O pace anevoioas─â pentru Sudan

George CLOONEY, John PRENDERGAST
Publicat în Dilema Veche nr. 355 din 2 - 8 decembrie 2010
O pace anevoioas─â pentru Sudan jpeg

Ei bine, America s-a implicat, ├«n cele din urm─â. Pre┼čedintele Barack Obama l-a trimis pe senatorul John Kerry ├«n Sudan, cu o propunere de pace ├«ntre nordul ┼či sudul ┼ú─ârii. Ceea ce este un pas uria┼č pentru evitarea unei v─ârs─âri de s├«nge ca cea care a ucis mai mult de dou─â milioane de oameni ├«n R─âzboiul Civil de 20 de ani dintre Nord ┼či Sud, ├«ncetat abia ├«n 2005 ÔÇô ┼či care amenin┼ú─â s─â izbucneasc─â din nou. 

├Än ultimele luni, Obama ┼či personaje importante ale administra┼úiei sale s-au implicat tot mai mult ├«n sus┼úinerea unei strategii de pace pentru Sudan. La r├«ndul s─âu, Kerry a furnizat un pachet de m─âsuri menite s─â elimine blocajul care a adus Nordul ┼či Sudul la un periculos punct de r─âscruce. 

Am scris un memorandum care explic─â unele elemente esen┼úiale a ceea ce ar putea constitui o negociere de pace fundamental─â pentru Sudan. Dac─â v─â intereseaz─â detaliile unui posibil tratat de pace ÔÇô ┼či m─âsurile pe care le pute┼úi lua pentru a-l sus┼úine ÔÇô vizita┼úi www.sudanactionnow.org. Nu avem mult─â vreme de pierdut. Pe 9 ianuarie 2011, popula┼úia din Sudul Sudanului va supune la vot independen┼úa fa┼ú─â de Nord, prin care ar ob┼úine aproape trei sferturi din rezervele cunoscute de petrol ale ┼ú─ârii, ┼či ar aduce milioane de civili pe picior de r─âzboi. 

Guvernul din Khartoum (capitala Nordului) este condus de Omar al-Bashir, ale c─ârui fapte, care includ mu┼čamalizarea crimelor de r─âzboi din timpul ultimului conflict Nord-Sud ┼či orchestrarea atrocit─â┼úilor din Darfur, l-au f─âcut s─â blocheze mandatele Cur┼úii Interna┼úionale de Justi┼úie pentru investigarea crimelor de r─âzboi ┼či genocidului. 

┼×i totu┼či, un nou r─âzboi sudanez poate fi evitat. O pace complicat─â, dar fezabil─â poate fi negociat─â numai prin implicarea mai profund─â a tuturor p─âr┼úilor. Situa┼úia actual─â solicit─â un efort diplomatic viguros ÔÇô unul care ├«┼úi poate l─âsa un gust amar, dar care duce treaba p├«n─â la cap─ât. Credem c─â John Kerry este un emisar destoinic, capabil s─â ajute p─âr┼úile ├«n g─âsirea unor compromisuri care s─â duc─â la pace. 

Orice acord de prevenire a r─âzboiului ar implica, ├«n mod necesar, Partidul Congresului Na┼úional, reprezent├«nd Nordul, ┼či Mi┼čcarea de Eliberare a Poporului Sudanez, reprezent├«nd Sudul. Dar ar implica, de asemenea, ┼či SUA, ale c─âror rela┼úie post-referendum cu cele dou─â p─âr┼úi va depinde ├«n mod decisiv de ├«ncheierea sau nu a unui astfel de acord. Consider─âm c─â o negociere capital─â, care s─â stea la baza unei p─âci durabile ├«ntre Nord ┼či Sud ar obliga p─âr┼úile la urm─âtoarele: 

ÔŚĆ s─â desf─â┼čoare referendumul sud-sudanez la data stabilit─â; s─â respecte ┼či s─â implementeze rezultatele sale ├«ntru totul; 

ÔŚĆ s─â ajung─â la un acord reciproc-avantajos cu privire la regiunea Abyei, o zon─â de grani┼ú─â cheie, disputat─â adesea; 

ÔŚĆ s─â elaboreze un plan, pe mai mul┼úi ani, de distribuire a venitului, prin care z─âc─âmintele de petrol ale regiunii Abyei ┼či ale zonelor frontaliere cheie s─â poat─â fi ├«mp─âr┼úite echitabil ├«ntre Nord ┼či Sud, iar un mic procent s─â fie direc┼úionat c─âtre popula┼úia arab─â de frontier─â Misseriya, ├«n scopul dezvolt─ârii; 

ÔŚĆ s─â demarcheze cele 80 de procente necontestate din frontier─â ┼či s─â supun─â restul de 20% unui arbitraj interna┼úional obligatoriu. n s─â asigure o protec┼úie real─â a grupurilor minoritare ÔÇô lu├«nd ├«n considerare cet─â┼úeniile multiple ale anumitor popula┼úii ÔÇô, care s─â fie ├«nt─ârit─â de sanc┼úiuni interna┼úionale importante, ├«n caz de agresiuni asupra sudi┼čtilor, ├«n Nord, sau asupra nordi┼čtilor, ├«n Sud. 

Rolul SUA, ca o a treia parte invizibil─â a acordului de pace, implic─â o serie de stimulente oferite regimului din Khartoum, pentru a asigura acceptarea ┼či implementarea conven┼úiei de pace. Ca recompens─â pentru participarea la eforturile de pace pentru Nord-Sud ┼či Darfur, SUA vor implementa o cale clar─â, etapizat─â ┼či obligatorie, de normalizare a rela┼úiilor. 

Asta ar implica ÔÇô ├«n aceast─â ordine ÔÇô excluderea Sudanului din lista Sponsorilor Statali ai Terorismului, deschiderea de ambasade, ridicarea sanc┼úiunilor unilaterale, sprijinul ├«n vederea stingerii bilaterale ┼či multilaterale a debitelor, precum ┼či alte m─âsuri economice ale institu┼úiilor financiare interna┼úionale. Iar SUA trebuie s─â fie preg─âtite, la r├«ndul lor, s─â depun─â eforturi interna┼úionale pentru a impune sanc┼úiuni severe oric─ârei p─âr┼úi care ar arunca ┼úara, din nou, ├«n r─âzboi. 

Pacea ┼či securitatea din Darfur ar trebui s─â fie un indicator esen┼úial al normaliz─ârii rela┼úiilor dintre SUA ┼či Sudan. Administra┼úia Obama ar trebui s─â ┼úin─â cont de asta pe parcursul urm─âtoarelor etape de negociere ┼či s─â numeasc─â un ├«nalt func┼úionar care s─â coordoneze politicile SUA privitoare la Darfur, pentru a se asigura c─â eforturile de pace de acolo se bucur─â de aceea┼či aten┼úie ca ┼či eforturile Nord-Sud. 

Ceea ce e necesar acum, pentru a sus┼úine acest demers diplomatic, este voin┼úa politic─â ÔÇô ┼či nu numai cea a SUA. Uniunea European─â ┼či vecinii Sudanului ÔÇô mai ales Egipt, Etiopia, Kenya ┼či Uganda ÔÇô vor trebui ┼či ei s─â-┼či asume un rol important. Iar diploma┼úia Chinei ├«n Sudan, unde a investit masiv ├«n dezvoltarea industriei petroliere a ┼ú─ârii, va ar─âta dac─â ea are sau nu inten┼úia s─â fie un actor responsabil ├«n Africa ┼či ├«n lumea ├«ntreag─â. 

Asigura┼úi-v─â c─â guvernele urm─âresc men┼úinerea p─âcii ÔÇô acesta este modul ├«n care v─â pute┼úi implica. Face┼úi presiuni asupra lor. Sprijini┼úi procesul de pace. Vocea voastr─â poate preveni un r─âzboi. Nu armele. Nu banii. Numai vocile noastre. 

Drumul spre pace al Sudanului nu este simplu, dar e realizabil. Trebuie luate decizii dificile. Putem lua aceste decizii acum sau putem s─â ne am─âgim c─â pacea e prea dificil─â sau prea complicat─â, ┼či s─â privim resemna┼úi de pe margine cum sute de mii de inocen┼úi ÔÇô b─ârba┼úi, femei ┼či copii ÔÇô vor muri f─âr─â nici un rost. Totul depinde de noi. 

George Clooney este actor ┼či cofondator al ONG-ului ÔÇ×Not On Our WatchÔÇť. John Prendergast este cofondator al ÔÇ×Enough ProjectÔÇť ┼či coautor al The Enough Moment: The Fight to End Human Rights Crimes in Africa. 

Copyright: Project Syndicate, 2010
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLE┼×U

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.