O lume a reluărilor nedorite

Michael J. BOSKIN
Publicat în Dilema Veche nr. 998 din 25 mai – 31 mai 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Urmăriți orice emisiune sportivă din ziua de azi și veți avea parte de reluări instantanee (replay-uri), care vă vor oferi în detaliu – adesea cu încetinitorul – momentele importante ale jocului. Uitați-vă la știri și s-ar putea să aveți senzația că și trecutul e redat în acest mod. Dar aceste „reluări” – inflația mare, creșterea datoriei publice, război terestru brutal din Europa, noul Război Rece și creșterea tehnologiilor potențial distructive – sînt departe de a fi instantanee, iar mizele sînt, aici, mult mai mari.

Cititorii își amintesc poate că am prezis creșterea inflației și încetinirea creșterii economice deja în primăvara lui 2021; fostul ministru de Finanțe american Larry Summers a făcut-o chiar mai devreme. Și totuși, inflația de azi – cea mai severă de la începutul anilor 1980 încoace – i-a luat pe cei mai mulți prin surprindere.

Lanțurile de aprovizionare care scîrțîie și perturbările pieței energetice și ale sistemului alimentar cauzate de războiul rusesc din Ucraina au contribuit, într-o primă instanță, la creșterea prețurilor. Dar principalul motiv al inflației de azi au fost politicile fiscale și monetare risipitoare, menținute în pofida unei redresări economice în urma pandemiei mai rapide decît se estima.

De exemplu, Planul de Salvare American al președintelui SUA Joe Biden, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, implementat în martie 2021, a fost de aproape trei ori mai mare decît valoarea decalajului PIB estimată de Biroul pentru Buget al Congresului SUA, decalaj care trebuie încă recuperat, pentru ca economia să-și atingă potențialul deplin. Nu putem să nu observăm asemănarea cu politica de îndatorare practicată de președintele Lyndon B. Johnson pentru finanțarea războiului din Vietnam și a „războiului împotriva sărăciei” („war on poverty”) de la sfîrșitul anilor 1960.

Între timp, Rezerva Federală SUA (The Fed) a menținut rata țintă a dobînzii aproape de zero pentru prea multă vreme și a început să-și reducă bilanțul prea tîrziu – o abordare care amintește de erorile de politică monetară făcute de The Fed sub conducerea lui Arthur Burns, în anii 1970. Bancherii centrali au crezut că nu ar strica să lase inflația să crească pentru scurt timp peste ținta de 2%, înainte să o readucă la o valoare scăzută – asta fiindcă în trecut nu au reușit să urce pînă la ținta propusă.

Există beneficii pe termen scurt în practicarea unei economii „la cald”. Cu puțin timp înainte de pandemie, șomajul în SUA era redus, grupurile minoritare au avut parte de cel mai scăzut prag al sărăciei din istorie și salariile creșteau cel mai rapid la baza piramidei de distribuție. Inegalitatea era în scădere pentru prima oară după decenii întregi.

Dar nota de plată economică și politică a ajuns la scadență. Inflația de bază (care exclude prețurile alimentelor și ale energiei) din SUA a atins o medie de 5,6% în ultimele 12 luni. Și, chiar dacă acum a scăzut ușor sub valoarea de vîrf, ea a pivotat spre prețuri mai rigide ale serviciilor și rămîne la o valoare de aproape trei ori mai mare decît ținta The Fed.Credoul băncii centrale e că rata dobînzii pe termen scurt trebuie să se situeze, pentru o vreme, deasupra inflației, mai înainte ca inflația să revină – cu „un decalaj lung și fluctuant” – spre rata ei țintă.

Salariile nu au ținut pasul cu inflația și cele mai multe gospodării – mai ales acelea pe care politicile expansioniste erau menite să le ajute – au avut parte, doi ani, de o scădere a venitului real. Chiar dacă șomajul rămîne la cote foarte scăzute și economia SUA a depășit multe dintre economiile lumii, aproape jumătate din populația SUA crede că se află deja în recesiune, iar cei mai mulți americani se așteaptă ca nepoții și copiii lor să trăiască mai prost ca ei. Această moarte resimțită a „visului american” a lăsat în urmă o națiune – și o lume politică – profund tulburate.

O altă „reluare” care i-a luat pe cei mai mulți prin surprindere e cumplitul război terestru din Europa. Retragerea dezastruoasă a Americii din Afganistan în 2021 a șubrezit descurajarea. Dar președintele rus Vladimir Putin a transmis cu claritate planurile sale în privința Ucrainei. După ce s-a lamentat, în 2005, că dezmembrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie a secolului XX – mai mare, pare-se, ca al Doilea Război Mondial, în care au murit 20 de milioane de ruși –, el a anexat o parte din Georgia în 2008 și peninsula Crimeea în 2014.

În al treilea rînd, în pofida ultimelor cîteva decenii de integrare economică globală, lumea pare că se află în pragul unui nou Război Rece. Combativitatea economică, diplomatică și militară în creștere a Chinei și legăturile ei tot mai strînse cu Rusia ridică temeri cu privire la o realiniere a relațiilor internaționale și chiar la o nouă confruntare a sistemelor politico-economice.

Adevăratul Război Rece a întărîtat regimurile totalitare cu economii central-planificate împotriva democrațiilor mixt-capitaliste conduse de o Americă dominantă economic și militar. Acum, conflictul e între capitalismul de stat autocrat și democrațiile sociale, iar fermitatea și capacitățile Americii sînt incerte.

Faptul cel mai îngrijorător e că actorii „nealiniați” joacă la mai multe capete – și SUA par să fi adormit la timonă. Concilierea mediată de China între Arabia Saudită și Iran – un stat sponsor al terorismului, care furnizează Rusiei drone militare avansate – iese în evidență. Marchează oare această realitate o revenire la geopolitica tradițională a echilibrului puterilor sau e vorba de preludiul unui conflict între SUA și China în privința Taiwanului?

În sfîrșit, progresele tehnologice perturbă economiile și răstoarnă așteptările cu privire la viitor. Tehnologia a transformat economiile și a înlocuit muncitorii cu mult înainte să avem un termen – „distrugere creativă schumpeteriană” – pentru acest fenomen. Dar, în general, economiile s-au adaptat: calculatoarele, bunăoară, nu au ajuns să provoace un șomaj structural masiv, deoarece forța de muncă a fost redirecționată spre alte prestații. În orice caz, nivelul de trai a crescut.

Se va petrece oare același lucru și cu Inteligența Artificială (IA)? Un grup de lideri din domeniul tehnologiei, printre care și Elon Musk, nu sînt siguri de asta. Într-o scrisoare deschisă recentă, ei au cerut o pauză de șase luni (sau mai lungă) în dezvoltarea sistemelor IA avansate, pentru a ajunge la o mai bună înțelegere a riscurilor presupuse de tehnologie și pentru a concepe modalități de a le atenua. Musk crede că printre aceste riscuri se numără însăși distrugerea civilizației umane și pretinde că Larry Page, cofondatorul Google, l-a numit odată „specisist” fiindcă vrea să protejeze umanitatea de IA.

Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune – bunăoară, pentru dezvoltarea de noi medicamente și tehnici de diagnosticare –, dar și într-un mod foarte nociv, cum ar fi pentru eficientizarea represiunii în China. Rămîn precaut-optimist în credința mea că vom putea surmonta – sau gestiona măcar în suficientă măsură – această provocare și pe celelalte menționate aici. Dar, în contextul proliferării nucleare pe scară largă, costurile unui eșec ar putea aduce cea mai nedorită reluare dintre toate.

Michael J. Boskin, profesor de Economie la Universitatea Stanford și Senior Fellow la Hoover Institution, a fost președinte al George H.W. Bush Council of Economic Advisers între 1989 și 1993.

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.