O sminteală – vreau spital, nu catedrală

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Bun şi rău jpeg

În pline sărbători, cînd fiecare caută liniştea după cum se pricepe, Internetul trepidează. E o convocare! La miting! În stradă! Uniţi, mă întreb, ce-o mai fi de salvat de data asta? Mă dumiresc repede: să ieşim la o manifestaţie împotriva finanţării Bisericii Ortodoxe Române de la stat. Sloganul este cutremurător: „Vrem spitale, nu catedrale!“ Mă îngrijorez. Sloganul nu putea ieşi decît din mintea cuiva care chiar vrea spital – un om suferind. Apoi, binomul e de noaptea minţii! Adică – ne şopteşte sloganul – există o legătură invers proporţională între numărul spitalelor şi numărul catedralelor. Impresia inventatorului acestui slogan este că nu se construiesc spitale pentru că se construiesc catedrale. Bizar! Foarte bizar! Oameni de meserie spun că multe dintre spitale ar trebui închise. Ştiu că e antipopulist, dar e logic şi, în cele din urmă, în favoarea sistemului de sănătate ca atare. Şi cei care spun că unele spitale trebuie închise nu o spun cu gîndul că trebuie construite catedrale. Pe de altă parte, aş zice mai degrabă că stăm rău în privinţa catedralelor. Nu fac apel acum la memoria frustrărilor, invocînd invidia albă pe care orice român cu bun gust o simte cînd vede catedralele Europei, ci la un pic de cultură generală în privinţa propriei ţări – la noi, catedrale ortodoxe, în adevăratul sens al cuvîntului, există doar în cîteva mari oraşe ale ţării (Bucureştii, de pildă, nu au una). Numim, canonic, „catedrale“ cîteva biserici mai mari, după faimoasa „scară umană“, în locurile în care rezidă episcopii, mitropoliţii şi patriarhul. În chestiunea catedralelor, orice vecin ortodox ne cam dă de ruşine. Şi nu mă refer, aici, la catedralele din Kiev, Belgrad ori Sofia (la Moscova ar fi de-a dreptul indecent să mă gîndesc, spre comparaţie). Mă refer la oraşe secunde. De pildă, nu există nicăieri în România ceva comparabil cu Catedrala din Varna, al treilea oraş al Bulgariei. Dar mă opresc aici cu analiza sloganului în sine, ca să nu se creadă că pledez pentru construcţia de catedrale. Nici vorbă! Şi eu cred că nu construirea de catedrale ar trebui să fie prioritatea numărul 1 a naţiei. Tot ceea ce încerc să fac este să pun într-un cadru raţional o temă importantă.

Ştiu, sînt rău, greşesc intenţionat. Sloganul e metaforic. Spitalul şi catedrala sînt simboluri pentru „aşa da/aşa nu“ în privinţa cheltuirii banilor publici. Aşa veţi spune, nu? Şi poate că aveţi ceva dreptate. Aşadar, o să merg pe această ipoteză. Risipa, furtul şi cheltuirea aiurea a banilor publici sînt, în mod real, cauze majore ale înapoierii României în interiorul UE. Sîntem, în mai toate clasamentele onorante, codaşi în Uniune şi pentru că puţinii bani pe care sîntem în stare să-i producem se cheltuiesc anapoda. Aici sîntem toţi de acord. Însă teza că banii publici care merg spre biserici (bănuiesc că civicii se referă, egal, la toate cultele finanţate de stat, nu doar la BOR!) sînt prea mulţi şi, din această cauză, bugetul sănătăţii suferă – este incorectă. Un calcul simplu ne arată diferenţa de dimensiune. Vă las să constataţi singuri cît de mulţi bani se duc la culte, comparativ cu bugetul sănătăţii. Cînd vezi cifrele, nu poţi decît să îţi dai seama că, de fapt, nu despre bani e vorba aici. Teza „din cauza popilor nu avem un sistem de sănătate mulţumitor“ se articulează mult mai adînc decît într-un calcul contabil.

Va trebui, la un moment dat, să fim oneşti pînă la capăt, atît cei care denunţă catastrofa bugetară produsă de alocarea banilor de la buget spre culte, cît şi cei care susţin că e normal ca statul să sprijine financiar activităţile religioase ale cetăţenilor săi. (Încă nu am un răspuns la întrebarea pe care eu însumi am pus-o cîtorva dintre cei nervoşi: de ce nu îi revoltă cheltuirea unor sume imense de la bugetele publice pentru stadioanele de fotbal din ţară şi îi revoltă cheltuirea unor sume mult mai mici în sprijinul construcţiei de biserici? Dacă fotbalul este un loisir naţional pe care bugetul public trebuie să-l susţină, de ce n-ar fi religia o necesitate publică? Este fotbalul mai benefic lumii decît credinţa în Dumnezeu? Dar cum de sîntem toţi de acord că din bugetele publice trebuie construită urgent o sală de concert modernă la Bucureşti? Este Dumnezeu ceva de necesitate privată şi Bach ceva de necesitate publică? E corect să luăm din taxele iubitorului de manele ca să facem sală pentru iubitorul de Beethoven?) Exerciţiul de onestitate nu ne va reuşi, însă, pentru că aşa ceva nu reuşeşte niciodată. Atunci, să încercăm să fim raţionali pînă la capăt. Măcar teoretic, asta ne e la îndemînă.

Aşadar, va trebui să înţelegem că toată această vînturare prin cetate a sloganului cheltuirii banilor pe culte, cînd sistemul de sănătate este atît de nesatisfăcător, are o motivaţie profundă. Nu e grija contribuabilului pentru banii de la buget şi nici măcar pentru egalitate fiscală. Este vorba despre nervi! Există unii dintre noi care sînt furioşi pe Biserica Ortodoxă Română. Îi enervează popii, îi irită bisericile şi icoanele, îi calcă pe nervi cîntecele bisericeşti şi, în general, îi dispreţuiesc drept obscurantişti şi limitaţi pe cei care mărturisesc credinţa. Nu le pot şti motivele – cel mai adesea, experienţe nefericite cu anumiţi preoţi i-au lovit puternic şi le-au format o convingere otrăvită în privinţa BOR. Vreun popă le-a cerut bani într-un moment dramatic, poate altul nu a fost suficient de disponibil pentru o nevoie duhovnicească acută sau, cine ştie, la vreo cumpănă de viaţă, preotul le-a dat un răspuns pe care ei l-au socotit nepotrivit, ori, se poate şi asta, propaganda „ateismului ştiinţific“ din anii formării tinereşti rodeşte. Oricum, există un grup de furioşi anticlericali în România. Ei folosesc cu demagogie, într-un război de PR bine articulat, alocarea banilor de la buget pentru culte. Anii petrecuţi în politică măcar atît m-au învăţat, să miros demagogia mai uşor. Problema acestor oameni furioşi cu BOR este mai profundă, cum zic, şi chestia cu banii e doar o temă sensibilă, bună de manipulat într-o ţară în general săracă. Întrebarea este: ştie BOR să le răspundă convingător? Convingător nu pentru ei, ci pentru imensa masă de români care este, de fapt, ţinta PR-ului nervoşilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mae news.ro
MAE vine cu explicații, după ce un român a fost expulzat din Serbia din motive de „securitate naţională”
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi, 23 ianuarie, explicații despre incidentul din Serbia, în care mai mulți tineri, prin care și un român, au fost legitimați şi conduși la sediul unei secţii de poliţie. Ulterior, au fost expulzați.
gogosi cu dulceata jpg
Gogoși cu dulceață
Gogoșile cu dulceață sunt un desert clasic, iubit de toată lumea, cu un interior moale și pufos.
rulouri cu spanac si feta jpg
Rulouri cu spanac și feta
Încearcă acestă rețetă și nu vei da greș atunci când dorești să surprinzi de la prima înghițitură!
Victor Ponta/ Facebook
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Victor Ponta, fost premier al României, stârnește atenție nu doar prin cariera politică, ci și prin averea sa impunătoare și viața dinainte de politică, marcată de investiții imobiliare internaționale și activitate juridică.
oua cu spanac jpg
Ouă cu spanac
Ouăle cu spanac sunt o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau o cină ușoară.
tigaie mic deun jpg
Tigaie mic-dejun
Tigaia mic-dejun, perfectă pentru a-ți începe ziua cu energie!
politist poza 1 jpg
Povestea fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat, pensionat din arest
Cazul comisarului şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung Muscel, a făcut vâlvă săptămâna trecută.
mancare de naut jpg
Mâncare de năut
Mâncarea de năut este bogată în proteine și fibre, perfectă pentru o masă hrănitoare.
pateuri cu gem de visine jpg
Pateuri cu gem de vișine
Pateurile cu gem de vișine sunt un desert rapid, simplu și delicios, perfect pentru momentele când vrei ceva dulce și aromat.