O prostie: „Ţară, caut proiect“

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Bun şi rău jpeg

În colecţia ideilor primite de-a gata şi rumegate la nesfîrşit fără ca cineva vreodată să le fi examinat validitatea, se găseşte şi aceea că România are nevoie de un „proiect naţional“ – după aderarea la NATO şi aderarea la UE (socotite ultimele două asemenea proiecte, sau a fost doar unul, împărţit în două subproiecte, încă nu ne-am lămurit prea bine), România nu mai are un atare proiect, vasăzică se află în nevoie de unul. E de rigoare pentru politician sau analist să sublinieze necesitatea unui asemenea proiect, de cîte ori se întîlneşte cu microfonul. Adică, vor ei să spună, românii s-ar mobiliza într-un efort naţional, dar să ştie pen’ ce. Adică, zice românu’: eu aş pune osul la un efort colectiv, dar, vezi bine, nimeni nu-mi spune la ce să mă înham, şi eu, dacă nu ştiu pen’ ce, nu pun osul. Mai mult, se spune că acest proiect trebuie dat de politicieni poporului, cam cum a dat Moise tablele. Aşa, norodul ar răspunde solidar şi, cu toţii, am purcede. S-au apucat de treabă cele mai strălucite inteligenţe ale Cetăţii, nasurile cele mai ridicate şi privirile cele mai aprige au început să scruteze orizonturile, luminile naţionale au început să străpungă întunericul viitorului. Doar că proiectul naţional, ideea care va pune la lucru întreaga ţară azi amorţită de lene, nu se lasă lesne descoperită. Ultima asemenea tentativă am înregistrat-o chiar din partea preşedintelui Băsescu. A spus preşedintele că proiectul naţional următor este „reîntregirea teritoriilor“. Frumos, patriotic, înălţător! Mai că-ţi vine să te înrolezi şi să pleci pe frontiera de est.

Aici, articolul meu se bifurcă. O parte va pleca pe urmele ideii reîntregirii. Dar, mai întîi, vreau să mergem pe urmele temei proiectului naţional în sine. De ce are nevoie o naţiune de un proiect naţional ca să existe harnic şi onest, nu prea înţeleg. Nu ar trebui să-i fie de ajuns dorinţa de a fi, pur şi simplu? Nu ar trebui să-i fie de ajuns dorinţa de a fi prosperă, în al doilea rînd? Care o fi proiectul naţional al Elveţiei? Dar al Norvegiei? Dar al Canadei? Cum de ţările astea sînt modele de dezvoltare şi, din cîte se vede, nu au deloc ceea ce analistul valah numeşte, cu aer expert, „proiect naţional“? Adevărul este că (re)deşteptarea românilor nu prea are legătură cu proiectele naţionale. Popoarele, în general, nu sînt haite de cîini de vînătoare – adică nu îşi devoalează calităţile doar cînd li se dă ţinta. Popoarele există, pur şi simplu, prin ceea ce produc „în orb“, aşa cum organismul există pentru că e capabil să-şi producă singur caloriile necesare vieţii. Sigur că e mai bine să fie vitaminizat decît anemic, antrenat decît flasc, tînăr decît bătrîn, dar există pentru că mecanismele interne şi misterioase ale vieţii funcţionează. La fel şi cu popoarele: cei care muncesc nu pentru că vor ceva anume, ci pentru că percep munca drept o valoare în sine şi îi simt sensul, cei care au ajuns la un sistem al bunăstării nu pentru că l-au ţintit, dorit şi planificat cu generaţii înainte, ci pentru că acolo i-a dus propria hărnicie, cumpătare şi înţelepciune, cei care, cu alte cuvinte, par a îndeplini proiecte pe care nu şi le-au propus ca atare niciodată, vor fi mereu mai productivi şi mai eficienţi decît cei care se gîndesc să-şi vadă lenea urnită şi balamucul organizat raţional de aderarea la un proiect. Ce vreau să spun este că „proiectul“ este, de fapt, o motivaţie lăuntrică, şi nu o ţintă exterioară. Motorul acţiunii numită „proiect“ nu poate fi dat de ţintă, ci de fire. Mobilizarea nu depinde decît în mică măsură de cît de mult îţi doreşti scopul şi depinde în mare măsură de cît de propriu îţi e efortul interior al mobilizării. Aşa se explică existenţa diversităţii: de ce pe lume există oameni/popoare harnice şi oameni/popoare leneşe, de ce există culturi mari, dominante, şi culturi mici, care se sufocă, de ce pe lume există indivizi performanţi şi alţii nătîngi. Nu pentru că unii au „proiect“ şi alţii n-au, ci pentru că unii îşi percep destinul în cheia majoră a responsabilităţii, iar alţii în cheia minoră, a supravieţuirii.

Revin la bifurcaţie şi o iau pe drumul celălalt: reîntregirea teritoriilor ca proiect naţional. Să fim mai clari, vorbim despre unirea cu Republica Moldova. Trec peste motivaţiile acestei declaraţii îndrăzneţe a preşedintelui Băsescu. Ideea cea mai raţională este că Republica Moldova va deveni membru într-o Uniune Europeană atît de integrată, la rîndul ei, încît va fi parte a unui aceluiaşi mare trup care va cuprinde şi România. Formula „ne vom regăsi împreună în Uniunea Europeană“ este cea mai bună. În privinţa unui alt gen de reunire, zău, am impresia că batem cîmpii. Nu doar pentru că o atare voinţă nu va exista la Chişinău, ci pentru că asta ar fi un dezastru pentru România. A calculat cineva cît ne-ar costa economic o atare unire? Echilibrele macroeconomice s-ar rupe, probabil, pentru o generaţie. Gîndiţi-vă că s-ar uni o economie devastată şi primitivă (Republica Moldova), cu una vulnerabilă şi blocată (România). Ce ar ieşi? Dar mai există şi o dimensiune politică serioasă. Un Parlament al României întregite, incluzînd, deci, şi aleşi din Republica Moldova, ar cuprinde un grup rusofon (parlamentari care nici măcar nu vorbesc româneşte, nici nu pot fi loiali României) periculos de mare. Ştim cam cîţi? Păi, un calcul scurt ne arată aşa: peste 1.000.000 de votanţi din Republica Molodva au sentimente negative faţă de România (de la simpla respingere a ideii de unire, la ură – la ultimele alegeri, comuniştii au primit peste 700.000 de voturi, dar sentimentele antiromâneşti sînt larg răspîndite şi în electoratele celorlalte partide). Aceşti electori vor duce, democratic, în Parlamentul României unite, la un număr consistent de parlamentari antiromâni. Cu atît mai mult cu cît aceşti electori sînt grupaţi într-o singură zonă, deci indiferent de sistemul electoral (pe liste ori uninominal), candidaţii lor vor desanta la Bucureşti. Vrem asta? Avem nevoie de aşa ceva? Nu mai vorbesc că rusofonii moldoveni ar deveni un electorat atît de mare şi de motivat, încît votul lor ar fi decisiv (da, da, chiar aşa!) în alegerea preşedintelui României. Acestea sînt doar două întrebări la care ar trebui să reflectăm înainte de a flutura steagul revizionist (adică, înainte să vrem revizuirea frontierelor). Nu de alta, dar cînd îl flutură alţii împotriva noastră, ne enervăm repede. Cînd îl fluturăm noi împotriva altora ne place. Şi, dacă tot am pornit la reîntregirea teritoriilor, de Banatul sîrbesc cînd vorbim? Take Ionescu încă mai lupta pentru el, în anii Primului Război Mondial, întru repararea nedreptăţii de la Adunarea din mai 1848.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!