Of, presa mea!

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

O vreme, am consumat presă din pasiune. Apoi, am consumat presă pentru că aceasta îmi devenise îndeletnicirea. De vreo trei ani, consum presă pentru că sînt dator să o fac. Dar abia aştept momentul – care nu ştiu dacă va veni vreodată, totuşi – în care să nu mai am nici un contact cu presa. Simt că viaţa mea va fi mai fericită dacă voi ajunge la performanţa de a nu mai citi nici un ziar şi de a nu mai privi la nici un canal TV de ştiri. Cum am ajuns aici? E o poveste personală, în fond, şi am ezitat mult înainte de a o împărtăşi cu dumneavoastră, dar o fac acum pentru că am observat că există din ce în ce mai mulţi oameni aflaţi în situaţia mea. Există din ce în ce mai multe victime ale presei. Şi aici nu mă refer la politicienii ale căror cariere sînt distruse de scandaluri de presă (nicidecum, cred că mulţi dintre ei chiar merită ceea ce li se întîmplă!), ci la cititori, la publicul care este „targetat“ de presă. Mă simt o victimă a presei nu ca politician (repet, din această perspectivă suport cu stoicism orice şi încerc să răspund pe măsură, înţelegînd că e firesc să fie aşa), ci ca parte a publicului. Tot mai mulţi oameni mi se par a fi loviţi cumplit de presa noastră. Limbajul folosit, dispreţul arătat pentru inteligenţa minimă, minciunile sfidătoare, atacurile nedemne, călcarea în picioare a oricăror norme deontologice, ba chiar ridiculizarea cuvîntului şi a practicii, siluirea grotescă a limbii române şi, nu în ultimul rînd, prostia agresivă au ajuns elemente tot mai importante în exprimarea jurnalistică de la noi. Iar eu resimt toate acestea cu acuitate şi văd cum fiinţa mea se deteriorează încet-încet pentru că sînt expus acestui gen de manifestare publică. Am observat că nu sînt de unul singur în această experienţă, dimpotrivă, fac parte dintr-un trend. Prin urmare, cred că e util să descriu aici, rapid, experienţa mea cu presa.

La începutul anilor ’90, eram mare cumpărător de ziare. Citeam ziare cu zecile (pentru cine nu îşi mai aminteşte, în anii 1990-1992 tarabele cu ziare din Gara de Nord erau lungi de aproape zece metri şi gemeau de publicaţii de toate felurile) şi mă miram de ceea ce descopeream. Pînă atunci, ideea mea despre ce se întîmplă în părţile lumii care îmi erau direct inaccesibile era formată de cărţi. Adică, lumea mi se înfăţişa direct prin capodopere şi, dacă nu, măcar printr-o scriitură îngijită şi expresivă. Deodată, am luat contact cu ziare prost scrise pe hîrtie aproximativă, care anunţau şchiop, cu litere violente, fel de fel de evenimente halucinante – un fel de OTV pe hîrtie. Citeam cu nesaţ, năucit de lumea pe care limba română prost scrisă mi-o releva. Interesul meu pentru politică a apărut tot atunci. Parte a lumii deşucheate, dar fascinante, pe care o întrezăream abia, era şi politica de pe Dîmboviţa. Confruntarea destinelor (Iliescu vs Coposu) mi se părea mai interesantă decît cea a partidelor aşezate şi ele pe aliniamentul trasat de cele două biografii atît de opuse. Românii au ales Iliescu, atunci.

Pe la începutul anilor 2000, am început să public consistent comentarii în fel de fel de publicaţii. Deja citeam presa cu alţi ochi, cu alte aşteptări. Deja militam. Aveam un crez politic pe care îl puteam articula cu uşurinţă, din interiorul căruia simţeam că particip la „bătălii“. Îi identificam pe inamici cu uşurinţă, dar aveam oarecare dificultăţi în a-i identifica exact pe prieteni. Cînd îţi e mai uşor să spui cine ţi-e inamic decît cine ţi-e prieten, devii o fiinţă tot mai dependentă de presă. Iar mie îmi era din ce în ce mai uşor să-i plasez pe oameni în cătare decît să-i plasez în inima mea. Am avut, în această vreme, satisfacţii. Vorba poetului, mi s-au îndeplinit toate profeţiile politice, dar, spre deosebire de el, simţeam că, totuşi, nu pot să mor liniştit. Încă. De prin acea vreme, am început să pricep că presa e un fel de armă, de instrument, că e partizană prin definiţie şi subiectivă prin esenţă. Există oameni de presă care sînt dedicaţi propriilor convingeri (ca mai toţi românii) şi există oameni de presă care sînt dedicaţi contractelor pe care le semnează în prealabil. Dar om de presă dedicat adevărului sau fanatizat de obiectivitate nu am văzut. Pe atunci, mi-am dat seama că democraţia din perspectiva presei nu înseamnă să ai ziare obiective, ci să ai ziare multe, multe de tot, în care să se audă toate subiectivităţile care exprimă curente semnificative în opinia publică. Să ai totul pe tarabă. De la adulatorii lui X la cei mai necruţători denigratori ai lui, de la ziarele stîngii comunistoide la ziarele dreptei celei mai radicale. Cînd taraba are zece metri şi ai pe ea tot, atunci democraţia e deplină. Cred că din acel moment am început să-mi pierd respectul pentru presă ca instituţie a societăţii civile şi să mi-l redirecţionez spre oameni din presă. Mai precis, am început să investesc respect şi admiraţie pentru cei care luptau pentru ideile lor şi să-i detest pe cei ce luptau pentru ideile altora.

Acum, resimt relaţia cu presa ca pe o obligaţie profesională, ca pe o parte a fişei postului meu. Nu mai am entuziasm, nu mai am aşteptări, nu mai am iluzii. În politică fiind, am aflat şi mai multe lucruri murdare despre presă. Ştiu jurnalişti cumpăraţi, ştiu jurnalişti care se vînd. Ştiu patroni de presă care îşi tratează proprietatea mediatică în termeni de sclavaj şi ştiu oameni de presă care, pentru preţul corect, acceptă aşa ceva. Am văzut cum se face, la ordin, dintr-o minciună – adevăr, am văzut cum se isterizează publicul folosindu-i, cinic, frustrările, furiile şi resentimentele, am văzut cum se trunchiază informaţii, cum se face ceea ce americanii numesc „the spin“, cu o ştire, am văzut cum se ocultează adevărul cînd e atît de evident că nu mai poate fi convertit în miciună. Am văzut şi cum „greii“ presei noastre şantajează, am văzut şi cum începătorilor le sticlesc ochii după aceşti grei. Mari speranţe, cum spuneam, nu mai am. Aştept doar ziua aceea în care voi putea trăi eliberat de această imensă ipocrizie obligatorie, fără să mai existe urmă de presă în viaţa mea.

Printre cei care vor neapărat să apere valorile civismului de la noi, există o exasperare generalizată: oamenii nu sînt suficient de interesaţi de treburile cetăţii, nu le pasă, nu se informează, nu participă. Pentru ei, o lume cu adevărat liberă este aceea în care cît mai mulţi cetăţeni frecventează presa, au păreri politice, votează şi, la limită, activează. Privind presa din România, îmi îngădui să fiu în răspăr. Cred că România este cu atît mai liberă şi societatea în ansamblul ei mai fericită, cu cît prezenţa presei în viaţa ei este mai redusă. Îi admir cu invidie pe cei care nu se uită la ştiri, nu citesc ziarele şi, în general, nu sînt condiţionaţi în opiniile lor de această imensă şi profund disfuncţională organizaţie numită „presa din România“.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.