O strălucită contribuţie românească la darwinism

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Cu un entuziasm bine stimulat de un patriotism înflăcărat, vreau să anunţ întreaga omenire (nici mai mult nici mai puţin!) că România a adus şi aduce o contribuţie esenţială la înţelegerea implicaţiilor profunde, nebănuite ale darwinismului. Nu, nu e vorba despre găsirea vreunei verigi lipsă pe lanţul trofic, nu e vorba nici despre lămurirea vreunei aparente excepţii de la marşul universului întru evoluţie şi nici – cum poate s-ar aştepta cineva – de aflarea vreunei specii vechi de maimuţă care a devenit om. E vorba despre un pas înainte în materialul darwinismului politic, căci în politică se manifestă originalitatea şi inventivitatea noastră în ultima vreme.

Cînd am început să fac politică într-un partid anume, primul lucru pe care l-am învăţat repede este că cei care cîştigă alegeri au dreptate, iar cei care le pierd nu au dreptate. Mai mult, primii au dreptul deplin să vorbească şi să decidă, ceilalţi au obligaţia să tacă şi să se supună. Dacă s-ar putea vorbi despre un „bun-simţ“ în politică, regula lui principală este că învingătorii au şi dreptate, au şi drepturi. În alte medii, dreptatea se decide după alte criterii – precum legea, vîrsta, înţelepciunea, pregătirea profesională sau chiar averea. În interiorul unui partid politic însă, victoria în alegeri, mulţimea voturilor recoltate la soroc conferă privilegiul de a avea dreptate.

Aşa se explică, de pildă, fenomenul baronului local, de care nu este ferit nici un partid politic important. Aşa se explică tendinţa populistă, corupătoare chiar, a mai tuturor politicienilor. Aşa se explică, în ultimă instanţă, prăbuşirea nivelului intelectual şi profesional al elitei politice româneşti, uşor de constatat în ultimii zece ani. În orice caz, acesta este darwinismul politic à la roumaine: faci voturi nu contează cum, supravieţuieşti şi te dezvolţi, nu faci voturi eşti expulzat. Şi dacă nu uităm cum anume se obţin voturi în România reală, înţelegem totul.

Faimoasa teorie a lui Darwin, potrivit căreia selecţia naturală este mecanismul evoluţiei, are deplină aplicare în politica dîmboviţeană. Selecţia naturală, la noi, se produce la alegeri. Îmi veţi spune că aşa e peste tot şi eu voi răspunde imediat că selecţia naturală din politica noastră este mai contraproductivă decît oriunde altundeva în spaţiul democraţiilor euro-atlantice. Dovada: iată ce a produs selecţia asta la noi! În plus, în politica dîmboviţeană, în afară de capacitatea de a aduna voturi într-unul dintre cele mai corupte medii electorale europene (dacă nu cumva, cel mai corupt), nu mai contează nimic. În toate sistemele politice pe care le cunosc la Vest de noi, pe lîngă oamenii votabili, partidele caută o grămadă de alţi oameni după o grămadă de alte criterii. La noi, nu. Selecţia naturală în politica românească e primitivă şi brutală. Efectul imediat este că electoratul devine primitiv şi brutal. Prin alte părţi – în Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa am putut vedea nemijlocit cum operează –, selecţia naturală în politică este un porces ceva mai sofisticat. La fel de nemilos pe fond, dar mai complex, mai generos orientat, spre binele unei clase politice care este interesată să-şi păstreze calitatea. Fireşte, pe cît se poate în politică.

Într-un eseu apărut în 1910, devenit clasic între timp, John Dewey explica felul în care Darwin a schimbat paradigma gîndirii noastre. Dewey ne spune că, pînă la Originea speciilor (1859), părerea generală fusese cumva forjată încă din Antichitatea greacă, cum că fiecare individ şi fiecare categorie/specie există în vederea unui scop care, în cele din urmă, poate fi foarte bine împlinirea unui plan divin pe care actorii săi fie nu-l pot deloc înţelege, fie îl pot înţelege foarte greu. Cu Darwin, ideea că evoluţia are un sens teleologic dispare. Motorul evoluţiei este adaptarea, răspunsul la condiţiile externe care se tot schimbă şi care supun animalul la noi provocări. Oamenii împreună cu tot ce există viu pe lume sînt produsul forţelor naturii, şi nu al vreunui design superior. Darwin e primul care vorbeşte despre evoluţia speciilor – pînă la el, speciile erau considerate fixe, imuabile, stabile, parte eternă a structurii naturii.

Sigur că lumea ideilor pregătea, cumva, schimbarea de paradigmă de tip darwinist: în 1859, Mendel (un călugar augustinian!) era în pline cercetări pe drumul spre teoria genetică, chiar dacă – după cîte ştim – Darwin habar nu avea de asta, iar alchimia vorbea deja de secole despre transmutare, adică despre transformarea unei substanţe în altă substanţă, iar ideea că la fel se poate întîmpla şi cu speciile era, prin similitudine, la îndemînă. Însă, cel care vorbeşte limpede despre selecţia naturală şi despre evoluţie, despre apariţia şi dispariţia sepciilor, despre trecerea unei specii în alta sub impactul forţelor naturii, este Darwin. El spulberă spiritul aristotelian al viziunii asupra lumii înconjurătoare. El declară răspicat că natura în ansamblul ei nu are scop. Sau, mai cinic, pentru cei care nu suportă ideea că ar putea trăi într-o lume fără un scop final, că acest scop este adaptarea şi supraviţuirea în sine – nimic mai mult.

Revenind la noi, politica a devenit exclusiv un joc pe şi despre voturi. Forţele electorale sînt nu doar determinante (cum ar fi, poate, normal), ci unice. Se ştie foarte clar cine face politica (cel care ia voturi), dar nu mai ştie nimeni prea bine de ce se face politica.

Dar, începînd cu 2012, s-a mai întîmplat ceva semnificativ: s-a generalizat sistemul transferului de voturi. Nu e de-ajuns că unii ştiu să se facă votaţi, am ajuns la faza la care cei care ştiu să se facă votaţi pot să-i facă votaţi şi pe alţii, mai precis pe cine vor ei: fii şi fiice, fraţi şi surori, secretare, prietene şi prieteni. Contribuţia noastră la darwinism este chiar aceasta. Dacă specia e suficient de bine adaptată, atunci poate să determine ea însăşi schimbarea mediului. Mediul se adaptează speciei. Astfel, specia foarte bine adaptată poate transfera privilegiul supravieţurii oricui vrea ea. Şi forţele naturii se supun şi ele, cuminţele. Am pierdut complet scopul, sensul, rostul politicii şi, de cîţiva ani buni, nu mai există ca preocupare decît pentru voturi. Noutatea, însă – supremul rafinament introdus de ultimul defileu electoral – este să fii capabil nu doar să te alegi oricînd şi în orice funcţie vrei, ci să alegi oricînd şi în orice funcţie pe oricine vrei tu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

DSC 7542 JPG
TEST DRIVE Honda Civic Type R: „R“ de la „remarcabil“
Un model care are la bază cea de-a XI-a generație de Honda Civic nu poate dezamăgi: orice nostalgic, dar și orice futurist își doresc să o aibă în garaj.
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Programul româncelor la Roland Garros. Cîrstea, retragere de ultim moment
Țara noastră va avea patru jucătoare la competiția pariziană.
 Rafał Trzaskowski / X
Mitinguri la Varșovia înainte de alegerile prezidențiale din Polonia. La unul dintre marșuri a fost prezent și Nicușor Dan
Zeci de mii de oameni au ieșit duminică pe străzile Varșoviei pentru a-și arăta susținerea față de candidații care luptă pentru a câștiga alegerile prezidențiale extrem de strânse din Polonia, programate pentru săptămâna viitoare. La unul dintre marșuri a fost prezent și președintele Nicușor Dan.
Ceremonia care a marcat plecarea fostului președinte Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, în Bucuresti. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ceremonie cu invitați de rang înalt la învestirea lui Nicușor Dan. Klaus Iohannis va lipsi de la eveniment
Fostul președinte Klaus Iohannis ar fi informat deja conducerea Parlamentului despre absența sa de la evenimentul oficial.
Nicusor Dan Donald Tusk foto X PremierRP jpg
Nicușor Dan, discurs la Varșovia. Este prima vizită internațională a președintelui ales. Cele mai importante declarații
Nicușor Dan, președintele ales al României, a efectuat duminică, 25 mai, prima sa vizită oficială în afara țării, la doar o zi înainte de preluarea mandatului.
Bernadette Szocs (Facebook) jpg
Bernadette Szőcs, argint la Mondiale. Românca a pierdut finala de dublu
Sportiva a obținut locul doi în ultimul act al competiției.
padure pixabay jpg
Creatura bizară și străveche pe care toată lumea o credea dispărută pentru totdeauna. A reapărut după mai bine de un secol
O descoperire spectaculoasă a fost anunțată recent în India: o creatură misterioasă și străveche, considerată dispărută de peste un secol, a fost redescoperită în sălbăticie.
1926 Colectie Pacale Roibu jpg
Cazinoul din Constanța, locul unde s-au ruinat averi, dar s-au născut legende: de la „Mărgăritarul Mărei Negre“ la „spelunca unde se pradă și se corupe lumea“
Blestemat și adulat deopotrivă, comparat când cu un dric, când cu o matahală împopoțonată, bombardat în război sau abandonat de autorități, Cazinoul din Constanța spune povești de peste un secol.
schimb de prizonieri foto x jpg
Zelenski anunță finalizarea unui nou schimb de prizonieri cu Rusia: „303 apărători ucraineni ajung acasă”
Volodimir Zelenski a anunțat încheierea unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, în urma acordului „1000 pentru 1000”, convenit de principiu în cadrul negocierilor de la Istanbul.