O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 898 din 24 ÔÇô 30 iunie 2021
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg

Termenul inven╚Ťie, ├«n sensul de realizare tehnic─â, este asociat, ├«n mod obi╚Önuit, cu ╚Ötiin╚Ťele pozitive. Dar ├«n filosofie, inclusiv ├«n filosofia politic─â, au fost descoperite idei care au avut ╚Öi au for╚Ťa practic─â a unor adev─ârate inven╚Ťii. S├«nt idei elaborate prin acumul─âri intelectuale succesive, timp de secole, nefiind datorate unui singur autor. Este ╚Öi cazul ideii de contract social. Chiar dac─â pot fi identifica╚Ťi autorii care au contribuit ├«n g├«ndirea politic─â la elaborarea acestei idei, modalitatea ├«n care ea a fost ╚Öi este folosit─â ├«n construc╚Ťia politic─â a democra╚Ťiei constitu╚Ťionale nu apar╚Ťine nici unuia dintre ace╚Ötia, ci este rezultatul teoretic ╚Öi practic al unor ├«ncerc─âri repetate ÔÇô pe mai multe continente ÔÇô de organizare politic─â, ├«n cadru na╚Ťional. Dup─â trei secole de testare, se poate spune c─â ideea de contract social este una dintre inven╚Ťiile cele mai mari din toate timpurile. ├Än filosofia politic─â modern─â ╚Öi ├«n teoria dreptului public, aceast─â idee este echivalent─â cu descoperirea focului.

S-a spus uneori c─â, la fel ca starea de natur─â, contractul social este o fic╚Ťiune. Afirma╚Ťia este valabil─â ├«ntr-un singur sens: nici starea de natur─â, nici contractul social nu s├«nt realit─â╚Ťi istorice.  Cu toate acestea, nu s├«nt simple fic╚Ťiuni, ci concepte de construc╚Ťie politic─â, la fel ca ╚Öi pluralismul sau separa╚Ťia puterilor. Dincolo de ├«nf─â╚Ťi╚Ö─ârile diferite, chiar contradictorii, pe care le are contractul social ├«n filosofia politic─â ╚Öi ├«n teoria dreptului public, din acestea s-a desprins o rezultant─â care este unul dintre fundamentele democra╚Ťiei constitu╚Ťionale, ├«n╚Ťeleas─â ca edificare institu╚Ťional─â ╚Öi procedur─â politic─â de ap─ârare a libert─â╚Ťii ╚Öi a demnit─â╚Ťii persoanei ├«mpotriva abuzurilor autorit─â╚Ťilor publice ╚Öi ale altor structuri colective de putere.

Ideea de contract social nu ar fi fost posibil─â ├«n absen╚Ťa ideii de contract civil, care, de╚Öi este mai veche dec├«t dreptul roman, are totu╚Öi o hain─â  juridic─â, croit─â ├«n mod des─âv├«r╚Öit doar ├«n cadrul acestui sistem de drept, creat ├«n urm─â cu dou─â milenii, dar de care beneficiem ╚Öi ast─âzi. Cele dou─â idei nu se confund─â. Reducerea ideii de contract social la ideea de contract civil explic─â de ce, de multe ori, se neag─â ├«ns─â╚Öi ideea de contract social. ├Äntr-adev─âr, orice contract civil presupune o identitate clar─â pentru p─âr╚Ťile care ├«l ├«ncheie, oric├«t de mare ar fi num─ârul acestora. Contractul social nu numai c─â nu se ├«ncheie ├«ntre p─âr╚Ťi determinate, dar include ├«n sfera sa conceptual─â chiar ╚Öi pe cei care i se opun, ceea ce este incompatibil cu ideea de contract civil. Altfel spus, ideea de contract social presupune o leg─âtur─â ├«ntre membrii comunit─â╚Ťii ├«n cadrul c─âreia se constituie statul, dar aceast─â leg─âtur─â este diferit─â de aceea care se stabile╚Öte ├«ntre p─âr╚Ťile unui contract civil. ├Än plus, ca idee fondatoare, contractul social se ├«ncheie ├«ntre membrii unei comunit─â╚Ťi, ai unei na╚Ťiuni, iar nu ├«ntre ace╚Ötia ╚Öi stat. Statul ╚Öi structurile sale, ├«n concep╚Ťia democra╚Ťiei constitu╚Ťionale, nu s├«nt p─âr╚Ťi ├«n contractul social, ci se constituie pe temeiul acestuia. Este adev─ârat ├«ns─â c─â ├«ntre membrii comunit─â╚Ťii ÔÇô ├«ntre care se leag─â, ├«n mod conceptual, contractul social ÔÇô ╚Öi autorit─â╚Ťile publice constituite pe acest temei exist─â tot o leg─âtur─â contractual─â, dar diferit─â de contractul social.

├Ämprumut├«nd iar din dreptul civil, dreptul public modern a folosit contractul de mandat ╚Öi ideea mai general─â de reprezentare pentru a construi sistemul electoral. Dar spre deosebire de reprezentarea din dreptul civil, care este una pe orizontal─â, reprezentarea din dreptul public este una pe vertical─â. Mai mult, spre deosebire de reprezentarea din regimurile politice anterioare, reprezentarea specific─â democra╚Ťiei constitu╚Ťionale nu mai este una vertical─â descendent─â, ├«n care cet─â╚Ťeanul este supusul autorit─â╚Ťilor, ci una vertical─â ascendent─â, ├«n care autorit─â╚Ťile se supun cet─â╚Ťenilor. Ideea de contract de mandat este prezent─â, dar ├«ntr-un sens diferit de acela din dreptul civil, iar aceast─â idee se adaug─â ideii de contract social. Prin contractul social, cet─â╚Ťenii convin s─â renun╚Ťe la dreptul de a folosi for╚Ťa unii ├«mpotriva altora ╚Öi s─â cedeze  o parte ÔÇô dar nu cea mai mare parte ÔÇô din puterea lor c─âtre  autorit─â╚Ťile publice, cu menirea de a le ap─âra libertatea, iar nu de a o ├«nc─âlca. Aceast─â cedare de putere are la baz─â contractul social, dar nu se face prin contractul social, ci prin intermediul raporturilor de reprezentare vertical─â ascendent─â, asigurat─â de sistemul electoral, temei al constituirii autorit─â╚Ťilor publice, cu atribu╚Ťii limitate, a c─âror dep─â╚Öire trebuie s─â fie sanc╚Ťionat─â pentru abuz de putere.

Pe c├«t de dep─ârtat este contractul social de contractul civil, pe at├«t de apropiat─â este ideea de mandat public de ideea de mandat privat. Chiar dac─â unul se constituie  pe vertical─â ╚Öi altul pe orizontal─â, raportul de mandat public ╚Öi raportul de mandat privat se aseam─ân─â pentru c─â mandatarul, adic─â persoana care prime╚Öte o anumit─â putere, este, ├«n final, o persoan─â determinat─â. ├Äntr-adev─âr, ├«n raporturile de reprezentare de drept public, mandatarii ÔÇô adic─â parlamentarii, ale╚Öii locali, demnitarii ╚Öi func╚Ťionarii publici ÔÇô s├«nt ├«ntotdeauna determina╚Ťi, iar puterile (atribu╚Ťiile sau competen╚Ťele lor) s├«nt, de asemenea, determinate ╚Öi limitate. Aceste puteri nu trebuie s─â fie exercitate ├«n interes propriu de cei c─ârora le-au fost ├«ncredin╚Ťate, ci ├«n interesul membrilor comunit─â╚Ťii. S-a modificat astfel ├«n contextul democra╚Ťiei constitu╚Ťionale chiar ideea de putere politic─â, transformat─â dintr-un mijloc de dominare ╚Öi supunere ├«ntr-unul de ap─ârare ╚Öi slujire.

Ast─âzi, c├«nd se produc asalturi din ce ├«n ce mai puternice ╚Öi mai periculoase ├«mpotriva democra╚Ťiei constitu╚Ťionale, este necesar─â solidarizarea for╚Ťelor intelectuale care cred ├«n acest sistem politic. Pot fi g─âsite solu╚Ťii pentru a-i asigura continuitatea numai printr-un nou recurs la ideile de contract social ╚Öi de reprezentare vertical─â ascendent─â. Aceste mari inven╚Ťii ale g├«ndirii politice moderne n-ar trebui s─â fie abandonate. Sigiliul lor ╚Öi-a pus marca pe toate institu╚Ťiile politice care apar─â libertatea ╚Öi demnitatea persoanei.

Valeriu Stoica este avocat ╚Öi profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.