O săptămînă tare fericită

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
O săptămînă tare fericită jpeg

Am primit cadou pentru casa nouă un pui de cîine. L-am botezat, elegant, Mișu. Primele două nopți au fost o minune. Mișu se trezea la 2 noaptea din cauza nevoilor fiziologice. Odată scos afară, o zbughea la fugă. După cîteva ture bune prin jurul casei – căci ce poate fi mai minunat decît o înviorare la 2 noaptea? –, decidea că ar putea să se gîndească la făcut ceea ce speram eu că va face în primul minut şi nu în prima jumătate de oră. Pe la 3, înghețat și cu chef de omorît lighioane, mă întorceam cu el în casă. La 5 era următoarea trezire. Jucat cu spume pînă la 6,20, cînd îmi sună mie alarmă. La semnalul alarmei adormea beton.

A mîncat ciucurii de la toate covoarele pe care le-a prins, a ros canapeaua cea pricopsită, s-a pișat prin toată casa și ne-a lăsat o mîndrie de diaree în bucătărie. Dus cu el la veterinar, căci mănîncă cu entuziasm și rîme cu tot cu pămîntul din jurul lor. Toată lumea care îl vede se îndrăgostește imediat de diavol. M-am gîndit să le fac și eu un cadou nimerit celor care m-au pricopsit cu el. Un dihor elegant prezentat ca șinșila de casă, o capră pentru sufragerie pe post de alpaca sau pe Ciuvică pe post de om cu bun-simț.

Joi a fost ziua cea mai ciudată a anului. De dimineață m-am dus la o întîlnire cu o prietenă. A venit un domn în cafenea care s-a uitat cam lung la mine. M-am gîndit pentru un moment că o fi un simpatizant PSD fermecat de discursul magnific al doamnei Dăncilă, că prea se uita la mine ca la butelie. A plecat omul și am răsuflat ușurat. S-a întors cam în cinci minute, s-a așezat pe ciuci lîngă mine și mi-a băgat în mînă un teanc de bancnote.

Mi-a spus că sînt pentru copii. Am dat în bîlbîială. Ce să mai zici? M-am înroșit și apoi mi s-a părut incredibil că vine un domn la mine, care am tot zis că sînt din rasă impură colorată și asociată cu manele, și îmi dă bani fiind convins că o să‑i folosesc bine pentru copii.

Cu mine era una dintre voluntarele care vin săptămînal să ne ajute cu copiii și ea avea ochii umezi. De curînd, una dintre voluntarele noastre – avem un grup de cîteva zeci bune de voluntari care sînt foarte activi și încă vreo o sută care ne ajută constant – a scris că ea simte că și-a găsit tribul. Vine dintr-o familie bună-bună, e spre blondă și sînt în tribul ei. S-au dus dracului toate prejudecățile pe care le aveam eu despre cum sînt tratat fiindcă sînt și țigan.

Pe seară m-am dus la o gală de premiere.

Tata nu avea simțul umorului. A compesat cu un mega-ficat care a reușit pentru 70 de ani să țină piept geniului lui natural. Tata a produs chestii alcoolice din orice. De la coji de cartofi și pînă la pufoaică. Zero chimie, zero matematică, zero inginerie, dar a făcut omul un mega-cazan și niște rețete de țuică absolut inovatoare. Cazanul i-a îndeplinit, pentru vreo trei decenii, ireproșabil şi permanent, visul lui de a fi matol non-stop.

Totuși, tata cred că ar fi leșinat de rîs dacă ar fi fost îndeajuns de treaz să priceapă că premiul de comunicator al anului a ajuns la mine, la Ciolan. Eu, un român-țigan, inginer mecanic, transformat în IT-ist și apoi în naiba știe ce sînt eu acum. Eu, Valeriu Ciolan Nicolae, am primit premiul la PR Awards. Zamolxes are chef de sarcasm anul ăsta, nu de alta, dar doamna Viorica și madam Grapini sînt femeile de super-succes.

A doua zi de dimineață am primit cadou paturile pentru Casa Bună. Am crezut că o să dureze cam un an să o punem la punct și să o facem funcțională, dar după două săptămîni deja aveam copiii în week-end. Acum, după o lună și jumătate de cînd am semnat actele și mi-am golit contul cel bun de euro, deja putem să cazăm în ea șase copii sau adulți care au copiii în spital și nu își pot permite un loc la hotel.

Șutul în fund de la un primar PSD nemernic, cel din sectorul 5, s-a dovedit a fi în fapt cel mai bun lucru care mi s-a întîmplat. Ne-am strîns o mulțime de oameni foarte faini în jurul Casei Bune și nu îmi amintesc să mă fi simțit mai fericit în ultimii mulți ani.

Mișu doarme mult mai bine acum. Veterinarul, un tip super-profesionist de care Mișu s-a îndrăgostit repejor, i-a făcut toate analizele, o ecografie, deparazitare și încă niște chestii. Am plătit fericit și m-am dus acasă. După vreo două ore m-a sunat o prietenă. Că prietenul ei e un idiot și că își cere scuze. Habar n-am avut despre ce vorbea. Prietenul ei era veterinarul și își cerea scuze că nu a știut că era cîinele de la Casa Bună și că, desigur, o să-mi returneze banii. Am îngăimat ceva, că aveam un ditamai nodul în gît.

Mișu e super-haios cînd doarme. Aleargă de mama focului în somn și, dacă îl strigi, dă din coadă foarte fericit, fără însă să se trezească. De două zile am trecut la o singură trezire pe noapte și la mîncat draperii. În plus, cea mai celebră purtătoare de draperii a neamului e pe cale de a dispărea de pe scena politică.

O săptămînă fericită.

 Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.