O ruşine pentru Le Monde diplomatique

Bernard-Henri LÉVY
Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Se poate şi mai rău? Presa în 2017 jpeg

Le Monde diplomatique, care nu are nici o legătură editorială cu ziarul Le Monde, e puțin cunoscut în afara Franței. Într-un fel, e păcat, fiindcă este o publicație tipică atît pentru scena intelectuală și jurnalistică franceză, cît și pentru un tip de populism, contracarat de alegerea lui Emmanuel Macron, care însă rămîne adînc înrădăcinat în Franța.

Acest articol se datorează apariției, de curînd, pe site-ul Le Monde diplo – după cum e cunoscută în Franța revista lunară – a unui „dosar“ conținînd „20 de ani de arhive“, „accesibile gratuit“ pentru mine. Pentru „mine“ ca Don Corleone, oligarh, mistificator, diavol încarnat și reprezentant „de seamă“ al „sistemului“ francez. Nu o să insist asupra detaliilor acestui tezaur de articole obscure, pe care le citesc, în cea mai mare parte, pentru prima oară. Și nu o să încerc să rectific – nu acum, cel puțin – injuriile meschine, absurditățile și minciunile năucitoare din spatele acestui construct grotesc și lamentabil, care a produs în Franța o agitație minoră. Dar nu voi pregeta să mi împărtășesc opinia cu privire la această publicație lunară, în care am publicat primele mele corespondențe din timpul revoluției portugheze, între 1974-1975, dar care, astăzi, nu mai păstrează nimic din Le Monde, în afară de acționariat, nimic diplomatic, în afara cuvîntului însuși și nimic respectabil, cu excepția memoriei fondatorilor ei îndepărtați.

Trebuie, bunăoară, știut că Le Monde diplo este una dintre ultimele publicații din Franța în care Tariq Ramadan, ideologul Frăției Musulmane, care vede în spatele atacurilor islamiste din Toulouse și Bruxelles mîna serviciilor secrete, mai este considerat o autoritate. Într-un articol datat 3 aprilie 2016, un fost redactor al Le Monde diplo, Alain Gresh, a spus, împreună cu alți colegi, că vocea lui Ramadan este una „cu greutate în cartierele sărace“, pe care „tineretul o ascultă“.

Trebuie de asemenea spus că teoriile conspiraționiste de tot felul sînt redate, adesea, în mod cu totul necritic, în paginile revistei. Profesoara Annie Lacroix-Riz s-a străduit să cosmetizeze mitul fascist al sinarhiei elitelor secrete. Jean Bricmont, un negaționist al holocaustului, a fost pentru multă vreme recenzentul Le Monde diplo al cărților anti-americane și anti-sioniste. Frédéric Lordon, un fel de clonă mai tînără a gînditorului marxist Alain Badiou, oferă o alternativă „șic“, susținînd că a vedea conspirații peste tot nu e cu nimic mai absurd decît să nu le vezi nicăieri, și că există într-adevăr o conspirație a „dominatorilor“ menită să-i orbească pe „dominați“.

Trebuie să citești, pentru a putea crede, recenzia sicofantă a cărții Sarkozy, Israel și evreii, a lui Paul-Éric Blanrue, în care acesta se întreabă dacă Franța nu a devenit „o țară sionistă“ și dacă nu cumva fostul președinte Nicolas Sarkozy a fost recrutat de Mossad; sau recenzia din noiembrie 2004 a infamei cărți Zidul lui Sharon, de Alain Ménargues, care explică zidul de protecție al Israelului în termeni de „separatism evreiesc“ atavic, derivat din Levitic.

Trebuie citit, fie și numai pentru a rîde, articolul publicat online de un fost director al Le Monde diplo, în septembrie 2016, pe un site afiliat. Articolul obedient era dedicat unui Donald Trump care încarna, în ochii autorului, o mie de calități, în virtutea presupusei sale ostilități față de „sistem“, a probabilității ca el să abandoneze „orientarea liberală“ a Occidentului și a disponibilității sale de a ataca „puterea mass-media“, „globalizarea economică“ și „aroganța Wall Street“ (și asta e numai o jumătate din articol).

Și, o spun ca să se consemneze, îmi amintesc cum acești „anti-imperialiști“ expirați l-au îmbrățișat pe Hugo Chávez, protejatul caricatural al Cubei, la 40 de ani după ce tirania lui Castro a fost dată în vileag. Tinerii din Venezuela sînt sclavii unui regim grotesc, sînt lipsiți de perspective și sînt înfometați. Iar Le Monde diplo? După ce, ani de zile, s-a extaziat în fața acțiunilor militare ale lui Chávez, continuă acum să-l aduleze pe Nicolás Maduro, succesorul său marionetă, mai crud și mai reacționar chiar decît primul.

Desigur, mai există și alte foruri de această teapă în Franța, și în alte locuri: magneți întunecați care atrag cele mai stupide idei ale epocii. Dar ele se situează îndeobște la extrema dreaptă, în vreme ce Le Monde diplo se încăpățînează să-și proclame descendența din tradiția stîngii radicale, care urmărea o ruptură istorică menită să elibereze rasa umană de idolii și de fantomele trecutului.

Unii dintre noi își amintesc foarte bine de fascinația acestui proiect. În tot cazul, autorii precarului dosar din Le Monde diplo nu au nici cea mai mică idee despre acest proiect. Ei sînt doar practicanții confuzi și ignoranți ai unui jurnalism alternativ, a cărui idee de curaj este hăituirea unui scriitor independent. Într-o bună zi, acești comisari autoproclamați ar trebui să-și facă timp să-mi mulțumească pentru furia pe care le-am inspirat-o și care pare să fi devenit singura lor ancorare în realitate.

Lucrurile sînt însă mai complicate: stupiditatea lor febrilă nu-i împiedică să fie periculoși. Și aș continua să îi desconsider, așa cum o fac de douăzeci de ani, dacă nu aș fi convins că ei încalcă o linie roșie – roșu-brună, mai bine zis.

Dacă există vreun loc în care extremele spectrului politic se în­tîl­nesc, Le Monde diplo este unul dintre acestea. Și dacă – printr-una dintre acele încrucișări politice din care ultimul secol ne-a oferit cîteva exemple abominabile – bufnițele academice care își rumegă noianul de ranchiune și neîmpliniri vor crea un hibrid cu vulturii populismului de extremă dreaptă, acest lucru se va petrece în laboratoarele Le Monde diplomatique.

Spun toate acestea acum, fiindcă acest moment s-ar putea să nu fie atît de departe. 

Bernard-Henri Lévy este unul dintre fondatorii mişcării Nouveaux Philosophes. Printre lucrările sale se numără Left in Dark Times: A Stand Against the New Barbarism, American Vertigo: Traveling America in the Footsteps of Tocqueville. Cea mai recentă carte: The Genius of Judaism. 

© Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
640px Bathing at Talloires (Bagnade à Taillores) (The Swim) MET DP834430 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.