O lume fără Rusia

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sîmbătă, pentru cîteva ore, statul rus a dispărut. E încă mult prea devreme pentru a înțelege desfășurarea exactă a evenimentelor, motivele și consecințele lor, dar un lucru este cert: pe măsură ce trupele Wagner avansau spre Moscova, sub privirile neîncrezătoare ale întregului mapamond, Rusia devenea un fel de Somalie cu arme nucleare. Tăcerea, lipsa stranie a măsurilor de răspuns, imaginea un pic suprarealistă a soldaților Wagner stînd la coadă la cafea pe străzile Rostovului, toate aceste detalii se combină pentru a crea un tablou al unui stat semieșuat, funcționînd după legi misterioase în numele unui popor placid care pare că și-a dat demisia din istorie. 

Încercînd să explice de ce capul unei insurecții nu este vînat, ci trimis în concediu într-o țară vecină și prietenă, Margareta Simonian, trompeta-solist a propagandei Kremlinului, spune că legile sînt facultative, uneori pot fi ignorate pentru binele popular. Involuntar, doamna Simonian a definit simplu dictatura: Puterea decide ce e „bine” și acționează în consecință. Sigur, nimeni nu poate pune pariu contra defenestrării timpurii a lui Evgheni Prigojin, dar cert e că fostul bucătar transformat în măcelar pe două continente continuă deocamdată să emită filipice audio și text pe canalul propriu de Telegram.

Între timp, la Kremlin, Vladimir Putin seamănă tot mai mult cu propria-i fantomă. Nu prietenosul Casper e modelul său, ci un spirit răutăcios și răzbunător în căutarea unui nou corp pe care să-l ocupe. Aparițiile sale rare, discursurile veninoase și ușor delirante nu dau nici pe departe senzația unui lider stăpîn pe situație. Ceva mă face să cred că sîmbătă nu numai ucrainenii sau Vestul au consumat cantități industriale de floricele de porumb urmărind farsa rusească în desfășurare, ci și oameni mai serioși precum Kim Jong-un. Ni-l putem lesne închipui pe nord-coreean dînd din cap a dezaprobare ori de cîte ori numele lui Putin era menționat. În ierarhia ticăloșilor lumii, Putin nu e mai puțin dezgustător. E doar mai puțin respectat. Să-ți părăsești capitala sub amenințarea unui bucătar e de-a dreptul rușinos. Stalin n-a făcut-o, și pe el îl amenința cineva un pic mai serios. 

Spectacolul bizar de sîmbătă nu înseamnă sub nici o formă că regimul de la Kremlin nu e în continuare capabil să facă mult rău. Propriilor cetățeni, ucrainenilor și lumii în general. În week-end, în timp ce ne calculam pariurile la păcănele rusești, aviația militară rusă bombarda Idlibul, un oraș sirian a cărui unică vină e, probabil, că există. Comentatorii arabi care urmăresc evenimentele din Siria și-au strigat, pe bună dreptate, disperarea. De ce mapamondul nu vorbește și despre astfel de lucruri? Zeci de răniți și cel puțin nouă morți într-o zi nu sînt suficienți? O piață din Idlib nu e la fel de importantă ca una din Bahmut? Sigur că e, dar pentru week-end-ul trecut opinia publică poate fi scuzată. Măcar de data asta. Unii au sperat sincer că Rusia lui Putin se prăbușește și au încercat pentru cîteva ore să își imagineze o lume fără ea. În cel puțin unul dintre aceste scenarii, rușii s-ar fi întors la problemele proprii și ar fi încetat să le rezolve pe ale altora cu cuțitul scos din teacă, măsurîndu-și succesul în rîuri de sînge. 

E irelevant, pînă la urmă, ce se întîmplă cu liderul de la Kremlin și odiosul său bucătar. Unul e deja urmărit penal internațional pentru crime de război și „victoria” asta va fi mereu asociată cu numele lui, celălalt se ascunde și va avea probabil un accident nefericit la un moment dat. Mai important e că și unul, și altul sînt produse ale unei societăți care nu numai că îi acceptă de foarte multă vreme, dar îi și ridică la rang de semizei. Imaginea cetățenilor Rostovului aplaudînd foștii și viitorii deținuți din Wagner e semnificativă. Absența oricărei reacții serioase a civililor ruși în fața atrocităților săvîrșite în numele lor e relevantă. 

Nu e greșit să îți închipui o lume fără Rusia. Sau măcar una în care Rusia e suficient de ocupată cu sine cît să nu mai poată privi în afară. Sîmbătă dimineață, Putin se compara pe sine cu țarul Nicolae al II-lea, cel ucis la Ekaterinburg sub gloanțele comuniștilor. Aceiași comuniști care au fondat URSS-ul pe care Vladimir Vladimirovici îl regretă nespus. Nu așteaptă nimeni coerență de la dictatori, cîtă vreme nu ai direct de-a face cu ei pot fi chiar și amuzanți. Comparația asta e totuși relevantă din alt punct de vedere: la schimbarea de regim din 1917, Rusia s-a retras în sine, dînd vreme unor popoare să își obțină independența sau să se reîntregească. Nu e nimic greșit în a spera că vecinul dement de vizavi va înceta pentru o vreme sau pentru totdeauna să încerce să îți doboare ușa cu toporul. 

Sîmbătă, pentru cîteva ore, Rusia a dispărut. Nimeni nu i-a simțit lipsa.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Părerea a doi vloggeri români despre una dintre cele mai sărace țări din lume. „Am rămas șocați și cu gura căscată"
Cristi și Denisa, doi tineri vloggeri din România, au decis să își lase viețile confortabile din Franța pentru a porni într-o aventură unică.
mini market jpg
Istoria familiei Delhaize, proprietara lanțului de magazine care a „pulverizat” chioșcurile în România
Ahold Delhaize, unul dintre cei mai mari jucători din comerțul european, este compania care operează lanțul de magazine Mega Image în România. Cu o istorie bogată, acest gigant al retailului a modelat industria la nivel global
Kim Kardashian, incendiu California  foto   Shutterstock jpg
Amendată că irosește apa în timp ce pompierii luptă cu incendiul devastator din California
Peste 150.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor care au făcut deja 16 victime umane în SUA. În acest context, există vedete care nu respectă restricțiile de apă din LA!
banner andreea marin crăcănată png
Andreea Marin, în poziții de infarct în vacanța din Bali! „Cât de flexibilă ești!”
La 50 de ani, Andreea Marin execută perfect acrobații de yoga.
suc cola suc acidulat bauturi carbonatate shutterstock 361921463 jpg
Băutura adorată de români care ne pătează cel mai mult dinții. Nu este vorba despre cafea
Deja știm cu toții faptul că anumite băuturi pot să afecteze culoarea dinților noștri. Indiferent de cât de des ne spălăm pe dinți, există posibilitatea ca aceștia să își mențină o culoare neplăcută, dacă vom consuma anumite produse în exces.
12734343 jpg
Răspunsul lui Zelenski, după ce premierul slovac i-a propus o întrevedere în problema tranzitului de gaze
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns scurt premierului slovac Robert Fico, care i-a propus o întrevedere pentru a discuta despre problema tranzitului de gaze rusești sistat de Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.
meter 3410068 1280 jpg
Româncă din Franța, stresată din cauza facturilor uriașe la electricitate: „Nu mai reușești să pui bani departe, nu mai poți să faci nimic”
Loredana, o tânără româncă stabilită în Franța, este revoltată de facturile la electricitate pe care trebuie să le achite. Deși susține că plătește lunar o factură de 200 de euro, compania locală i-a trimis, recent, o factură de 700 de euro pentru regularizare.
fructe pexels jpg
Fructul consumat de zei, cunoscut și sub numele de „arborele cu testicule”. Face minuni pentru organism, este ieftin și îl găsești în orice magazin
Avocado este adesea descris ca „untul vegetal” sau „untul zeilor” datorită conținutului său ridicat de grăsimi sănătoase. Acest fruct, originar din America Centrală și de Sud, este acum cultivat în numeroase colțuri ale lumii, inclusiv în Indonezia, India și diverse regiuni mediteraneene.
camin social suceava
De la azilele groazei la căminele groazei. De ce plătim 1,3 milioane de bugetari?
Una din principalele sarcini ale guvernului, deci a bugetarilor, este să ajute şi să protejeze oamenii vulnerabili, bătrânii şi copiii neajutoraţi, în primul rând.