O săptămînă din august

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Fascinații profesorale jpeg

Chiar dacă celebra proză scurtă a lui Marin Preda e despre o oră din august, mi-am permis să-i parafrazez titlul, pentru că așa cum în ea destinul pare a se concentra într-o singură oră, uneori o săptămînă pare a trece ca o oră, acumulînd totuși în ea, paradoxal, prin fapte banale, sîmburi de sens generos. De altfel, se știe, nu o spun eu acum, orice fapt banal poate să constituie sensul unui mare text.

Textul meu e însă unul mic, numai bun pentru niște fapte banale. O săptămînă la Sfîntu Gheorghe, care se încheie acum. E ultima noapte aici. Fac, cu această ocazie, un rezumat al ei, atingînd tangent domeniul educației, permițîndu-mi, așadar, luxul de a ieși din fișa postului rubricii, cu cîțiva pași.

Fapte banale. Să ajungi în Sfîntu Gheorge, acest sat de pescari, devenit obiectiv turistic, izolat de lume prin canale de apă, să ajungi deci, pe la opt seara și să tragi la gazda cu care ai convenit. Dar să te trezești că nu te primește: ai omis, vina ta, turist iresponsabil, să-i spui că ai cu tine și un cățel. Mic, patru kilograme cu tot cu blană, dar cățel, totuși. E un minus educațional, ar fi trebuit să știi că așa e corect, să anunți. Dar ce faci acum? Ești în satul ăsta, e aproape ora nouă, oricum găsiseși gazda respectivă cu greu, prin intermediul lui Nicu, tipul ăla de treabă la care ai stat anul trecut și care ți-a spus că tot satul e plin, nu se mai găsește nimic, nici o cameră, nicăieri. E „Anonimul“, festivalul de film, și turiștii au dat buzna. Te uiți la C. care stă alături, cu cățelul în brațe, te uiți la bagajele sprijinite de gard, te uiți în dreapta, la Nicu, el îți mai spune o dată, cu reproș, că trebuia să-i spui și de cățel, dar asta este acum. La Nicu în curte, cu soția lui, căutați soluții. El nu are nici o cameră, dă cîteva telefoane, nimeni, nimic. Nici măcar bărci de întoarcere spre Mahmudia nu mai sînt la ora asta. Beți un vin, că ce să faceți, și între timp soția lui Nicu își amintește: la cineva, din apropiere, a rămas tocmai astăzi o cameră goală, niște turiști nu au venit. E de încercat. Cu sufletul la gură, asculți conversația de la telefon, răsufli ușurat: e liber. Și, la fața locului, camera se dovedește chiar drăguță, iar gazdele primitoare, totul e salvat.

Altă zi, alt fapt banal. Dimineață, la Nicu, la cafea. El e plecat, pe baltă. Dar soția lui stă la o cafea la povești. Băiețelul lor apare și el, adormit. A terminat clasa I. A fost greu, cu pandemia asta? N-a fost greu, spune mama. Au o învățătoare de care sînt foarte mulțumiți. Nu online. Totul pe hîrtie, prin părinți. Care mergeau la doamna acasă, le dădea materialele, le spunea de unde pînă unde, apoi părinții duceau caietele la corectat. Din cînd în cînd, îi mai chema pe copii la școală, cîte unul. Doamnă pe stil vechi, ne spune mama. Nu cu rezolvări pe fișe, care să se piardă, ci totul în caiet. Nici nu e greu, la o populație școlară de aproximativ 30 de copii în întreaga comunitate. Care, la rîndul ei, e de aproximativ 300 de suflete.

Plajă, soare. Locul mustește de un aer semiboem, festivalul dă o viață pulsantă comunității. Seara. Fapt banal. O terasă, cea mai șmecheră din satul ăsta izolat, care numără cu totul vreo trei locuri unde se poate mînca, exceptînd mesele luate în gospodăriile localnicilor. La ei se mănîncă cel mai bine. Dar uneori vrei să mai ieși. Vrem să mîncăm ceva light și să bem o carafă de vin la cină. Au doar mese mari, ei zic de zece persoane, eu aș zice șase-opt fără să stai înghesuit. Fiind doar două persoane, ne-au întrebat, după ce ne-am așezat și am comandat, dacă pot să mai stea alții cu noi la masă. Am zis nu, sub nici o formă, am venit doar noi, sîntem în pandemie, no way. Se pare că nu este acceptat un „Nu” dacă vrei să mănînci aici, așa că te trezești cu o familie străină alături. Meh. Nașpa. Să facă cineva ceva să te simți mai bine, mulțumiri anticipate. Educație.

Soare, plajă. Dar ai de lucrat. Fapt banal, dar ceva urgent, ceva destul de complicat, care nu suferă amînare. Se dovedește că-ți ia mai mult timp decît credeai. Pe la casele lor, ceilalți din grup lucrează, trăiești sentimentul vinovăției. Dar și față de C., care acceptă firesc să lucrezi, fără reproșuri. Te așezi pe la prînz și te trezești fumînd prima țigară a dimineții, ultima a nopții, după o noapte în care n-ai dormit deloc. Adică deloc! Cafele și Red Bull, cu un fel de navetă între masa de pe terasă, unde nu este priză, și cameră, cînd se termina bateria laptop-ului. La ora șase dimineața păsărele zboară în jur. Imediat se aprind propulsoarele trocariciului pentru mers la plajă, unde probabil o să dormi sub umbrelă pînă o să ți se retragă ochii bulbucați înapoi în cap. ’Neața! N-ai fi zis că mai poți așa un maraton, la 45+. E bine. Ești recunoscător colegilor de echipă, lui C., proniei și organismului tău.

Știrile zumzăie prin jur, dar le auzi cu ecou doar. Soare, plajă, scoici. Nu se măresc salariile profesorilor. Prim-ministrul a făcut și o comparație nefericită. Lumea din bulă e ba de-o parte, ba de alta. Guvernul e rău, nu-i pasă decît de capitalismul de junglă. Sau guvernul e bun, dar de unde să dea, dacă nu-i? Adevăr parțial, probabil, și de-o parte, și de alta. În privat, sînt atîția oameni care și-au pierdut locurile de muncă. Pe de altă parte, salariile profesorilor sînt cum sînt, în condițiile în care noul an școlar se anunță o aventură. Dar cine să se mai întrebe dacă nu cumva nu măririle în bloc ale salariilor sînt soluția, ci măriri poate diferențiate, pe principii de performanță și de complexitate a responsabilităților. Cînd m-am întrebat, deunăzi, dacă aceleași salarii trebuie să le ia un profesor de română sau de matematică sau de alte discipline care presupun responsabilități în raport cu examenele, care presupun corectări de teste și de teze, și un profesor care nu trebuie să facă aceste lucruri și nu are presiunea examenelor, s-au supărat pe mine unii prieteni, nu mai spun de cei ce nu-mi sînt prieteni. Așa că eu nu mă mai întreb. Poate se întreabă alții. Eu, plajă, soare, fapte banale, de viață, dintr-o oră din august. O oră bună, care e pe cale să se încheie, acum, cu mine stînd pe trepte și scriind acest text deloc memorabil, dar care pentru mine va rămîne un fapt de viață.

Vă salut, așadar, din acest Sfîntu Gheorghe unde, în treacăt fie spus, am făcut și aroganța de a merge la „Anonimul“, de a intra taman în spațiul de protocol, căci nu mai erau alte locuri libere, de a ne așeza, de a bea un vin, înainte de a ne întreba cineva, după mai bine de o oră, dacă facem parte dintre invitați. Nu făceam. Dar, la drept vorbind, cred că arătam ca și cum am fi făcut parte, altfel n-am fi fost tolerați atît de mult. Deh, puțin aer de cinema aveam. Vă salut, așadar, încă o dată, de pe treptele de unde scriu acest articol, de la nenea Vasile, care ne-a plimbat și cu barca, povestindu-ne cu glas blajin despre turci și cherhanaua părăsită. Vă salut!

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

renumarare voturi prezidentiale 2024 olt   foto alina mitran (11) jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Cum se desfășoară renumărarea voturilor. „Sperăm să nu ne apuce Crăciunul aici” REPORTAJ
Renumărarea voturilor de-abia a început în unele județe, în timp ce în altele membrii birourilor electorale județene s-au mobilizat încă din noaptea de joi spre vineri formând echipe care să analizeze și să contorizeze, din nou, fiecare vot în parte.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Reacția unui jurnalist de investigații, după ce tatăl său a votat pentru ultranaționalistul Georgescu
Ascensiunea neașteptată a lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a polarizat țara într-o măsură nemaiîntâlnită de când am devenit o democrație, acum 35 de ani.
image jpeg
Idei creative de utilizare a robotului de bucătărie în pregătirea deserturilor jpg
Idei creative de utilizare a robotului de bucătărie în pregătirea deserturilor
Idei creative de utilizare a robotului de bucătărie în pregătirea deserturilor.
image png
„Campania cu zero lei” a lui Călin Georgescu, plină de afișe, bannere și reviste electorale: „Hrană, apă, energie”
Deși Călin Georgescu a declarat că nu a cheltuit nici un leu pe materiale electorale, materiale de campanie ale candidatului independent la alegerile prezidențiale au fost deja tipărite.
Secretele unui chef jpg
Secretele unui chef: Deserturi de neegalat la tine acasă
Secretele unui chef: Deserturi de neegalat la tine acasă.
accident bacau sascut jpg
„Drumul morții” face din nou victime. Trei oameni au și-au pierdut viața și alți cinci au ajuns la spital, în urma unui accident groaznic produs în Bacău
Un accident teribil a avut loc vineri dimineață pe DN 2 (E 85), în localitatea Sascut, județul Bacău. Incidentul s-a soldat cu trei morți și cinci răniți, iar traficul rutier a fost blocat temporar, generând haos în zonă.
Cum să alegi o mașină de spălat eficientă pentru spații mici jpg
Cum să alegi o mașină de spălat eficientă pentru spații mici?
Descoperă ce ar trebui să iei în considerare pentru a te asigura că mașina de spălat este potrivită pentru tine.
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pe luna decembrie. Cum va fi vremea de Crăciun
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 29 noiembrie, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în perioada 2 decembrie - 30 decembrie.