O nouă sfidare mondială

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

Recent, membrele Organizației țărilor producătoare de petrol (OPEC) au decis reducerea producției cu două milioane de barili pe zi. Măsura echivalează cu încercarea de creștere a prețului țițeiului. Momentul este complicat din mai multe puncte de vedere. Nimeni, cu excepția statelor producătoare de țiței, nu își dorește un preț mare al țițeiului. Inflația face deja ravagii în toate economiile lumii și un preț al țițeiului rezonabil ajută lupta cu inflația pe care o duc băncile centrale.

Este adevărat că prețul unui baril de țiței a coborît de la 120 la 90 de dolari, dar, în comparație cu perioada pandemiei, nivelul prețului este ridicat. Desigur, prețul din anul 2020 a fost influențat de cazul special al reducerii consumului, dar un preț în jurul valorii de 100 dolari pentru un baril poate fi convenabil și producătorilor, și cumpărătorilor. De altfel, Statele Unite ale Americii au făcut eforturi pentru a ține prețul la un nivel rezonabil, adică au scos petrol de la rezervele de stat, tocmai pentru a nu crește prețul în mod exagerat.

Decizia statelor OPEC de scădere a producției mai are și o semnificație politică. Vara aceasta, prințul moștenitor al Arabiei Saudite i-a promis președintelui american Biden, aflat în vizită la Riad, că nu va scădea producția de țiței. A fost o „înțelegere între gentlemani”, care, însă, a fost încălcată de Arabia Saudită, în această toamnă. Desigur, oficiali ai Arabiei Saudite au explicat că decizia OPEC este luată de fiecare stat în parte, în funcție de interesele comerciale. Teoretic, așa stau lucrurile, numai că, în practică, Arabia Saudită, care este principalul producător la nivel mondial, dă tonul unei hotărîri de scădere a producției zilnice de țiței.

De data aceasta, lucrurile sînt și mai complicate întrucît Rusia, care nu face parte din OPEC, a cerut o reducere a producției pentru a induce o creștere a prețului. De aceea, decizia OPEC este contestată și pentru că este considerată sub influența Rusiei.  

Reacția SUA a fost rapidă. Președintele Biden a spus că va reevalua relația cu Arabia Saudită. Este, de altfel, o legătură care s-a creat în timp, în ultimele decenii, și care include atît vînzarea de armament american către țara arabă, cît și staționarea de trupe pe teritoriul Arabiei Saudite.

Este prea devreme să vorbim despre sancțiuni americane, dar alianța de conjunctură cu Federația Rusă a statului arab a pus pe gînduri SUA. Nu din orgoliu, ci din motive cît se poate de simple: și anume, țările occidentale își doresc un front comun împotriva Rusiei. Jocul „la două capete” este astăzi cea mai rea soluție pentru aliații occidentali.

În anii ’70, statele producătoare de țiței au luat decizia de a crește prețul de la cîțiva dolari la cîteva zeci de dolari barilul. A fost ceea ce s-a numit sfidarea mondială, adică un șantaj făcut economiei mondiale care era în acea perioadă tot mai dependentă de petrol. De altfel, OPEC nu este altceva decît un cartel economic cu care, însă, se poate negocia la nivel politic.

Acum, sfidarea este de altă anvergură. Mecanismul controlului producției a devenit unul clasic pentru încercarea de a controla prețul. Numai că actualul context este mai complicat. Posibila recesiune a celor mai mari economii ale lumii ar putea să dea peste cap calculele OPEC privind creșterea prețului. Adică o recesiune care ar aduce o scădere a cererii, a consumului, poate să scadă prețul și nu să îl crească. Este un fenomen pe care îl văd mulți experți.

Reducerea inflației și evitarea unei recesiuni adînci sînt cele două provocări care stau în fața economiei globale anul viitor. Este ca și cum un acrobat ar jongla cu două mingi în același timp. Este foarte posibil ca pe una să o scape pe jos, adică fie inflația nu va scădea, fie recesiunea va fi de proporții. În acest joc, prețul țițeiului are importanța lui.

De fapt, economia mondială are de luptat cu mai multe sfidări. Nu doar cu cea a producătorilor de țiței sau de gaze naturale, ci cu cea a dependenței de o singură piață. Pînă acum, externalizarea, producția în țara sau regiunea cea mai convenabilă din punctul de vedere al costurilor a fost regula de aur. Era convenabil și pentru companii, care găseau cele mai bune costuri, și pentru public, care putea cumpăra la prețuri mici sau rezonabile. Acest model economic este pus acum sub semnul întrebării. Companiile multinaționale vor trebui să își pună „ouăle în mai multe coșuri”, adică să înceapă să producă și în teritorii în care forța de muncă este mai scumpă. De asemenea, consumatorii vor trebui să înțeleagă această schimbare și să accepte prețurile mai mari.

În funcție de cum va evolua războiul din Ucraina, economia se va schimba sau, mai exact, își va putea schimba polii de producție și aprovizionare. Este o tranziție care nu se va face simplu și nici prea plăcut pentru consumatori. Dar schimbarea va trebui făcută, pentru că dependența, ca orice dependență, trebuie tratată. Iar medicamentul cel mai bun, în acest caz, este să răspunzi la sfidare cu aceeași monedă.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.