Odată cu victoria lui Jonas Vingegaard în Turul Franţei a revenit în ciclism moda roboţilor care strică aparatele de măsurare?

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image

Unii ar spune că această modă nu ne-a părăsit niciodată. Răutăcioşi. Dar da, a fost o vreme, nu demult, cînd lumea asista uimită la nişte oameni cu biciclete care scoteau limba de un cot pe munţi. Performanţele lor, comparate cu cele ale epocii Armstrong, păreau de grădiniţă. Ai fi zis că urcă toţi cu frîna blocată măcar pe una dintre roţi. Frumoase timpuri. Fuseră şi se duseră. De cîţiva ani se merge din nou turbo. Totul a început cu un Astérix sloven, Tadej Pogacar, care părea că descoperise în pădurile natale poţiunea magică îngropată de Obélix. Asta pînă a apărut un curăţător de peşte din Danemarca. Nu e un banc sau vreo formulă peiorativă. Vingegaard chiar asta a făcut înainte să ia bicicleta de coarne, şi chiar şi după: s-a ocupat cu îndepărtarea solzilor. Cînd a venit pe aici, la Turul Sibiului, cu un loc în primii zece la Bîlea Lac, probabil că încă mai mirosea a hering. Cercetătorii încă n-au determinat dacă viaţa în spaţii frigorifice înalţă performanţa. Ar fi bine să pună burta pe carte. Vingegaard, cu faţa lui de îngeraş din poveşti anderseniene, a descins în Tur, a luat un an bătaie de la Pogacar, cometa din Komenda, apoi l-a luat la feliat sistematic. Şi pînă la urmă l-a mîncat. Cu fulgi cu tot. Tocmai a cîştigat al doilea Tur al Franţei cu diferenţe faţă de sloven şi de restul chinuiţilor care pun la grea încercare buna-credinţă. Ca de obicei în acest sport, dopajul are două numere de concurs, zero şi infinit. Între ele, distracţie maximă. Cu o candoare de Disneyland, după o etapă în care a strivit sub pedale concurenţa, danezul a declarat că „mă uitam la powermetru şi nu-mi venea să cred, am crezut că s-a stricat!”. Adică mergea atît de tare că pînă şi lui i se părea neverosimil. Banc mai sec e greu de găsit. Vorba lui Mulder şi Scully, adevărul e dincolo de noi. Şi chiar şi de cei asupra cărora acţionează ca un agent al haosului prezentat sub imaginea unei logici perfecte. Un om, o echipă, un management, un travaliu fără momente de pierdere a busolei. O poveste frumoasă. Doar că pentru destui e doar o poveste. Degeaba Vingegaard se jură că nu ia „nimic, nimic din ce nu i-aş da şi fiicei mele”, în ciclism vorba cu Petrică şi lupu’ funcţionează ca-n prima zi. Asta îi va face pe prea puţini să întoarcă privirea. „Cel mai mare truc al diavolului e să ne facă să credem că nu există”, zicea Baudelaire. Între timp, lumea a evoluat. Şi dacă există, ce?

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.