O probă utilă de libertate

Publicat în Dilema Veche nr. 123 din 1 Iun 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Se adună nori negri peste breaslă şi bate un vînt rece de îngheaţă cerneala în călimară. Trei oameni vor controla agenda publică: Vîntu, Voiculescu şi Sîrbu. Avem toate motivele de disperare şi încă unul în plus să strîngem rîndurile. De unde disperarea? Din lipsa de orizont. Din vulnerabilitate. Din neputinţă şi singurătate. Conştiinţa, cel mai valoros capital al unei naţii, s-a întors integral în mîinile Lor. Şi-au recuperat un bun preţios, păzit exemplar o jumătate de secol cu sîrmă ghimpată, dar pierdut accidental în '89. Vîntu, Voiculescu sau Sîrbu, marii latifundiari de conştiinţe din România, sînt de fapt un singur personaj, feţele aceluiaşi sistem. Experţi în jocuri politico-financiare, ţin pasul cu vremurile, concentrînd jurnaliştii în trei hipermarket-uri media: Realitatea, Intact şi Media-PRO. Printre zăbrelele lor, vedem lumea şi sîntem liberi să o judecăm. Toţi trei frecventează asiduu locurile comune ale corupţiei: politică, foşti securişti, paradisuri fiscale, afaceri, toate împletite ingenios. Toţi trei au de apărat vaste teritorii de interese ilegitime şi un trecut maculat. Cum o vor face? În momente esenţiale şi pe teme cruciale: alegeri, justiţie, reformă. Controlînd subtil subiectele discursului public, din reglaj fin, din ton şi nuanţă. Ştim, i-am văzut şi nu ne facem iluzii: sînt jucători înrăiţi, versaţi, nu spectatori inocenţi. Vîntu, Sîrbu şi Voiculescu pot garanta libertatea de exprimare, cîtă vreme ea le garantează propria libertate de mişcare în afaceri şi politică. Ei nu văd presa ca pe o afacere în sine, ci ca pe un vehicul, ca pe un instrument şi ca pe o armă. Intrăm în Europa aproape berlusconizaţi. Ca să joace, au nevoie de credibilitate maximă. Pentru asta, vor întreţine iluzia unei prese perfect libere să mestece detalii, fapte diverse şi să poarte războaie lipsite de miză. Se vor autoflagela public dacă e cazul, rugîndu-te eventual să le scormoneşti în afaceri şi să le spui zilnic, tu, angajatul lor, cît de imorali şi lipsiţi de scrupule sînt. Iată, inclusiv acest text îi ajută să cîştige credibilitate. Din moment ce apare înseamnă că n-au intervenit în nici un fel în politica editorială. Însă este un text minor, întrucît nu poate face masă critică. Rămîne un scrîşnet ridicol, un piuit necesar şi o probă utilă de Ťlibertate»". (Dan Tapalagă, 31 mai, Cotidianul, cumpărat de trustul lui S.O. Vîntu în ziua precedentă) (C. G.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.