O pace anevoioasă pentru Sudan

George CLOONEY, John PRENDERGAST
Publicat în Dilema Veche nr. 355 din 2 - 8 decembrie 2010
O pace anevoioasă pentru Sudan jpeg

Ei bine, America s-a implicat, în cele din urmă. Preşedintele Barack Obama l-a trimis pe senatorul John Kerry în Sudan, cu o propunere de pace între nordul şi sudul ţării. Ceea ce este un pas uriaş pentru evitarea unei vărsări de sînge ca cea care a ucis mai mult de două milioane de oameni în Războiul Civil de 20 de ani dintre Nord şi Sud, încetat abia în 2005 – şi care ameninţă să izbucnească din nou. 

În ultimele luni, Obama şi personaje importante ale administraţiei sale s-au implicat tot mai mult în susţinerea unei strategii de pace pentru Sudan. La rîndul său, Kerry a furnizat un pachet de măsuri menite să elimine blocajul care a adus Nordul şi Sudul la un periculos punct de răscruce. 

Am scris un memorandum care explică unele elemente esenţiale a ceea ce ar putea constitui o negociere de pace fundamentală pentru Sudan. Dacă vă interesează detaliile unui posibil tratat de pace – şi măsurile pe care le puteţi lua pentru a-l susţine – vizitaţi www.sudanactionnow.org. Nu avem multă vreme de pierdut. Pe 9 ianuarie 2011, populaţia din Sudul Sudanului va supune la vot independenţa faţă de Nord, prin care ar obţine aproape trei sferturi din rezervele cunoscute de petrol ale ţării, şi ar aduce milioane de civili pe picior de război. 

Guvernul din Khartoum (capitala Nordului) este condus de Omar al-Bashir, ale cărui fapte, care includ muşamalizarea crimelor de război din timpul ultimului conflict Nord-Sud şi orchestrarea atrocităţilor din Darfur, l-au făcut să blocheze mandatele Curţii Internaţionale de Justiţie pentru investigarea crimelor de război şi genocidului. 

Şi totuşi, un nou război sudanez poate fi evitat. O pace complicată, dar fezabilă poate fi negociată numai prin implicarea mai profundă a tuturor părţilor. Situaţia actuală solicită un efort diplomatic viguros – unul care îţi poate lăsa un gust amar, dar care duce treaba pînă la capăt. Credem că John Kerry este un emisar destoinic, capabil să ajute părţile în găsirea unor compromisuri care să ducă la pace. 

Orice acord de prevenire a războiului ar implica, în mod necesar, Partidul Congresului Naţional, reprezentînd Nordul, şi Mişcarea de Eliberare a Poporului Sudanez, reprezentînd Sudul. Dar ar implica, de asemenea, şi SUA, ale căror relaţie post-referendum cu cele două părţi va depinde în mod decisiv de încheierea sau nu a unui astfel de acord. Considerăm că o negociere capitală, care să stea la baza unei păci durabile între Nord şi Sud ar obliga părţile la următoarele: 

● să desfăşoare referendumul sud-sudanez la data stabilită; să respecte şi să implementeze rezultatele sale întru totul; 

● să ajungă la un acord reciproc-avantajos cu privire la regiunea Abyei, o zonă de graniţă cheie, disputată adesea; 

● să elaboreze un plan, pe mai mulţi ani, de distribuire a venitului, prin care zăcămintele de petrol ale regiunii Abyei şi ale zonelor frontaliere cheie să poată fi împărţite echitabil între Nord şi Sud, iar un mic procent să fie direcţionat către populaţia arabă de frontieră Misseriya, în scopul dezvoltării; 

● să demarcheze cele 80 de procente necontestate din frontieră şi să supună restul de 20% unui arbitraj internaţional obligatoriu. n să asigure o protecţie reală a grupurilor minoritare – luînd în considerare cetăţeniile multiple ale anumitor populaţii –, care să fie întărită de sancţiuni internaţionale importante, în caz de agresiuni asupra sudiştilor, în Nord, sau asupra nordiştilor, în Sud. 

Rolul SUA, ca o a treia parte invizibilă a acordului de pace, implică o serie de stimulente oferite regimului din Khartoum, pentru a asigura acceptarea şi implementarea convenţiei de pace. Ca recompensă pentru participarea la eforturile de pace pentru Nord-Sud şi Darfur, SUA vor implementa o cale clară, etapizată şi obligatorie, de normalizare a relaţiilor. 

Asta ar implica – în această ordine – excluderea Sudanului din lista Sponsorilor Statali ai Terorismului, deschiderea de ambasade, ridicarea sancţiunilor unilaterale, sprijinul în vederea stingerii bilaterale şi multilaterale a debitelor, precum şi alte măsuri economice ale instituţiilor financiare internaţionale. Iar SUA trebuie să fie pregătite, la rîndul lor, să depună eforturi internaţionale pentru a impune sancţiuni severe oricărei părţi care ar arunca ţara, din nou, în război. 

Pacea şi securitatea din Darfur ar trebui să fie un indicator esenţial al normalizării relaţiilor dintre SUA şi Sudan. Administraţia Obama ar trebui să ţină cont de asta pe parcursul următoarelor etape de negociere şi să numească un înalt funcţionar care să coordoneze politicile SUA privitoare la Darfur, pentru a se asigura că eforturile de pace de acolo se bucură de aceeaşi atenţie ca şi eforturile Nord-Sud. 

Ceea ce e necesar acum, pentru a susţine acest demers diplomatic, este voinţa politică – şi nu numai cea a SUA. Uniunea Europeană şi vecinii Sudanului – mai ales Egipt, Etiopia, Kenya şi Uganda – vor trebui şi ei să-şi asume un rol important. Iar diplomaţia Chinei în Sudan, unde a investit masiv în dezvoltarea industriei petroliere a ţării, va arăta dacă ea are sau nu intenţia să fie un actor responsabil în Africa şi în lumea întreagă. 

Asiguraţi-vă că guvernele urmăresc menţinerea păcii – acesta este modul în care vă puteţi implica. Faceţi presiuni asupra lor. Sprijiniţi procesul de pace. Vocea voastră poate preveni un război. Nu armele. Nu banii. Numai vocile noastre. 

Drumul spre pace al Sudanului nu este simplu, dar e realizabil. Trebuie luate decizii dificile. Putem lua aceste decizii acum sau putem să ne amăgim că pacea e prea dificilă sau prea complicată, şi să privim resemnaţi de pe margine cum sute de mii de inocenţi – bărbaţi, femei şi copii – vor muri fără nici un rost. Totul depinde de noi. 

George Clooney este actor şi cofondator al ONG-ului „Not On Our Watch“. John Prendergast este cofondator al „Enough Project“ şi coautor al The Enough Moment: The Fight to End Human Rights Crimes in Africa. 

Copyright: Project Syndicate, 2010
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Un roman de știință
Bill Bryson nu este om de știință, nu are o formație științifică și, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare să aibă în spate un proces de înțelegere, de clarificare a unor lucruri, pînă la nivelul la care devin accesibile oricărui om cu o minimă educație academică.
Bătălia cu giganții jpeg
Datoria Europei
Nici Franța, nici Germania și nici – cu atît mai puțin! – Țările de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigențele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Mi-e greu să pricep de ce a certa pe toată lumea e o formă de „acțiune”.
Frica lui Putin jpeg
„Nu umiliți Franța, domnule președinte!”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat de două ori, nu o singură dată, că „nu trebuie umilită Rusia”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lecție pentru care mă tem că opulentul nostru continent, cu birocrația lui pe cît de groasă, pe atît de nevolnică, cu politicienii lui minusculi, nu este pregătit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
În primăvara anului 1897, la etajul al patrulea al școlii publice Cooper Union din Manhattan pe care o înființase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lungă istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a defăimării profesorilor a devenit la noi pandemică și are un gust nu amar, ci de-a dreptul grețos, cel puțin în percepția mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuză Occidentul să numească fascistă Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascistă Rusia lui Putin se explică prin contextul psiho-istoric al țărilor europene.
Un sport la Răsărit jpeg
Ce mai facem cu Naționala?
Ne torturează şi o torturăm, chestiune din care nimeni nu va rămîne întreg. Echipa României nu e altceva decît oglinda României.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neapărat ipocrizie, cum ar zice unii, ci politețe și meserie.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.