm la Ciolacu și Ciucă.

Pînă acum, nu avem exemple prea bune în materie de guvernanță corporativă a companiilor de stat. Chiar în domeniul energetic, sînt exemple suficiente: Complexul Energetic Hunedoara este în faliment, Complexul Energetic Oltenia derulează un program dur de restructurare, Nuclearelectrica nu a reușit să adauge nici măcar un reactor la cele existente, Hidroelectrica a trecut printr-un proces de insolvență, Romgaz nu a reușit să înceapă exploatarea gazului din județul Buzău și să finalizeze lucrările centralei de producție a energiei electrice de la Iernut (județul Mureș), despre Transgaz este suficientă o căutare pe Internet pentru a înțelege ce se întîmplă la nivelul managementului companiei, iar Transelectrica a întîrziat prea mult investițiile în rețelele de transport al energiei electrice.

Cu alte cuvinte, dacă ar fi să luăm în serios ideea revenirii Petrom la stat, costurile presupuse de această tranzacție ar fi egale cu cele ale construirii unei autostrăzi. Petrom este doar un exemplu care arată că naționalismul economic poate fi costisitor. Poate duce la risipirea banilor publici și la neîncrederea investitorilor. Cînd naționalismul devine exagerat și agresiv, investitorii intră în stare de alertă.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

zodii pixabay jpg
Care sunt zodiile protejate de Dumnezeu toată luna februarie. Au noroc la bani și vor avea parte de noi iubiri
Luna februarie aduce energii pozitive și binecuvântări divine pentru anumite zodii, care vor simți că norocul le surâde în toate aspectele vieții.
Ger termometru FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo miercuri, 15 ianuarie. Meteorologii anunță vreme rece în toată țara. Județele sub Cod galben de ceață
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis că miercuri, 15 ianuarie, temperaturile vor fi scăzute în toată țara, de până la -4 grade. Pe areale mici se va forma ceață asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au emis și un cod galben de ceață pentru județele Arad și Timiș.
Fasole jpg
Iahnie de fasole, rețeta străbunilor din anul 1930: Ingredientul care îi dădea un gust aparte
Când vorbim despre tradițiile culinare românești, iahnia de fasole este una dintre mâncărurile care a reușit să treacă testul timpului.
ceata png
Județele în care se circulă în condiţii de ceaţă. Aglomeraţie la intrarea pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti
Circulaţia se derulează în condiţii de ceaţă şi pe autostrada A10 Sebeş-Turda, anunţă, miercuri dimineaţă, Centrul Infotrafic.
Covaliu
Ungurii, dați ca exemplu de urmat pentru sportul românesc. COSR a trasat liniile unei federații
Mihai Covaliu i-a băgat în ședință pe cei din handbalul românesc.
yubari jpg
Top 5 fructe care costă o mică avere! Ajung chiar și la zeci de mii de dolari
Cu toții suntem obișnuiți ca fructele să fie un aliment accesibil, care se găsește ușor în mai toate piețele și magazinele din țară. Iar, în cele mai multe cazuri, acest lucru este adevărat. Însă, există și unele excepții cu totul surprinzătoare!
drona trump jpg
Rusia testează o nouă dronă de transport militar „TRUMP”
Forțele armate ale Rusiei testează un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) pe care îl numesc TraMP (Transport Aviation Multipurpose Platform), dar pe care îl numesc neoficial TRUMP – cine spune că rușii nu au simțul umorului?
Elon Musk FOTO EPA EFE jpg
Elon Musk, dat în judecată pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la Twitter
Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) din SUA l-a dat în judecată, marţi, pe Elon Musk pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, aşa cum prevede legea.
Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.