O imunitate periculoasă

Publicat în Dilema Veche nr. 598 din 30 iulie - 5 august 2015
Cai frumoşi jpeg

Venirea la putere a naziştilor şi dezvoltarea mecanismelor de spălare a creierelor şi a maşinăriilor de ucidere în masă ale regimurilor social-naţionaliste din Europa a fost unul dintre subiectele care m-au obsedat pentru cîţiva ani buni şi pe care am încercat să îl studiez cît mai aprofundat. 

În mod firesc, am fost tare intrigat de titlul strident de pe site-ul PNL-ului – „Premierul Victor Ponta este captiv al unei mentalităţi de tip nazist!“ – şi am deschis declaraţia domnului vicepreşedinte Mircea Dolha: „Rovana Plumb este, de ieri, preşedintele interimar al PSD. Demisia lui Victor Ponta din fruntea partidului va genera o reacţie în lanţ care va culmina cu dezintegrarea acestui partid nereformat. Primul pas a fost făcut în cursul zilei de ieri.“ 

Nimic despre mentalităţi naziste; cel mult o declaraţie

Oracolul de la Bălceşti, Dumitru Dragomir, care prevede dezintegrarea PSD-ului, fără a oferi un argument logic care să justifice această previziune. Plecarea similară şi destul de recentă a lui Crin Antonescu de la conducerea PNL-ului sau plecările lui Iliescu, Năstase, Geoană de la conducerea PSD-ului nu au dus la dezintegrări. 

„Premierul în cîrje şi-a cauţionat astfel ieşirea din scena politicii româneşti şi pregătirea pentru veşnicul anonimat. În PSD, fantomele lui Ion Iliescu încă bîntuie holurile cu miros de cinematograf vechi din Kiseleff. Dragnea a fost mazilit la scenă deschisă, iar socrul Ilie Sârbu încearcă, pe ultima sută de metri, să scrie scenariul unei piese de teatru la care are de gînd să taie bilete pentru toţi românii.“

Tot niica despre nazism. Un paragraf greu de înţeles, plin de figuri de stil penibile, care în cel mai bun caz se potrivesc unui puşti de clasa a VI-a lovit în acelaşi timp de hormonii adolescenţei şi de ideea nefericită că ar putea deveni scenarist. 

„Adevărul este mult mai dur.“ 

Interesantă afirmaţia, dar riscantă. Promisiunea dezvăluirii unui adevăr dur creşte automat aşteptările cititorului. 

„Victor Ponta va sfîrşi lamentabil în malaxorul DNA, iar PSD îşi va căuta cu disperare un lider autentic care să poată salva ceva din construcţia politică nefirească la baza căreia stau încă umbrele lui Ion Iliescu şi Octav Cozmâncă. Demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului României nu mai este o chestiune de opţiune personală, ci un subiect de securitate naţională. Majoritatea care susţine astăzi cabinetul condus de Victor Ponta este din ce în ce mai fragilă, iar proiecţiile europene ale puterii executive de la Bucureşti sînt devastatoare. Dincolo de evidenţe, stau aşezate în rafturile societăţii româneşti interesele meschine ale PSD, ale liderilor săi complet compromişi de scandalurile penale din ultima perioadă. Rovana Plumb nu poate salva PSD de la extincţie. Cu nume predestinat, noul lider conjunctural din Kiseleff va scufunda corabia socialiştilor lui Victor Ponta.“ 

Ca să folosim marfa clientului, singurul adevăr dur pe care îl putem deduce este că paragrafele de mai sus sînt

de

. Afirmaţiile nedemonstrate sau nedemonstrabile sînt completate de alegeri stilistice dubioase şi de o aproape perfectă lipsă a logicii argumentului. 

„Lumea se schimbă, aşa şi vremurile!“ 

Platitudinea de mai sus este singura construcţie cît de cît acceptabilă din întrega declaraţie. 

„Victor Ponta pricepe, dar este captiv unei mentalităţi de tip nazist care cauţionează, folosind toate tertipurile politice posibile, păstrarea puterii cu orice preţ!“ 

Deşi am ajuns, în sfîrşit, la acea parte a declaraţiei unde apare „mentalitatea de tip nazist“, nu am descoperit nici un fel de legătură logică între mentalitatea nazistă şi argumentele domnul Dolha. 

În trecut, domnul Dolha a dovedit că e homofob şi că are o interpretare extremistă a conceptului de cetăţean român. Lucrurile acestea îl fac mai degrabă pe el, decît pe Victor Ponta, susceptibil de mentalităţi naziste. Folosirea iresponsabilă a referinţelor la nazism pentru a cîştiga capital politic e o meteahnă mai veche a politicienilor români. Victor Ponta a făcut-o şi el comparînd într-un mod deja tipic pentru el (superficial şi şmecheresc) efectele preşedinţiei lui Traian Băsescu cu efectele regimului nazist. 

„Amînarea demisiei lui Victor Ponta devine o chestiune de siguranţă naţională! Este momentul ca acest subiect să fie tratat ca atare!“

Incompetenţa, corupţia şi nepotismul clasei politice româneşti sînt ameninţări mult mai importante la siguranţa naţională decît demisia domnului Ponta. 

Sociopatia manifestată prin inabilitatea arhetipului politicianului român de a balansa retorica sforăitoare despre etică, moralitate şi competenţă a zeului de la televizor cu realitatea mîrlanului corupt, ipocrit şi incompetent din viaţa de zi cu zi este ameninţarea despre care ar trebui să discutăm mult mai mult. Nu de alta, dar poate vom putea să declanşăm o schimbare la nivelul societăţii româneşti care, şi ea, suferă adesea de aceleaşi probleme. 

Există, desigur, riscul ca o astfel de discuţie să fie inutilă. Disonanţa cognitivă nu funcţionează la psihopaţi. Nu prea a funcţionat în cazul aleşilor noştri (o excepţie remarcabilă fiind Mona Muscă) şi nici în cazul multora dintre gargaragiii de la televiziuni care îşi schimbă opiniile în funcţie de interesul celor care îi plătesc. Imunitatea la disonanţă cognitivă pare a fi singurul lucru care uneşte solid o bună parte a celor care ne conduc (politicieni, afacerişti) sau ne formează „opiniile“ (jurnalişti, intelectuali). Cu un trecut solid de traseist politic, implicat în scandaluri de corupţie, mereu prezent la televiziuni, domnul Dolha este un exemplar minunat al efectului acestei imunităţi. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alergii FOTO Shutterstock jpg
Ce faci în plin sezon al alergiilor. Momentul începerii tratamentului și măsurile care te feresc de alergeni
Suntem în plin sezon al alergiilor, iar persoanele sensibile se confruntă în această perioadă cu simptome precum mâncărimi la ochi și nas, secreții nazale, senzația de nas înfundat etc. Gestul corect este prezentarea la medic, pentru diagnostic și tratament.
Post-it-urile  în diverse culori  te ajută să prioritizezi  mai uşor sarcinile zilnice
Post-it-uri pe birou, semn de organizare sau copleșire? Ce spun specialiștii
Angajații folosesc deseori post-it-uri pentru a-și aduce aminte sarcini și dead-line-uri, lipindu-le în tot felul de locuri pe care le consideră „la vedere” și chiar și pe marginea laptopurilor sau a tastaturii.
vopsea de par profesionala xpertbeauty jpg
Cum să te vopsești după 60 de ani. Culoarea care te întinerește și îți scoate trăsăturile în evidență
Mai devreme sau mai târziu, cu toții ne vom confrunta cu apariția părului alb. Iar atunci când observăm primele fire albe, cei mai mulți dintre noi vom începe să ne gândim la o vopsea care să ne scape rapid de această problemă.
leo saca fotbalist fc barcelona foto facebook jpg
Un tânăr fotbalist moldovean de excepție ce ar fi putut juca pentru România face senzație la FC Barcelona
Leo Saca, un fotbalist din Republica Moldova ce a jucat și la naționala de juniori a României, reușește performanțe de excepție la echipa U19 a celebrei FC Barcelona cu care a câștigat în ultimele săptămâni trei trofee majore.
narcise shutterstock 1667306605 jpg
Rezervațiile de narcise din România, comorile parfumate ale naturii. Care sunt zonele unde natura face casă bună cu tradițiile
Când primăvara își deschide larg porțile, natura își etalează cu generozitate splendoarea. În luna mai, poienile înverzite devin teatre ale unui spectacol rar și delicat: înflorirea narciselor sălbatice.
vacanta in malta jpeg
Statul vechi de un mileniu care nu are propriul teritoriu! Capitala este formată din numai două clădiri
Atunci când ne gândim la elementele de bază ale unui stat independent, cei mai mulți dintre noi vom vorbi despre câteva elemente de bază. Mai precis, este vorba despre existența unui teritoriu, a unei capitale, a unui guvern, cât și, nu în ultimul rând, despre recunoaștere internațională.
shutterstock 2551408561 jpg
Tinerii și social media. Cum pierdem electoratul încă din școala primară
De la social media la urnă, drumul e tot mai scurt și mai periculos – fără educație media, prima alegere devine o reacție emoțională, nu un act conștient.
Saviana Stanescu foto Teatrul Al Davila jpg
Saviana Stănescu, dramaturg: „Niciodată creativitatea umană nu poate fi depășită de un sistem de inteligență artificială“
Stabilită în Statele Unite din 2001 și unul dintre cei mai apreciați dramaturgi români, Saviana Stănescu, a vorbit, într-un interviu pentru ”Weekend Adevărul”, despre cât de mult va influența inteligența artificială viitorul dramaturgiei și al artei.
dacia 1100
11 mai: Ziua când a ieșit din fabrică primul autoturism românesc sub licența Renault
Pe 11 mai 1968 a ieșit pe poarta fabricii din Pitești primul autoturism Dacia 1100. Tot pe 11 mai s-a născut pictorul Salvador Dali și a murit actrița Margareta Pogonat.