O situaţie atipică

Publicat în Dilema Veche nr. 184 din 16 Aug 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Mircea Geoană, preşedintele PSD: Actuala relaţie cu PNL este simplă. Ei sînt la putere, noi în opoziţie. Noi avem mai multă forţă în Parlament şi ne folosim de acest avantaj pentru a impune legile noastre, pe care le considerăm de maxim interes pentru cetăţeni. Ei au obligaţia să le aplice. Logic, nu? Nu. Tocmai asta e problema, că din declaraţia asta lipseşte fix logica. Din punct de vedere politic, axioma Geoană este lovită de nulitate. Şi nici nu e deloc greu de demonstrat acest lucru. Geoană spune că PNL este un partid aflat la guvernare care trebuie să aplice legile pe care le impune PSD în Parlament. Instalarea oricărui partid în Palatul Victoria presupune aprobarea unui program de guvernare în Parlament. Pe baza acestui program, executivul îşi face agenda legislativă. Pentru a reuşi să-şi legifereze proiectele are nevoie, fireşte, de majoritate în Parlament. Acesta este şi scopul pentru care, atunci cînd nu există o formaţiune majoritară, se alcătuiesc alianţe sau coaliţii. Asta înseamnă să fii la putere: să-ţi impui în Parlament programul de guvernare, cu tot ce presupune el, şi să-l aplici în Guvern. Cabinetul Tăriceanu este într-o situaţie atipică şi din punct de vedere al programului (liberalii au preluat programul Alianţei), dar mai ales din cauza faptului că nu are susţinere în Parlament. Iar situaţia devine din ce în ce mai aberantă. PSD nu dă jos Cabinetul Tăriceanu, dar dărîmă, încet-încet, programul de guvernare. Şi impune, în schimb, un program social-democrat. Un guvern de dreapta care aplică măsuri de stînga. Asta vrea Geoană. Dacă PSD are mai multă forţă în Parlament - lucru demonstrat prin avalanşa de legi populiste impuse pe bandă rulantă în cele două Camere - de ce nu preia guvernarea?" (Ciprian Ranghel, Cotidianul, 14 august) "PSD nu poate ieşi din umbră dacă nu îşi asumă fără rezerve statutul de partid de opoziţie şi dacă nu reuşeşte să facă ordine: Ťsă separe bărbaţii de curve», după cum spunea anul trecut Ioan Rus, liderul grupului de la Cluj (citat de Gândul), pentru ca apoi să poată pune Guvernul în dificultate. Nu este foarte clar dacă separaţia despre care vorbea Rus este sau nu posibilă şi, mai ales, dacă majoritatea conducerii ar dori-o (...). Perspectiva unui Congres extraordinar în care să se discute cu cărţile pe masă despre scorul scăzut al partidului, despre meritele şi păcatele lui Iliescu, despre greşelile recente şi persistenţa parantezelor îl sperie pe Mircea Geoană. Pentru a mima dezbaterea internă, preşedintele PSD a fost însă învăţat să se întîlnească în peisaj de vacanţă cu reprezentanţii partidului din toate colţurile ţării şi astfel să înăbuşe nemulţumirile încă neexprimate şi să le treacă în plan secund pe cele trîmbiţate de social-democraţii ardeleni. Geoană şi Hrebenciuc cred că pot trage de timp şi îngroapă în conversaţii de cafenea problemele patologice ale partidului." (Sabina Fati, România liberă, 14 august) ( C. G. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.