O lege proastă

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Va mai dura mult pînă cînd vom putea face pace cu trecutul nostru. Constatarea nu este deloc filozofică, ci direct alarmantă: cine nu este în stare să-şi lămurească propriul trecut este incapabil să construiască un prezent plauzibil. Întreaga discuţie din jurul aşa-zisei „legi antilegionare“ ne arată nu doar că ne privim chiorîş trecutul, ci mai ales că sîntem năuci în privinţa prezentului. 

Legea recent promulgată de preşedintele Iohannis a stîrnit vii reacţii. La început, contra. Ea a fost denunţată ca un abuz. S-a zis că, după publicarea ei, eşti pasibil de sancţiuni penale dacă mai publici sau mai citeşti Cioran, Eliade, Noica, Ţuţea sau Vulcănescu. Ziarele au titrat alarmist în acest sens şi m-am repezit să citesc legea. Evident, nu e aşa. Sau, mai precis, nu e chiar aşa. În orice caz, legea nu te lămureşte prea bine, după lectura ei rămîi încurcat şi nu prea ştii ce să crezi. Din acest motiv, înainte de orice, este o lege proastă. Pe măsura înmulţirii criticilor, au apărut şi apărătorii legii. Explicaţiile lor, însă, au fost palide. Cînd l-am auzit pe dl consilier Muraru că legea îl vizează pe Ceauşescu mi-am dat seama că pînă şi susţinătorii ei nu pricep bine ce susţin. 

Legea 217 intenţionează, neîndoielnic, să facă bine. Găsesc că este dezgustător şi de-a dreptul revoltător să negi Holocaustul, să fii antisemit sau să te mai joci de-a legionarii în 2015. Antisemitismul este un grav semn de prostie, înainte de orice. După cum găsesc că este pură imbecilitate să simpatizezi cu Mişcarea Legionară astăzi, cînd ştim tot ceea ce ştim. Cum poţi să te pretinzi patriot român ţinînd partea asasinilor lui Nicolae Iorga? Dar cum poţi să te pretinzi creştin ţinînd partea asasinilor, în general? Şi, mai ales, cum poţi să crezi că în cultul morţii stă viaţa? Delirul jertfei de sînge nu vi se pare că sună mai degrabă păgîn decît creştin? Pe mine mă îngrozesc mai ales cei care îşi manifestă simpatia pentru legionari încercînd să dizolve, cu aer înţelegător, crimele lor politice fie atribuindu-le altora (provocatori, servicii, Moruzov etc.), fie negînd pur şi simplu existenţa lor. Cînd îi aud, simt exact aceeaşi repulsie ca în faţa celor care pun bemol crimelor comunismului, susţin că Securitatea a făcut şi lucruri bune şi, vorba domnului Iliescu, că idealurile au fost întinate de alţii, eventual infiltraţi anume de duşmani. La fel de enervanţi sînt cei care recunosc crimele, dar le separă de esenţa bună a legionarismului, respectiv comunismului – şi cei care spun că „simiştii“ au dus totul de rîpă, şi că adevărul e în vremea lui Codreanu, cînd Mişcarea era pură şi dreaptă, uitînd de I.G. Duca, perfect echivalenţi din punct de vedere moral cu cei care denunţă anii Dej cu retorica antistalinistă a „obsedantului deceniu“, spunînd că, totuşi, Ceauşescu a îndreptat situaţia, uitînd de Gheorghe Ursu. Cred că oamenii aceştia merită cu prisosinţă o sancţiune din partea legii, fie şi pentru că nu e admisibil să insulţi memoria milioanelor de nevinovaţi ucişi de ciumele secolului trecut. În cazul lor, nu mai e vorba despre libertatea de opinie, ci despre profanatorii imensei gropi comune care este istoria secolului XX. 

Însă tocmai în acest punct apare cea mai mare problemă: diferenţa de tratament legal aplicată apologiei legionarismului şi apologiei comunismului. Iar problema aceasta nu este a legii 217, ci a legislaţiei noastre în general, căci nu prin această lege trebuia rezolvată, similar, relaţia cu memoria comunismului, ci prin alta, anume dedicată. Cu atît mai supărătoare este această inegalitate de tratament, cu cît România a cunoscut mai temeinic ce a fost comunismul decît ce a fost fascismul legionar. 

Concret, cu această lege în mînă, te poţi duce să ceri desfiinţarea statuii lui Mircea Vulcănescu ori redenumirea străzii care-i poartă numele (Vulcănescu a fost condamnat pentru „crime de război“ de către tribunalele comuniste şi, din cîte ştiu, sentinţa aceea nu a fost nici azi desfiinţată legal), dar nu poţi face nimic împotriva statuii lui Adrian Păunescu. Pe mine, şi poate nu numai pe mine, mă jenează infinit mai mult statuia lui Păunescu decît statuia lui Vulcănescu, dacă tot e să evaluez „ideologic“ statuile. 

E adevărat şi că cei care atacă legea invocînd o listă copleşitoare de nume ilustre (Noica, Eliade, Cioran, Ţuţea, Stăniloae etc.), ce ar fi, de-acum, interzise, exagerează puţin. Legea nu se referă la ei şi nici la operele lor, oricît de abuziv ar fi interpretată. Dar Mircea Vulcănescu, da, cade victimă acestei legi şi nedreptatea care se comite astfel este strigătoare la cer. Iar dacă o lege comite o singură nedreptate de acest fel, atunci ea este o lege prost întocmită.

Nu sîntem, însă, într-o situaţie fără ieşire. Despre ce s-ar putea face, săptămîna viitoare. 

Sever Voinescu este avocat şi publicist. 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

episcopia tulcii jpg
Ierarhi menționați în scandalul sexual cu deputatul Bălășoiu în prim-plan. Scrisoarea care poate arunca în aer BOR
Numele a patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe apar menționate într-o scrisoare adresată Patriarhului României, în care înaltelor fețe bisericești li se aduc acuzații grave de natură sexuală. Prelații se apără și spun că acuzatorul este un frustrat.
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Bătaie între soldați și recruți la o bază militară din regiunea Moscova: Poliția Militară a intervenit pentru a calma spiritele
Soldați aflați sub contract și bărbați recent mobilizați pentru război s-au luat la bătaie la baza Alabino, din regiunea Moscova, după ce aceștia din urmă s-au opus confiscării telefoanelor mobile.
elon musk foto profimedia
Dispută între Musk și Zelenski asupra unui „plan de pace” propus de cel mai bogat om din lume
Miliardarul american Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, condamnat imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.