O imunitate periculoasă

Publicat în Dilema Veche nr. 598 din 30 iulie - 5 august 2015
Cai frumoşi jpeg

Venirea la putere a naziştilor şi dezvoltarea mecanismelor de spălare a creierelor şi a maşinăriilor de ucidere în masă ale regimurilor social-naţionaliste din Europa a fost unul dintre subiectele care m-au obsedat pentru cîţiva ani buni şi pe care am încercat să îl studiez cît mai aprofundat. 

În mod firesc, am fost tare intrigat de titlul strident de pe site-ul PNL-ului – „Premierul Victor Ponta este captiv al unei mentalităţi de tip nazist!“ – şi am deschis declaraţia domnului vicepreşedinte Mircea Dolha: „Rovana Plumb este, de ieri, preşedintele interimar al PSD. Demisia lui Victor Ponta din fruntea partidului va genera o reacţie în lanţ care va culmina cu dezintegrarea acestui partid nereformat. Primul pas a fost făcut în cursul zilei de ieri.“ 

Nimic despre mentalităţi naziste; cel mult o declaraţie

Oracolul de la Bălceşti, Dumitru Dragomir, care prevede dezintegrarea PSD-ului, fără a oferi un argument logic care să justifice această previziune. Plecarea similară şi destul de recentă a lui Crin Antonescu de la conducerea PNL-ului sau plecările lui Iliescu, Năstase, Geoană de la conducerea PSD-ului nu au dus la dezintegrări. 

„Premierul în cîrje şi-a cauţionat astfel ieşirea din scena politicii româneşti şi pregătirea pentru veşnicul anonimat. În PSD, fantomele lui Ion Iliescu încă bîntuie holurile cu miros de cinematograf vechi din Kiseleff. Dragnea a fost mazilit la scenă deschisă, iar socrul Ilie Sârbu încearcă, pe ultima sută de metri, să scrie scenariul unei piese de teatru la care are de gînd să taie bilete pentru toţi românii.“

Tot niica despre nazism. Un paragraf greu de înţeles, plin de figuri de stil penibile, care în cel mai bun caz se potrivesc unui puşti de clasa a VI-a lovit în acelaşi timp de hormonii adolescenţei şi de ideea nefericită că ar putea deveni scenarist. 

„Adevărul este mult mai dur.“ 

Interesantă afirmaţia, dar riscantă. Promisiunea dezvăluirii unui adevăr dur creşte automat aşteptările cititorului. 

„Victor Ponta va sfîrşi lamentabil în malaxorul DNA, iar PSD îşi va căuta cu disperare un lider autentic care să poată salva ceva din construcţia politică nefirească la baza căreia stau încă umbrele lui Ion Iliescu şi Octav Cozmâncă. Demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului României nu mai este o chestiune de opţiune personală, ci un subiect de securitate naţională. Majoritatea care susţine astăzi cabinetul condus de Victor Ponta este din ce în ce mai fragilă, iar proiecţiile europene ale puterii executive de la Bucureşti sînt devastatoare. Dincolo de evidenţe, stau aşezate în rafturile societăţii româneşti interesele meschine ale PSD, ale liderilor săi complet compromişi de scandalurile penale din ultima perioadă. Rovana Plumb nu poate salva PSD de la extincţie. Cu nume predestinat, noul lider conjunctural din Kiseleff va scufunda corabia socialiştilor lui Victor Ponta.“ 

Ca să folosim marfa clientului, singurul adevăr dur pe care îl putem deduce este că paragrafele de mai sus sînt

de

. Afirmaţiile nedemonstrate sau nedemonstrabile sînt completate de alegeri stilistice dubioase şi de o aproape perfectă lipsă a logicii argumentului. 

„Lumea se schimbă, aşa şi vremurile!“ 

Platitudinea de mai sus este singura construcţie cît de cît acceptabilă din întrega declaraţie. 

„Victor Ponta pricepe, dar este captiv unei mentalităţi de tip nazist care cauţionează, folosind toate tertipurile politice posibile, păstrarea puterii cu orice preţ!“ 

Deşi am ajuns, în sfîrşit, la acea parte a declaraţiei unde apare „mentalitatea de tip nazist“, nu am descoperit nici un fel de legătură logică între mentalitatea nazistă şi argumentele domnul Dolha. 

În trecut, domnul Dolha a dovedit că e homofob şi că are o interpretare extremistă a conceptului de cetăţean român. Lucrurile acestea îl fac mai degrabă pe el, decît pe Victor Ponta, susceptibil de mentalităţi naziste. Folosirea iresponsabilă a referinţelor la nazism pentru a cîştiga capital politic e o meteahnă mai veche a politicienilor români. Victor Ponta a făcut-o şi el comparînd într-un mod deja tipic pentru el (superficial şi şmecheresc) efectele preşedinţiei lui Traian Băsescu cu efectele regimului nazist. 

„Amînarea demisiei lui Victor Ponta devine o chestiune de siguranţă naţională! Este momentul ca acest subiect să fie tratat ca atare!“

Incompetenţa, corupţia şi nepotismul clasei politice româneşti sînt ameninţări mult mai importante la siguranţa naţională decît demisia domnului Ponta. 

Sociopatia manifestată prin inabilitatea arhetipului politicianului român de a balansa retorica sforăitoare despre etică, moralitate şi competenţă a zeului de la televizor cu realitatea mîrlanului corupt, ipocrit şi incompetent din viaţa de zi cu zi este ameninţarea despre care ar trebui să discutăm mult mai mult. Nu de alta, dar poate vom putea să declanşăm o schimbare la nivelul societăţii româneşti care, şi ea, suferă adesea de aceleaşi probleme. 

Există, desigur, riscul ca o astfel de discuţie să fie inutilă. Disonanţa cognitivă nu funcţionează la psihopaţi. Nu prea a funcţionat în cazul aleşilor noştri (o excepţie remarcabilă fiind Mona Muscă) şi nici în cazul multora dintre gargaragiii de la televiziuni care îşi schimbă opiniile în funcţie de interesul celor care îi plătesc. Imunitatea la disonanţă cognitivă pare a fi singurul lucru care uneşte solid o bună parte a celor care ne conduc (politicieni, afacerişti) sau ne formează „opiniile“ (jurnalişti, intelectuali). Cu un trecut solid de traseist politic, implicat în scandaluri de corupţie, mereu prezent la televiziuni, domnul Dolha este un exemplar minunat al efectului acestei imunităţi. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.