O licărire de speranţă

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
O licărire de speranţă jpeg

Poate o mare sărbătoare a sportului să instaureze dialogul între două țări aflate, de multă vreme, în conflict? E puțin probabil. Dar asta e ambiția Seulului. Coreea de Sud organizează, în februarie, Jocurile Olimpice de Iarnă. Și a lansat o amplă discuție cu oficiali de la Phenian cu privire la condițiile de participare a sportivilor din Coreea de Nord. E primul dialog între oficiali ai celor două țări din 2015 încoace. Un început de dezgheț – dacă această metaforă îmi este permisă aici, taman într-un comentariu despre sporturile de iarnă.

Primul semn al acestui dezgheț e chiar decizia Coreei de Nord de a participa la această ediție a Jocurilor Olimpice desfășurată într-o țară cu care e în conflict. Al doilea semn: disponibilitatea (ce-i drept, încă neconfirmată de vreun acord semnat) de a participa la un marș comun al sportivilor din cele două țări pe parcursul ceremoniilor de deschidere și de închidere a Jocurilor, așa cum s-a întîmplat, de pildă, la edițiile de la Sydney, Atena și Torino. Al treilea semn: pînă acum, dialogul între delegațiile oficiale, desfășurat la Panmujon, în zona de demarcație dintre cele două state, s-a desfășurat destul de lin, relatează observatorii internaționali: ambele state au făcut concesii importante, ambele state au exclus din discuții chestiunile sensibile.

Inevitabilă a fost însă chestiunea păcii și a denuclearizării. Ministrul sud-coreean al Reunificării, Chun Hae-sung, a transmis delegației nord-coreene să renunțe la acțiunile care ar putea crea noi tensiuni în Peninsulă și să reia dialogul despre dezarmarea nucleară – transmit agențiile de știri internaționale. E o temă care, evident, nu poate fi tratată între oficiali olimpici, dar enunțarea chestiunii nu e neapărat o greșeală. Oficialii Coreei de Nord vor cere, probabil, ridicarea sancțiunilor economice. Și, mai mult ca sigur, vor pune în discuție redeschiderea platformei industriale de la Kaesong. Zeci de întreprinderi sud-coreene angajau acolo cîteva mii de muncitori din Coreea de Nord – o sursă importantă de venit pentru statul aflat sub embargou –, însă „afacerea“ a fost închisă, la inițiativa Seulului, tot ca o formă de sancțiune economică.

În fine, dincolo de chestiunile politice ar mai trebui lămurite și cîteva aspecte cît se poate de practice cu privire la participarea delegației nord-coreene la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud. Organizatorii îi pot găzdui pe sportivi, însă nu și echipa – foarte extinsă – de susținere pe care și-o dorește Coreea de Nord. Se presupune că, sub pretextul că trimit suporteri, oficiali, o echipă demonstrativă de taekwondo și o trupă de dansuri tradiționale, nord-coreenii vor, de fapt, să trimită ofițeri de securitate care să-i urmărească pe sportivi, ca nu cumva să fugă. Or, organizatorii refuză să primească în satul olimpic această delegație de însoțitori. Ar mai fi, apoi, de rezolvat chestiunea deplasării: compania nord-coreeană Air Koryo nu are drept de survol deasupra teritoriului Coreei de Sud și, evident, nici de aterizare. Va suspenda Coreea de Sud, măcar temporar, această sancțiune? Varianta transportului terestru e și ea luată în calcul. Dar și această variantă presupune îndelungi și complicate negocieri cu privire la procedurile de urmat la punctul de trecere a frontierei. În fine, rămîne de văzut cum va putea susține financiar guvernul de la Phenian deplasarea echipei sale olimpice. Sau este dispus Seulul să acopere cheltuielile pentru statul din Nord?

În orice caz, Jocurile Olimpice oferă prilejul unui dialog între cele două state aflate în conflict. O licărire de speranță. Vorba lui Pierre de Coubertin, „cel mai important lucru nu este să cîștigi, ci să participi…“

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii
1 ceai cu lapte jpg jpeg
De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Nicole scherzinger plaja instagram jpg
Nicole Scherzinger și-a bronzat talia de viespe în Hawaii!
Nicole Scherzinger (46 de ani) a arătat senzațional în timp ce s-a bucurat de soare în Hawaii, statul său natal, duminică, în timpul unei pauze de la Broadway.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.