O lung─â istorie de furt

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 949 din 16 ÔÇô 22 iunie 2022
image

Este ╚Öocant s─â vedem c─â un r─âzboi purtat dup─â regulile secolului trecut vine ╚Öi cu obiceiuri din acea perioad─â. Este vorba despre furturile pe care solda╚Ťii ru╚Öi ╚Öi armata rus─â le practic─â ├«n r─âzboiul din Ucraina. S├«nt multe m─ârturii care arat─â c─â solda╚Ťii ru╚Öi nu au ezitat s─â fure tot ce au g─âsit ├«n gospod─âriile ucrainene: de la calculatoare la bunuri electrocasnice ╚Öi de la mobil─â la juc─ârii. Este un obicei barbar, nea╚Öteptat pentru secolul ├«n care tr─âim.

Nu sînt singurele exemple. Statul rus, prin armată, a furat, conform estimărilor unui oficial ucrainean, aproximativ 600.000 de tone de cereale de la fermierii ucraineni. Dacă privim în urmă, vom vedea că există o lungă istorie de furturi pe care Rusia sau Uniunea Sovietică le-au făcut în România. Cel mai cunoscut și dureros exemplu este tezaurul României depozitat la Moscova.

Situa╚Ťia tezaurului Rom├óniei are dou─â teme importante. Pe de o parte, ra╚Ťiunea ╚Öi felul ├«n care a fost transferat la Kremlin, pe de alt─â parte, demersurile f─âcute pentru recuperare ╚Öi ╚Öansele ca tezaurul s─â se ├«ntoarc─â la Bucure╚Öti. Deocamdat─â, nu putem re╚Ťine dec├«t ceea ce spune guvernatorul BNR, Mugur Is─ârescu, ╚Öi anume c─â ÔÇ×un drept care nu este mereu afirmat cade ├«n uitareÔÇŁ.

Cazul tezaurului rom├ónesc este, de fapt, cel al unui adev─ârat furt. ÔÇ×Reafirm c─â tezaurul BNR r─âm├«ne singurul caz ├«n care o rezerv─â de aur este ├«ncredin╚Ťat─â cu acte ├«n regul─â ╚Öi cu toate garan╚Ťiile depozitarului c─â va fi returnat─â oric├«nd la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obliga╚Ťii asumate conform tuturor normelor ╚Öi cutumelor interna╚Ťionale s─â nu mai fie respectateÔÇŁ, declara anul trecut Mugur Is─ârescu.

Mai are Rom├ónia ╚Öanse reale s─â recupereze tezaurul aflat la Moscova? P├«n─â acum, demersurile nu au dus la nici un rezultat concret, ci doar la crearea unei comisii rom├óno-ruse. Comisia nu a realizat nici un progres, iar, de-a lungul timpului, Rom├ónia ╚Öi BNR au f─âcut diverse demersuri pe plan interna╚Ťional, dar f─âr─â ca m─âcar o parte din tezaur s─â fie restituit.

Din punct de vedere juridic, Rom├ónia consider─â c─â tezaurul este o crean╚Ť─â litigioas─â asupra str─âin─ât─â╚Ťii, iar Banca Na╚Ťional─â pune la dispozi╚Ťia autorit─â╚Ťilor rom├óne documente ce dovedesc dreptul de proprietate al Rom├óniei asupra bunurilor depozitate la Kremlin. Exist─â un dosar al tezaurului aflat la Moscova care, ├«ncep├«nd cu anul 1922 ╚Öi p├«n─â ├«n present, a fost predat personal de fiecare guvernator succesorului s─âu. Rom├ónia nu ╚Öi-a pierdut speran╚Ťa c─â va recupera, la un moment dat, tezaurul aflat la Moscova, iar istoria ne ├«nva╚Ť─â c─â mai devreme sau mai t├«rziu avu╚Ťia se ├«ntoarce la proprietari.

De-a lungul timpului, au existat dou─â ├«ntreb─âri: c├«t de fundamentat─â a fost decizia de a transfera o parte din aurul ╚Ť─ârii la Moscova? ╚śi ├«n ce const─â tezaurul trimis ├«n capitala Rusiei?

image

Argumentele pentru transferul la Moscova erau destul de clare. ├Än decembrie 1916, dou─â treimi din teritoriul ╚Ť─ârii era sub ocupa╚Ťie militar─â str─âin─â, guvernul se mutase la Ia╚Öi ╚Öi acolo se afla inclusiv stocul de aur din ╚Ťar─â. ├Än plus, Rusia era singurul stat vecin aliat, iar cele dou─â familii regale erau ├«nrudite, Regina Maria fiind veri╚Öoar─â cu ╚Ťarul Nicolae al II-lea.

├Än ceea ce prive╚Öte con╚Ťinutul tezaurului, ├«n decembrie 1916 au fost trimise la Moscova cu trenul 1.738 de casete cu aur al B─âncii Na╚Ťionale plus dou─â casete cu bijuterii ale Reginei Maria. Acolo, aurul a fost depozitat ├«n tezaurul B─âncii de Stat a Rusiei, aflat la Kremlin. Valoarea total─â a transportului a fost de aproximativ 322 de milioane de lei/aur.

├Än iulie 1917 a mai avut loc un al doilea transport care con╚Ťinea nu doar aur, ci ╚Öi arhive, lucr─âri de art─â, c─âr╚Ťi rare, manuscrise, colec╚Ťii numismatice ╚Öi alte valori. ├Äntregul tezaur al Rom├óniei se afla sub garan╚Ťia guvernului imperial al Rusiei cu privire la ÔÇ×siguran╚Ťa transportului, a depozit─ârii ╚Öi revenirii ├«n Rom├óniaÔÇŁ. Numai c─â, ├«n ianuarie 1918, noul guvern sovietic declar─â c─â ÔÇ×fondul rom├ón de aur este intangibil pentru oligarhia rom├ón─âÔÇŁ. De fapt, dup─â mai bine de 100 de ani vorbim despre un adev─ârat furt al tezaurului de c─âtre statul sovietic ╚Öi apoi de c─âtre cel rus.

La polul opus, guvernatorul BNR a oferit recent un exemplu despre cum a tratat Rom├ónia rezerva de aur a Poloniei. ├Än anul 1939, BNR a p─âstrat 2,7 tone de aur cu care a venit armata polonez─â ├«n Rom├ónia. Aurul a fost ascuns, f─âr─â nici un document, ├«mpreun─â cu tezaurul B─âncii Na╚Ťionale la m─ân─âstirea ╚Öi pe╚Ötera din Tismana (jude╚Ťul Gorj) ╚Öi a fost restituit dup─â r─âzboi, f─âr─â nici o obliga╚Ťie documentar─â.

Mai exist─â un exemplu, despre care se vorbe╚Öte mai pu╚Ťin, ╚Öi anume sovromurile. Contextul general a fost acela ├«n care, dup─â al doilea r─âzboi mondial, Rom├ónia a fost obligat─â la plata unei datorii de r─âzboi ├«n valoare de 300 de milioane de dolari plus obliga╚Ťia de a pl─âti combustibilul ╚Öi alimentele, ceea ce ├«nsemna aproximativ 30 de miliarde de lei pe lun─â, pentru un milion de solda╚Ťi sovietici sta╚Ťiona╚Ťi ├«n Rom├ónia.

Sovromurile erau companii mixte, rom├óno-sovietice, prin intermediul c─ârora trebuia pl─âtit─â datoria c─âtre URSS. Primele ├«ntreprinderi au fost ├«nfiin╚Ťate ├«n august 1945, iar ├«n total au fost 16 sovromuri, fiecare ├«ntr-un domeniu de activitate: transporturi, petrol, bancar, exploatarea uraniului, a gazului natural, a lemnului, c─ârbunelui ╚Ö.a. Exist─â surse istorice diferite care arat─â c─â prin sovromuri, de fapt, datoria Rom├óniei a fost pl─âtit─â ├«ntre dou─â ╚Öi zece ori mai mult, adic─â s-au achitat ├«ntre 600 ╚Öi 3 miliarde de dolari, ├«n loc de 300 de milioane de dolari. Au fost mai multe modalit─â╚Ťi prin care s-a reu╚Öit spolierea Rom├óniei: capitalul p─âr╚Ťii sovietice a fost ob╚Ťinut din bunurile ╚Öi investi╚Ťiile germane din Rom├ónia, ├«ntreprinderile au v├«ndut produsele c─âtre URSS la pre╚Ťuri mai mici, aferente anului 1938. De exemplu, petrolul ╚Öi produsele petroliere au fost livrate la un pre╚Ť cu 26% mai ieftin dec├«t cota╚Ťiile interna╚Ťionale, r─âscump─ârarea participa╚Ťiilor URSS la sovromuri a mai costat Rom├ónia 5,3 miliarde de lei, pl─âti╚Ťi ├«n perioada 1966-1975. A╚Öadar, statul rom├ón a cunoscut metodele de jaf ale statului sovietic, continuate de cel rus. Dar furturile din Ucraina s├«nt o reamintire brutal─â a celor cu care s-a confruntat, ├«n istorie, Rom├ónia.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: historia.ro

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.