O licărire de speranţă

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
O licărire de speranţă jpeg

Poate o mare s─ârb─âtoare a sportului s─â instaureze dialogul ├«ntre dou─â ╚Ť─âri aflate, de mult─â vreme, ├«n conflict? E pu╚Ťin probabil. Dar asta e ambi╚Ťia Seulului. Coreea de Sud organizeaz─â, ├«n februarie, Jocurile Olimpice de Iarn─â. ╚śi a lansat o ampl─â discu╚Ťie cu oficiali de la Phenian cu privire la condi╚Ťiile de participare a sportivilor din Coreea de Nord. E primul dialog ├«ntre oficiali ai celor dou─â ╚Ť─âri din 2015 ├«ncoace. Un ├«nceput de dezghe╚Ť ÔÇô dac─â aceast─â metafor─â ├«mi este permis─â aici, taman ├«ntr-un comentariu despre sporturile de iarn─â.

Primul semn al acestui dezghe╚Ť e chiar decizia Coreei de Nord de a participa la aceast─â edi╚Ťie a Jocurilor Olimpice desf─â╚Öurat─â ├«ntr-o ╚Ťar─â cu care e ├«n conflict. Al doilea semn: disponibilitatea (ce-i drept, ├«nc─â neconfirmat─â de vreun acord semnat) de a participa la un mar╚Ö comun al sportivilor din cele dou─â ╚Ť─âri pe parcursul ceremoniilor de deschidere ╚Öi de ├«nchidere a Jocurilor, a╚Öa cum s-a ├«nt├«mplat, de pild─â, la edi╚Ťiile de la Sydney, Atena ╚Öi Torino. Al treilea semn: p├«n─â acum, dialogul ├«ntre delega╚Ťiile oficiale, desf─â╚Öurat la Panmujon, ├«n zona de demarca╚Ťie dintre cele dou─â state, s-a desf─â╚Öurat destul de lin, relateaz─â observatorii interna╚Ťionali: ambele state au f─âcut concesii importante, ambele state au exclus din discu╚Ťii chestiunile sensibile.

Inevitabil─â a fost ├«ns─â chestiunea p─âcii ╚Öi a denucleariz─ârii. Ministrul sud-coreean al Reunific─ârii, Chun Hae-sung, a transmis delega╚Ťiei nord-coreene s─â renun╚Ťe la ac╚Ťiunile care ar putea crea noi tensiuni ├«n Peninsul─â ╚Öi s─â reia dialogul despre dezarmarea nuclear─â ÔÇô transmit agen╚Ťiile de ╚Ötiri interna╚Ťionale. E o tem─â care, evident, nu poate fi tratat─â ├«ntre oficiali olimpici, dar enun╚Ťarea chestiunii nu e neap─ârat o gre╚Öeal─â. Oficialii Coreei de Nord vor cere, probabil, ridicarea sanc╚Ťiunilor economice. ╚śi, mai mult ca sigur, vor pune ├«n discu╚Ťie redeschiderea platformei industriale de la Kaesong. Zeci de ├«ntreprinderi sud-coreene angajau acolo c├«teva mii de muncitori din Coreea de Nord ÔÇô o surs─â important─â de venit pentru statul aflat sub embargou ÔÇô, ├«ns─â ÔÇ×afacereaÔÇť a fost ├«nchis─â, la ini╚Ťiativa Seulului, tot ca o form─â de sanc╚Ťiune economic─â.

├Än fine, dincolo de chestiunile politice ar mai trebui l─âmurite ╚Öi c├«teva aspecte c├«t se poate de practice cu privire la participarea delega╚Ťiei nord-coreene la Jocurile Olimpice de Iarn─â din Coreea de Sud. Organizatorii ├«i pot g─âzdui pe sportivi, ├«ns─â nu ╚Öi echipa ÔÇô foarte extins─â ÔÇô de sus╚Ťinere pe care ╚Öi-o dore╚Öte Coreea de Nord. Se presupune c─â, sub pretextul c─â trimit suporteri, oficiali, o echip─â demonstrativ─â de taekwondo ╚Öi o trup─â de dansuri tradi╚Ťionale, nord-coreenii vor, de fapt, s─â trimit─â ofi╚Ťeri de securitate care s─â-i urm─âreasc─â pe sportivi, ca nu cumva s─â fug─â. Or, organizatorii refuz─â s─â primeasc─â ├«n satul olimpic aceast─â delega╚Ťie de ├«nso╚Ťitori. Ar mai fi, apoi, de rezolvat chestiunea deplas─ârii: compania nord-coreean─â Air Koryo nu are drept de survol deasupra teritoriului Coreei de Sud ╚Öi, evident, nici de aterizare. Va suspenda Coreea de Sud, m─âcar temporar, aceast─â sanc╚Ťiune? Varianta transportului terestru e ╚Öi ea luat─â ├«n calcul. Dar ╚Öi aceast─â variant─â presupune ├«ndelungi ╚Öi complicate negocieri cu privire la procedurile de urmat la punctul de trecere a frontierei. ├Än fine, r─âm├«ne de v─âzut cum va putea sus╚Ťine financiar guvernul de la Phenian deplasarea echipei sale olimpice. Sau este dispus Seulul s─â acopere cheltuielile pentru statul din Nord?

├Än orice caz, Jocurile Olimpice ofer─â prilejul unui dialog ├«ntre cele dou─â state aflate ├«n conflict. O lic─ârire de speran╚Ť─â. Vorba lui Pierre de Coubertin, ÔÇ×cel mai important lucru nu este s─â c├«╚Ötigi, ci s─â participiÔÇŽÔÇť

Foto: wikimedia commons

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.