„Ochiul interior” la 30 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
„Ochiul interior” la 30 de ani jpeg

Ochiul interior, emisiunea săptămînală de 20 de minute pe care o realizez la Radio România Actualităţi în fiecare seară de vineri, de la orele 20,30, a împlinit, pe 17 februarie, 30 de ani de difuzare neîntreruptă. Mai mult decît atît, tot de atîţia ani, nici realizatorul de bază, vocea masculină, nu s-a schimbat. E tot a mea şi se pare că nu s-a ofilit deloc. Conceptul Radio România cere ca astfel de emisiuni să fie susţinute de o voce bărbătească şi de una feminină, de aceea, de-a lungul răstimpului evocat, le-am avut ca partenere pe Oana Şulea, Amelia Chirca, Nicoleta Ionescu, pe mult regretata Claudia Laslo, pe Ruxandra Petrescu devenită Tudor pe parcursul colaborării şi, aţi ghicit, pe Nicoleta Ruba. Culmea este că, în dialogurile din ediţia ce aniversa acum cinci ani sfertul de veac, doi din cei patru interlocutori au apreciat, înainte de toate, nu vocea mea, ci pe a ei, şi pe bună dreptate, fiindcă e un glas de vrăjitoare adolescentă, fermecînd curenţii eterici şi vîrtejurile sufleteşti. 

Ochiul interior este o emisiune despre nevăzători şi slabvăzători, deci, despre deficienţii de vedere de toate categoriile, destinată lor şi publicului general. A fost instituită în ideea deplinei egalităţi de şanse informaţionale, întrucît, pentru deficienţii de vedere, cel mai rapid şi complet mod de informare este cel radiofonic, fiind, de asemenea, singurul mijloc prin care ştirile ce-i privesc pot să nu se oprească la ei, ci să ajungă la toată lumea. Faptul nu ar fi cu putinţă nici în alfabetul Braille abordat numai de nevăzători, nici prin sistemele audio analogice folosite de ei în trecut, nici prin computerele cu sinteză vocală utilizate la ora actuală, dar care nu s-au generalizat asemenea radioului.

În 30 de ani, împreună cu colegele mele, am scos din anonimat sute de oameni, am promovat competenţele şi performanţele lor numai de ei şi de foarte puţini ştiute pînă atunci, unora le-am găsit de lucru, pe alţii i-am salvat de la acte de discriminare, pe mulţi i-am orientat spre şcoli şi universităţi, pe foarte mulţi i-am călăuzit spre medici oftalmologi cu har moral şi geniu terapeutic, ajutîndu-i astfel să-şi îmbunătăţească restantul vizual ori să-şi salveze vederea, pe prietenii orbilor i-am îndrumat să facă ceva pentru aceştia, pe voluntari i-am organizat şi încurajat, iar pe cei singuri i-am ajutat să nu se simtă atît de izolaţi şi, în nici un caz, uitaţi. Pe copii i-am susţinut în tot ceea ce au putut să realizeze pentru ca potenţialul lor să nu se piardă. Campaniile Asociaţiei Nevăzătorilor pentru drepturi şi servicii specifice precum şi activităţile sale s-au aflat întotdeauna în cap de listă. Nu ne-au reuşit de fiecare dată, însă de multe ori succesul a fost salutar pentru mulţi oameni, ca şi pentru sufletele noastre. S-a întîmplat ca vecini, consăteni sau concitadini ai nevăzătorilor, care nu zăreau în ei decît nişte infirmi ce se descurcau şi ei cum puteau pe lumea asta („Ferească Dumnezeu de mai rău!“, după cum obişnuiau să bîiguie crucindu-se), s-a întîmplat să aibă revelaţia unor semeni performanţi în muzică, în şah, în IT, în instrucţie, în masajul medical, ajungînd să apeleze la ei şi să se deştepte tămăduiţi. Ajutorul din partea orbilor a venit spontan, respectul a fost cîştigat, sprijinul asigurat. Iar oamenii obişnuiţi au avut de cîştigat şi ei. Mai întîi fiindcă au reflectat altfel asupra existenţei, au realizat că se află în funcţiune şi alte coordonate ale normalităţii, că, la nevoie, fiinţa umană se mobilizează misterios şi invizibil, dar cu rezultate  absolut reale. Au priceput, pe de-a-ntregul sau pe jumătate, că lumea nu se sfîrşeşte cu dispariţia luminii din viaţa omului, dar că pierderea vederii la maturitate e o tragedie incontestabilă şi, pentru ea, în ţara noastră, încă nu există leac potrivit. 

rsr jpg jpeg

                                            Sursa foto: Facebook Radu Sergiu Ruba

Aşadar, Ochiul interior asigură egalitatea de şanse în sfera informaţiei specifice unei categorii umane, informaţie transmisă în modul cel mai potrivit de receptare a ei de către această categorie, mod accesibil de asemenea şi marelui public. Ideea unei astfel de emisiuni o fi pornit de la mulţi nevăzători pentru care radioul este mediul natural de zilnică respiraţie. Nici generaţiei mele, nici mie între alţii, un asemenea vis nu ne-a fost străin. Cu un fost coleg de liceu povesteam, pentru emisiunea aniversară din 2017, cum realizam noi la Cluj, în anii ʼ70 ai apusului secol, emisiuni la staţia de radioficare a internatului şcolar, sub genericul Vocea Departamentului, o aluzie la Departamentul de Stat al SUA. Preluam ştiri din presă, le traduceam pe cele ascultate la posturile de radio străine, lansam informaţie insolită, difuzam muzica preferată a băieţilor şi a fetelor şi, greu de crezut pe atunci, visam să ajungem ziarişti. Alături de George Nicolescu şi de încă vreo cîţiva, mă aflam în linia întîi a departamentalilor. Am avut mult de tras de pe urma acestui Departament. În vara lui 1971, am scris la Radio Europa Liberă ca să-l bag în mă-sa pe Ceauşescu pentru măsurile sale anticulturale din 1971, dar şi ca să cer muzică de la Cornel Chiriac pentru mine şi membrii Departamentului. Securitatea din Satu Mare, oraşul meu de reşedinţă, de unde plecase scrisoarea, a interceptat-o şi făcea cercetări să-mi descopere pseudonimul. Se apropia de mine, chiar mă dibuia intern într-o şcoală pentru orbi din Cluj! Dumnezeule, ce-o fi fost la gura lor!

Am fost anchetat straşnic de „secu”, am reuşit, cu mari eforturi, să-mi ţin gura şi să le deviez atenţia de la spectacolul nostru care se desfășura la un singur microfon local. Între timp, staţia de radioficare a ars, cică de la un scurtcircuit. Dar iată că eu şi co-evocatorul Vocii Departamentului, scriitorul de azi Ion Podosu, am ajuns după ani să facem cu adevărat radiojurnalism la posturi publice.

Nu cred că solicitările nevăzătorilor pe la autorităţile statului postrevoluţionar pentru o emisiune de radio cu informaţie specifică şi-ar fi găsit ecoul dacă nu ar fi apărut persoana providenţială. Este vorba de regretata Eugenia Grosu-Popescu. În 1991 lucram în Ministerul Educaţiei ca inspector responsabil cu învăţămîntul deficienţilor de vedere, cel din şcolile specializate precum şi cel din învăţămîntul obişnuit, cazuri rare pe atunci. Doamna Grosu-Popescu, cu state serioase în Radio, venea pe la biroul nostru de la etajul întîi din minister, camera nr. 52, pentru a realiza materiale cu colegii şi cu mine pe teme de educaţie. De la o vreme însă, observ că vine tot mai des, Radioul şi ministerul cu pricina găsindu-se amîndouă pe strada General Berthelot. Venea şi mă tot ţinea de vorbă, întrebîndu-mă şi despre multe altele, nu doar despre educaţie. M-a invitat de vreo trei ori în Radio pentru interviuri la ea şi la colegele sale şi a decis să mă provoace: „Credeţi că aţi putea realiza o emisiune săptămînală, pe Radio România, despre nevăzători şi problemele lor?”. De foarte multe ori în viaţă am răspuns da, înainte de a mă gîndi cum voi face, dar simţind că se poate şi trăgînd după aceea tare ca să se poată. Aşa şi cu această emisiune. Doamna Eugenia îmi testa de fapt vocea şi volubilitatea, fluenţa, spontaneitatea verbală, reactivitatea, inflexiunile vocale, rezistenţa la întreruperi, abilitatea de a mă pune radiogenic în scenă, memoria, în condiţiile în care urma să realizez emisiunea la microfon, fără notiţe în faţă. De la prietena sa Joseline Parker, de la BBC, deţinea informaţia că, acolo, emisiunea despre experienţa cecităţii, In touch, e realizată de doi jurnalişti nevăzători, pe atunci Peter White şi Tony Barringer. Mi-a adus şi cîteva înregistrări relevante cu In touch.  

Se ia, vasăzică, decizia să înceapă emisiunea noastră odată cu anul 1992, dar, din cauza alegerilor locale şi a grilei de programe adaptate evenimentului, s-a amînat startul ei pînă luni, 17 februarie. Mai e de povestit încă un episod: înainte ca Eugen Preda, directorul de atunci al Radioului, să semneze favorabil, i-a cerut doamnei Eugenia Grosu-Popescu un titlu. Dumneaei m-a sunat: „Domnule Ruba, în timpul cel mai scurt, vă rog un titlu, altfel sînt probleme cu aprobarea. Oana Şulea, fata cu care veţi face emisiunea, propune titlul O lume fără soare”. Nu, zic eu şi o rog să aştepte. Sun peste două ore şi proclam: Ochiul interior. Adjudecat. A plăcut atît de mult trimiterea paranormală, dar şi conotaţia sincer realistă a titlului, încît aprobarea nu a aşteptat nici un minut. Apare tema ochiului interior în cazul disciplinei cam ezoterice a unei profesoare de la colegiul lui Harry Potter şi în celebra lui poveste, de care pe atunci nu se ştia. Toată lumea citează în context versul clasic: „Iară ochiu-nchis afară înlăuntru se deşteaptă”. 

Acesta a fost rezultatul. Pentru a include însă o astfel de emisiune în grilă, Eugen Preda l-a rugat pe Ion Ghiţulescu, pe atunci director de programe, ca, într-o deplasare de studiu pe la radiouri publice din Occident, să se intereseze şi de acest tip de emisiuni pentru şi despre nevăzători. Existau prin mai multe locuri, a raportat marele nostru reporter sportiv şi voce de neuitat a jurnalismului radio în limba română. Dar numai la BBC i se acordau emisiunii 20 de minute şi era difuzată la o oră accesibilă tuturor. La această durată s-a ajuns pînă la urmă şi la Radio România, cu sprijinul decisiv al nepreţuitului jurnalist şi director Paul Grigoriu care, incredibil, nici el nu mai e printre noi. Spre a nu institui o concurenţă între lumea de aici şi cea de dincolo, nu-i mai nominalizez pe responsabilii care astăzi asigură misiunea continuităţii Ochişorului, după cum alintăm noi această emisiune cu identitate atît de oximoronică, vizuală, auditivă şi trans-senzorială.

Radu Sergiu Ruba este scriitor și radiojurnalist. Cea mai recentă carte a sa este Semnătura indiană (2021).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.