O zi fără Sarkozy

Publicat în Dilema Veche nr. 194 din 28 Oct 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În Franţa, barometrul tematic al jurnalelor televizate l-a indicat pe preşedintele Sarkozy ca ocupant al primului loc. De la alegerile din 6 mai şi chiar în timpul vacanţelor americane, presa nu a încetat să vorbească, să scrie despre el, televiziunile l-au arătat măcar o dată pe zi. Cu mult înainte de anunţul oficial al divorţului, problematica "Cecilia" se lăfăia pe copertele şi în paginile revistelor. "Această omniprezenţă mediatică, inedită pentru un preşedinte francez, a stimulat o iniţiativă, la rîndul ei inedită, ŤO zi fără Sarkozy în media», organizată pe 30 noiembrie de Adunarea pentru democraţie în televiziune (RDT)" (Le Monde, 16/17 septembrie 2007). Semnatarii apelului cer în mod imperativ: "Nu trebuie să iasă din redacţii nici o imagine, nici un sunet, nici un rînd despre activităţile preşedintelui Sarkozy! Nici elogii, nici critici, nici comentarii". Unii responsabili din presă sînt agasaţi de această propunere: "Mă înfurie această zi. E o idee grotescă, care arată suspiciunile cetăţenilor faţă de presă. Vorbim despre Sarkozy cînd ceea ce face e interesant. Dacă el va continua în acest ritm, toată lumea se va sătura de el. Nu am sentimentul că democraţia e în pericol" (Michel Aphatie, comentator politic la RTL). "Activismul preşedintelui ne obligă să ne alcătuim agenda în conformitate cu agenda lui. Cu Chirac mergeam în trap mărunt, cu Sarkozy s-a produs o acceleraţie, ne ţinem de el, ceea ce nu ne împiedică să păstrăm o distanţă critică" (Christophe Barbier - redactorul-şef de la L’ Express). Philippe Ridet, trimis al ziarului Le Monde la Elysée, crede că Sarkozy ar trebui urmărit "aşa cum te uiţi la laptele de pe foc. (...) Sarko are talentul de a transforma o vizită aparent neinteresantă într-un eveniment politic, nu poţi să spui dinainte dacă o deplasare va fi interesantă sau nu. Eu decid dacă merită să scriu un articol sau nu, ce să scriu, cît de lung să fie... Să te ţii de Sarkozy e un serviciu cu normă întreagă. Eu trebuie să mă descurc cu analizele sau anchetele care permit trecerea de la descriere la descifrare". Presa franceză din ziua de 30 noiembrie va fi nu doar un indice al solidarităţii oamenilor din meserie (pălmaşi şi şefi), ci şi o contribuţie la dezbaterea despre ceea ce este în mod real interesul public şi în ce fel presa îl determină sau îl manipulează. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.