Oameni bătrîni, colegi de breaslă

Publicat în Dilema Veche nr. 141 din 6 Oct 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Miercuri a fost ziua în care doi oameni au reuşit să fie perfect odioşi: Dan Voiculescu, zis Felix, şi Sorin Roşca Stănescu, zis Deleanu. Zisele aparţin Direcţiei Securităţii Statului. Cu apăsată grijă pentru poporul român, domnul Voiculescu a ieşit miercuri cu ceea ce ameninţă a fi dovada că Monica Macovei, potenţial comisar european, a făcut poliţie politică: un fluturaş de juma de palmă, pe care stăteau o ştampilă şi o mîzgălitură, ambele indescifrabile. Celelalte rubrici ale autorizaţiei de percheziţie au rămas pînă în ziua de azi necompletate. Domnul Voiculescu nici măcar nu mai ştia în ce an a fost emis documentul, drept pentru care, în conferinţa de presă, a apelat la vremelnicul său scutier, Codrin Ştefănescu. De ce i-am crede pe cei doi că era 1984, şi nu 1983 sau 1985, domnii Voiculescu şi Ştefănescu nu ne-au mai spus, că s-au retras demni şi au lăsat întrebările legitime ale ziariştilor să se lovească inutil de pereţi. Am încercat să obţinem de la domnii conservatori o copie a documentului. În mod suspect, nu ni l-au dat. Cînd, în cele din urmă, l-am obţinut, le-am înţeles reticenţa. Primul gînd m-a dus la părul alb al domnului Voiculescu: ia uite, om bătrîn, ce prostii a ajuns să facă... Pentru că nici unui ajutor de ziarist nu-i este permis să iasă în public cu o asemenea dezvăluire, decît cu riscul de a fi trimis imediat la vîndut ziare. (...) Tot miercuri, dezvăluire de senzaţie în Ziua: Marian Oprişan e diliu. Ziarul publică un fel de radiografii craniene din 2001, înainte ca liderul PSD să fi fost supus unei operaţii în urma căreia lichidul din creier i-a fost drenat. Era citat şi un medic american, Thomas Flemming, din Florida, despre care ziarul pretinde că a făcut operaţia: Oprişan n-ar trebui lăsat să conducă nici maşina, darămite un judeţ. Într-un vechi cont de Yahoo!, păstrez de patru ani aceleaşi fotografii. Am vrut să le public cînd faptele lui Oprişan chiar îl trădau ca fiind diliu: luase în stăpînire absolută un judeţ şi declanşase un atac de o ferocitate incredibilă asupra unui ziar ce nu-i era supus. Nişte medici români m-au potolit: operaţia lui Oprişan nu e ceva ieşit din comun, omul o fi diliu de la beţia puterii, dar nu de la drenajul creierului. Miercuri mi-am reproşat că, atunci, nu l-am căutat şi pe dr. Flemming, însă regretul a durat foarte puţin: dr. Flemming nu există. Operaţia a fost făcută de altcineva, din altă localitate. Dezvăluirea de senzaţie are, aşadar, o mică problemă: e falsă. Miercuri la prînz m-am dumirit: domnul liberal Nini avea de dat o lovitură de palat la Consiliul Judeţean Vrancea. Un singur regret din mizeria asta: Sorin Roşca Stănescu va zice în continuare că sîntem colegi de breaslă." (Liviu Avram, Cotidianul, 29 sept. crt.) (C. G.)

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.