O idee, adică puţin

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Cioace jpeg

În ciuda mitului inteligenţei naţionale, se pare că

au căpătat în română destul de multe conotaţii negative şi minimalizatoare. Expresii ca

sau

ilustrează interpretarea negativă a

(care, de altfel, este de cele mai multe ori

), văzute ca o îngrijorare dusă pînă la obsesie. Destul de surprinzătoare e mai ales ipostaza

ca termen al atenuării, al puţinătăţii, formula

fiind un sinonim aproximativ pentru

,

etc. („ideea ca unitate de măsură:

“,

). Formula e veche; apare, de exemplu, la Caragiale, în

„e o idee de lumină“. Astăzi se foloseşte mai ales în indicaţii de orientare spaţială: „e mai mic, mai întunecos şi

faţă de originalul din film“ (

); „două grade mai jos şi

“ (

); „piciorul său era

“ (

); „ecranul telefonului era

decît rama“ (

); „Mă doare în partea dreaptă sus,

de coaste“ (

). Formula este înregistrată în dicţionare – „

= o cantitate mică, redusă etc.

“ (DEX) – şi poate fi folosită şi pentru gradarea adjectivelor, ca în afirmaţia unui politician, preluată ironic de presă: „Fostul ministru al Transporturilor D. Ş. a explicat care este diferenţa între o autostradă şi un drum expres, arătînd că cel din urmă reprezintă «o autostradă

»“ (

). 

Cuvîntul (termen internaţional de origine greacă, preluat de latină şi apoi, datorită încărcăturii sale culturale, de multe alte limbi) este în română un împrumut tîrziu din franceză (fr.

). dar cu forma modelată după latină (lat.

), poate şi cu oarece recunoaştere a termenului grecesc. Totuşi, în

din 1796, publicat de Lia Brad Chisacof, termenul grecesc

era tradus „chipu, forma“; peste un secol (în dicţionarul academic al lui Laurian şi Massim, din 1871),

este definit ca „reprezentaţiune mentală, noţiune ce-şi formează mintea despre un lucru“.

indică o primă atestare a termenului la Ţichindeal, deci pe la începutul secolului al XIX-lea. Foarte multe exemple interesante de folosire a termenului se găsesc la Iordache Golescu, în culegerea sa de proverbe

preluată de Zanne, în volumul al VIII-lea din

În capitolul „Pentru idee“, par să domine accepţiile negative ale conceptului: „Ideea omului, ce din copilărie îi intră în cap, cu anevoie a i-o mai schimba“; „Ideea pă om grozav îl stăpîneşte şi mai tare dăcît frîul pe cal“; „Cînd ideele să înmulţesc la orice socotinţă, atunci greşalele mai mult să măresc“; „Ideea omului nu ia dă cuvînt, fie cît dă drept“; „Ideea vine la om cînd ea va şi precum ea va; dar tu s-o îndreptezi după cuviinţă“ etc. Pe la sfîrşitul secolului, cuvîntul

era foarte folosit (exista restaurantul

, iar N. T. Orăşanu – conform amintirilor lui Bacalbaşa – botezase în glumă

ţuica) – şi intra deja în tot soiul de expresii familiare. La Caragiale, „Leiba are «idei la cap»“

„a intrat la o idee? fandacsia e gata“ (Conu’ Leonida), „E idee, Leonido?“ (Efimiţa); „Ce îmi dă în gînd ideea?“ (Pristanda), „auzi ce ide’ f’umoasă a’avut ’mbou!“ (Costică). Despre răspîndirea tot mai mare a termenului idee, cu sensuri vagi şi generale, cu valoare de clişeu, a scris Mioara Avram în 1985 (articolul „Întrebuinţări actuale ale substantivului idee“). 

Cel mai probabil, unele dintre expresiile familiare se explică prin faptul că

a intrat în tiparul altor construcţii care conţineau cuvinte din sfera cognitivă

Originea altor expresii –

(„amintire vagă:

, în dicţionarul lui Şăineanu),

– şi a sensului „puţin“, care s-a dezvoltat probabil pornind de la ele – se găseşte în franceză. În

cuvîntul

apare şi cu sensul „reprezentare elementară, sumară“, fiind inclus şi în construcţia

– „pentru a exprima faptul că o cantitate este atît de mică încît e aproape inexistentă“. Contextele minimalizatoare şi poate şi contrastul între idee şi realitate au putut produce identificarea

cu ceva parţial, cu o schiţă sau o nuanţă.  

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

avion Wizz Air FOTO Wizz Air
Wizz Air se joacă cu nervii clienților. Cum să eviți experiența unui medic clujean rămas fără loc
Pornind de la „surpriza” unui medic clujean care a rămas fără loc la cursa Wizz Air pe care o plătise, „Adevărul” a încercat să afle politica acestei companii de overbooking și situația zborurilor anulate.
Nord Stream FOTO Shutterstock
S-a scurs peste jumătate din gazul din conductele Nord Stream
Peste jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze, relatează AFP.
Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
Ruxi și Cristi Mitrea s-au sărutat, iar Alex Bogdan s-a autoeliminat la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!“
Ediția de marți a reality-show-ului de la Pro TV a avut din nou moment tensionate, dar și unele tandre, la care nimeni nu s-ar fi așteptat.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.