O nouă sfidare mondială

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

Recent, membrele Organizației țărilor producătoare de petrol (OPEC) au decis reducerea producției cu două milioane de barili pe zi. Măsura echivalează cu încercarea de creștere a prețului țițeiului. Momentul este complicat din mai multe puncte de vedere. Nimeni, cu excepția statelor producătoare de țiței, nu își dorește un preț mare al țițeiului. Inflația face deja ravagii în toate economiile lumii și un preț al țițeiului rezonabil ajută lupta cu inflația pe care o duc băncile centrale.

Este adevărat că prețul unui baril de țiței a coborît de la 120 la 90 de dolari, dar, în comparație cu perioada pandemiei, nivelul prețului este ridicat. Desigur, prețul din anul 2020 a fost influențat de cazul special al reducerii consumului, dar un preț în jurul valorii de 100 dolari pentru un baril poate fi convenabil și producătorilor, și cumpărătorilor. De altfel, Statele Unite ale Americii au făcut eforturi pentru a ține prețul la un nivel rezonabil, adică au scos petrol de la rezervele de stat, tocmai pentru a nu crește prețul în mod exagerat.

Decizia statelor OPEC de scădere a producției mai are și o semnificație politică. Vara aceasta, prințul moștenitor al Arabiei Saudite i-a promis președintelui american Biden, aflat în vizită la Riad, că nu va scădea producția de țiței. A fost o „înțelegere între gentlemani”, care, însă, a fost încălcată de Arabia Saudită, în această toamnă. Desigur, oficiali ai Arabiei Saudite au explicat că decizia OPEC este luată de fiecare stat în parte, în funcție de interesele comerciale. Teoretic, așa stau lucrurile, numai că, în practică, Arabia Saudită, care este principalul producător la nivel mondial, dă tonul unei hotărîri de scădere a producției zilnice de țiței.

De data aceasta, lucrurile sînt și mai complicate întrucît Rusia, care nu face parte din OPEC, a cerut o reducere a producției pentru a induce o creștere a prețului. De aceea, decizia OPEC este contestată și pentru că este considerată sub influența Rusiei.  

Reacția SUA a fost rapidă. Președintele Biden a spus că va reevalua relația cu Arabia Saudită. Este, de altfel, o legătură care s-a creat în timp, în ultimele decenii, și care include atît vînzarea de armament american către țara arabă, cît și staționarea de trupe pe teritoriul Arabiei Saudite.

Este prea devreme să vorbim despre sancțiuni americane, dar alianța de conjunctură cu Federația Rusă a statului arab a pus pe gînduri SUA. Nu din orgoliu, ci din motive cît se poate de simple: și anume, țările occidentale își doresc un front comun împotriva Rusiei. Jocul „la două capete” este astăzi cea mai rea soluție pentru aliații occidentali.

În anii ’70, statele producătoare de țiței au luat decizia de a crește prețul de la cîțiva dolari la cîteva zeci de dolari barilul. A fost ceea ce s-a numit sfidarea mondială, adică un șantaj făcut economiei mondiale care era în acea perioadă tot mai dependentă de petrol. De altfel, OPEC nu este altceva decît un cartel economic cu care, însă, se poate negocia la nivel politic.

Acum, sfidarea este de altă anvergură. Mecanismul controlului producției a devenit unul clasic pentru încercarea de a controla prețul. Numai că actualul context este mai complicat. Posibila recesiune a celor mai mari economii ale lumii ar putea să dea peste cap calculele OPEC privind creșterea prețului. Adică o recesiune care ar aduce o scădere a cererii, a consumului, poate să scadă prețul și nu să îl crească. Este un fenomen pe care îl văd mulți experți.

Reducerea inflației și evitarea unei recesiuni adînci sînt cele două provocări care stau în fața economiei globale anul viitor. Este ca și cum un acrobat ar jongla cu două mingi în același timp. Este foarte posibil ca pe una să o scape pe jos, adică fie inflația nu va scădea, fie recesiunea va fi de proporții. În acest joc, prețul țițeiului are importanța lui.

De fapt, economia mondială are de luptat cu mai multe sfidări. Nu doar cu cea a producătorilor de țiței sau de gaze naturale, ci cu cea a dependenței de o singură piață. Pînă acum, externalizarea, producția în țara sau regiunea cea mai convenabilă din punctul de vedere al costurilor a fost regula de aur. Era convenabil și pentru companii, care găseau cele mai bune costuri, și pentru public, care putea cumpăra la prețuri mici sau rezonabile. Acest model economic este pus acum sub semnul întrebării. Companiile multinaționale vor trebui să își pună „ouăle în mai multe coșuri”, adică să înceapă să producă și în teritorii în care forța de muncă este mai scumpă. De asemenea, consumatorii vor trebui să înțeleagă această schimbare și să accepte prețurile mai mari.

În funcție de cum va evolua războiul din Ucraina, economia se va schimba sau, mai exact, își va putea schimba polii de producție și aprovizionare. Este o tranziție care nu se va face simplu și nici prea plăcut pentru consumatori. Dar schimbarea va trebui făcută, pentru că dependența, ca orice dependență, trebuie tratată. Iar medicamentul cel mai bun, în acest caz, este să răspunzi la sfidare cu aceeași monedă.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image jpeg
Variola maimutei FOTO Shutterstock
OMS a aprobat un nou vaccin dezvoltat de japonezi împotriva variolei maimuței
Acesta este cel de-al doilea ser împotriva variolei maimuței care a obţinut o autorizare.
 instagram doctor bing png
„Trei lucruri pe care nu le-aș face ca neurolog”. Un medic explică ce consecințe grave suferim dacă ignorăm durerile de cap
Un neurolog transmite, printre altele, cum ne putem da seama dacă durerile de cap pot fi semnul unor boli precum tumori canceroase, hemoragii intracerebrale sau doar simple dureri.
Ziua Naţională fără Tutun FOTO doc.ro
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a anunțat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun.
Banner Alin Oprea
racheta rusia jpeg
Ce înseamnă atacul cu rachetă balistică intercontinentală lansat de Rusia asupra Ucrainei. „Încearcă să trimită un mesaj”
Rusia ar putea „încerca să trimită un mesaj” susținătorilor occidentali ai Kievului într-o săptămână de escaladare, a declarat un analist militar după ce armata ucraineană a acuzat Moscova că a tras o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina pentru prima dată.
vot scaled e1718215055636 2048x1152 jpg
Ministerul Educației, anunț în contextul alegerilor de duminică: „Luni, programul elevilor ar putea fi modificat”
Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor școlare modalitatea de pregătire a unităților de învățământ în care vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile de duminică.
bani numara salarii pensii bani putini
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie. Declarații oficiale ale șefului casei de pensii
Începând cu anul 2025, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Cum s-a pregătit Davina McCall pentru operația pe creier. „Rugați-vă pentru mine!”
Vedeta britanică a dezvăluit ultimele cuvinte pe care le-a spus înainte de-a fi anesteziată pentru îndepărtarea unei tomoare pe creier.