„O să beau multă apă pentru că sînt emoţionat“

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Cai frumoşi jpeg

În general, discursurile politice în România sînt, din păcate, reprezentative pentru tipul de politician sociopat, populist, corupt şi şmecheraş care domină elitele din partidele româneşti în acest moment. Mai jos, o analiză a celui mai important discurs al premierului României, discursul de lansare a candidaturii sale la preşedinţie. 

Bună seara, stimaţi prieteni! Bună seara, stimaţi români! Vreau să vă spun de la început un lucru: vedeţi că iese soarele şi pe strada noastră, vedeţi că iese soarele şi în ţara noastră! 

Bună seara, de două ori. În ciuda faptului că e seară şi că soarele a putut fi văzut şi pe strada lor şi în ţară mai devreme, în cursul zilei, premierul ne spune, repetat, că iese soarele. Poate premierul crede că ne aduce soarele sau că el însuşi este soarele. Ambele cazuri sînt îngrijorătoare, dar tratabile.

…şi vreau să mulţumesc social-democraţilor mei. Bună ziua, PSD! Dar vreau să le mulţumesc tuturor românilor care încă mai au speranţă, care încă mai cred că soarele va ieşi în ţara noastră, după ani mulţi în care a stat ascuns. 

Fie PSD-iştii „lui“ trăiesc pe alt fus orar mult mai avantajos (spre Europa de Vest sau SUA) decît noi ceilalţi, care tocmai am primit de două ori

fie e un început confuz. Faptul că premierul vine nepregătit pentru cel mai important discurs al său e o dovadă de superficialitate şi tupeu. De ce a stat soarele ascuns

este un lucru pe care premierul evită să îl explice. Din discursul lui se poate înţelege fie că e vina lui Băsescu, omul care ne-a „ascuns“ soarele (în acest caz ne putem gîndi că Năstase sau Voiculescu sînt şi ei, metaforic vorbind, nişte sori), fie că soarele e tovarăşul premierului şi a stat pitit în aşteptarea discursului. A doua variantă are mai mult suport în discurs. 

…vreau să vă gîndiţi că putem fi împreună şi nu separat, că putem avea grijă unii de alţii, că putem să avem încredere, să fim mîndri şi să facem o schimbare a noastră şi a ţării noastre. Vă rog pe toţi românii să vă gîndiţi la acest lucru. 

Încrederea, mîndria şi schimbarea sînt toate chestii foarte şukare, numai că din vorbe nu prea merge. Faptele spun că, într-adevăr, prim-ministrul e grijuliu, a avut grijă de nevastă-sa, pe care a trimis-o (în ciuda propriei promisiuni că nu o va face) în Parlamentul European, a avut încredere şi grijă de baronii PSD şi mai ales de prietenul Şova, pe care l-a uns ministru şi pe care încerca cu disperare să îl salveze de la puşcărie. A primit şi a dat cu mîndrie încrederea şi grija lui Năstase şi altor politicieni cunoscuţi prin „cinstea“ lor. 

Dacă avem grijă unul de altul şi noi toţi de fiecare, gîndiţi-vă că vom avea liniştea şi siguranţa pe care ne-o dorim de atîta timp. 

În mod sigur, baronii politicii româneşti îşi doresc tare mult linişte şi siguranţă. Acelaşi tip de linişte şi siguranţă pe care şi-l doreşte orice hoţ atunci cînd dă o spargere sau se lipeşte de un portofel. O mare parte a noastră –

– preferăm deocamdată DNA-ul liniştii şi siguranţei cerute de premier. 

Vreau să avem încredere că sîntem români şi că sîntem mîndri de asta.

A fi român nu e o chestie de încredere, ci depinde de locul naşterii sau de cetăţenia părinţilor. Mîndria nu ar trebui să vină de la faptul că accidental ne-am născut cu o anumită cetăţenie, ci ar trebui să fie bazată pe chestii mai verificabile, cum ar fi cinstea, profesionalismul, succesul şi lucrurile pe care am reuşit să le facem pentru binele celorlalţi. 

Destinul dumneavoastră, Dumnezeu a vrut să fim azi împreună şi, de asemenea, vrea să fim împreună în continuare. Sînt nepotul unui preot care m-a învăţat că important este să crezi în Dumnezeu, al ortodocşilor, al catolicilor, al protestanţilor, al musulmanilor, al oricui, dar cel care crede în Dumnezeu este un om bun, este un om care se gîndeşte cu grijă la alţii. 

E minunat că premierul României are acces direct la voinţa lui Dumnezeu, lucru pe care pare că îl moşteneşte de la bunicul preot. Din păcate, e la fel de credibil cum aş zice eu că pot să zbor prin propriile puteri pentru că mama e cioară. Mai credibil însă este faptul că domnul Ponta a fost şi el lovit de virusul de blablagiu sociopat care face ravagii în politică. Credinţa în Dumnezeu nu te face om bun, ci faptele pe care le săvîrşeşti te fac om bun. Nu există nici un dubiu că domnii de la Califatul Islamic cred în Dumnezeu şi se gîndesc cu multă grijă unul la celălalt. Asta însă nu îi face şi oameni buni. 

O să beau multă apă, pentru că sînt emoţionat… 

O remarcă logică şi foarte utilă discursului. Cea mai logică, de fapt.

Vreau să vă rog să muncim în continuare, iar eu, ca preşedinte, voi munci alături de Guvernul României, alături de Parlament, alături de aleşii locali, alături de fiecare om cinstit, drept, din această ţară, pentru ca să realizăm tot ceea ce în urmă cu doi ani, aici, chiar în acest loc, am promis românilor. 

E foarte necesară – dar cel mai probabil freudiană – separarea dintre fiecare om cinstit, drept, şi Guvernul României, Parlament şi aleşii locali. 

Vreau să pun o întrebare al cărei răspuns eu îl ştiu: am reuşit să facem multe lucruri în condiţiile în care totdeauna cel sau cei care trebuia să ne ajute să facem bine României ne-au frînat, ne-au blocat, ne-au sabotat. 

Construcţia este lipsită de logică, iar întrebarea promisă lipseşte.

Spun un singur lucru: vă daţi seama cîte lucruri putem să facem dacă sîntem toţi uniţi? Enorm de mult pentru România şi asta vreau să fac!

În mod normal, ar trebui să fi spus

, nu

. Asta desigur dacă el, Ponta, nu se consideră poporul (unit) însuşi. 

Vreau să trăim într-o asemenea ţară şi acolo unde a fost dezbinare vreau să fie unire, acolo unde a fost ură vreau să fie respect şi iubire, acolo unde a fost ceartă vreau să fie pace. 

Folosirea tricolorului este într-adevăr recomandată în discursuri. În general, este de dorit ca discursul să conţină lucruri pragmatice şi posibile şi nu dorinţele mai degrabă implementabile de confidentul lui Dumnezeu, al lui Iisus sau de către nepotul mesianic al arhetipului de preot român. 

Ştiu că vă chem la un proiect naţional extrem de dificil, dar vreau să vă gîndiţi că în urmă cu aproape o sută de ani străbunicii noştri din Transilvania, din Basarabia, din Oltenia, din Moldova au trecut prin încercări mai mari decît noi. Au fost războaie, au fost sute de mii de vieţi pierdute, teritorii ocupate de străini şi totuşi ei au reuşit.

Nu există nici o legătură logică între Unirea de la 1918 şi propunerile din acest discurs. 

O să fiu întrebat de ce intru în această uriaşă bătălie, de ce pun toată energia, pun tot ce am în inimă şi în minte în slujba unui proiect de unire. Probabil o să vă întrebaţi şi dumneavoastră de ce aţi fi parte în acest proiect. Şi o să vă răspund întotdeauna şi vreau să răspundeţi toţi acelaşi lucru pe care l-am spus la Craiova, pe care l-am spus la Alba Iulia, pe care îl spun la Chişinău, la Madrid, la Roma, în orice loc în care se află români: întotdeauna, „Aicea este ţara mea şi neamul meu cel românesc, aicea eu să mor aş vrea, aicea vreau eu“, împreună cu voi, „să trăiesc!“ 

Am priceput: avem nevoie de o bătălie pentru a face Madridul, Roma, Craiova, Alba Iulia şi Chişinăul parte a aceleiaşi ţări şi parte a aceluiaşi neam. Neamul (P)tonţilor! 

Victorie! 

Cum a ajuns Victor Ponta, unul dintre politicienii cei mai promiţători (mult mai promiţător decît o mare parte a gargaragiilor tineri şi relativ populari din PSD, PNL sau oricare alt partid) să aibă un discurs atît de penibil este o întrebare dificilă pentru el şi pentru PSD. Cum a ajuns premierul României să fie într-o postură la fel de proastă sau mai proastă decît Adrian Severin este o întrebare grea nu numai pentru el, ci şi pentru noi ceilalţi. Băsescu, Blaga, Predoiu nu stau nici ei mai bine. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.