O guvernare mai bună pentru lumea arabă

Marwan MUASHER
Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
O guvernare mai bună pentru lumea arabă jpeg

Un sondaj recent, efectuat de Carnegie Endowment for International Peace în rîndul a 100 de lideri de opinie arabi, a evidențiat un consens covîrșitor cu privire la ce anume se află în spatele multiplelor probleme din regiune: lipsa unei bune guvernări. Într-adevăr, cei întrebați au evocat mai degrabă problemele interne care decurg din această lipsă – autoritarism, corupție, sisteme de educație învechite și șomaj –, decît temele regionale, cum ar fi amenințarea Statului Islamic autoproclamat (ISIS) și ingerința forțelor regionale sau a puterilor străine.

Aceste informații nu reprezintă nimic nou. Revoltele Primăverii Arabe au scos la iveală inadecvarea contractului social din regiune, în contextul provocărilor politice și economice actuale. Dar guvernele arabe par să nu fi înțeles încă mesajul.

La cinci ani de la începerea revoltelor, cetățenii arabi au prea puțin de spus cu privire la mersul lucrurilor din propria țară – în unele cazuri, mai puțin chiar ca înainte. Mai mult, ei depind de economii rentiere, incapabile să creeze suficiente locuri de muncă pentru segmentul tînăr și educat al populației. Și sînt confruntați cu o absență alarmantă a statului de drept, care nu le oferă nici o garanție că vor fi tratați egal indiferent de sex, origine etnică sau religie.

Slaba guvernare din prezent nu înseamnă însă că lumea arabă e condamnată la eșec. Tunisia reprezintă un far al speranței. După revoluția din 2011, Tunisia a demarat un proces consensual și integrativ de dezvoltare a unui nou contract social, care respectă toate drepturile individuale și colective ale cetățenilor săi.

În vreme ce Tunisia încă se confruntă cu probleme serioase economice și de securitate, dialogul național lansat de guvern este primul pas esențial către rezolvarea lor. Și alte societăți arabe ar trebui să lanseze dialoguri similare, cu scopul de a crea economii și instituții care se adresează nevoilor cetățenilor lor.

Istoria ne-a învățat că astfel de procese de tranziție necesită timp. Ideile și energiile îndelung reprimate, eliberate de evenimente ca Primăvara Arabă, trebuie să se maturizeze pentru ca societatea să poată beneficia pe deplin de pe urma lor.

Să luăm cazul revoltelor europene din 1848, în care cetățenii au protestat împotriva sistemelor autoritariste, feudale, și împotriva lipsei de perspective economice. Spre sfîrșitul anului, forțele status quo au reușit să reia frîiele puterii și revoltele au părut să fi fost înăbușite.

Dar ceva s-a schimbat. Tabuuri au fost încălcate și, în deceniile următoare, progresul tehnologic a permis răspîndirea unor noi idei. La puțin timp după aceea, feudalismul a început să se dizolve, valorile democratice și liberale au luat avînt, femeile au cîștigat mai multe drepturi și au apărut sisteme economice capabile să sporească productivitatea, să permită rate mari de creștere și să ridice standardul de viață.

Un proces similar se desfășoară gradual și în lumea arabă, în care cetățenii (mai ales tineretul), cărora le lipsește încrederea în propriile guverne, caută surse alternative de informare și noi căi de supraviețuire economică. Această evoluție a rămas pînă acum neobservată de guverne, ceea ce reflectă lipsa lor de receptivitate față de propriii cetățeni. În curînd, această realitate nu va mai putea fi ignorată.

Toate acestea se petrec într-un moment în care se face simțită și o altă evoluție importantă: sistemul de rente bazat pe petrol se diminuează rapid, datorită scăderii vertiginoase a prețurilor energiei din ultimii doi ani. În special Arabia Saudită a fost nevoită să inițieze o reorientare către un model economic care pune accentul pe investiții și productivitate, ca principale motoare ale creșterii economice. Alte țări din regiune vor trebui să îi urmeze exemplul și să reformeze sistemele economice, sau să se confrunte cu mînia cetățenilor tot mai nemulțumiți.

Un element important al strategiilor de reformă economică va fi tehnologia. 240 de milioane de arabi – în mare parte tineri – au deja acces la Internet, prin intermediul telefoanelor mobile. În 2020 se estimează că întreg tineretul arab va fi conectat. Tehnologia înlesnește crearea și distribuirea cunoașterii într-o regiune tradițional înapoiată în acest domeniu, iar start-up-urile tehnologice sînt în creștere.

Asta nu înseamnă că tehnologia este un panaceu pentru această regiune. La urma urmei, și ISIS folosește tehnologia, chiar dacă într-un mod sinistru: pentru a răspîndi o propagandă cumplită și pentru a recruta noi membri. Dar tehnologia poate accelera progresul social și economic al lumii arabe, prin chiar faptul că țările construiesc un cadru instituțional modern, capabil să o suporte.

În ziua de azi, nici o țară nu poate evolua fără să creeze instituții eficiente și credibile, fără să întemeieze un sistem inteligent de piedici și contraponderi politice și fără să distribuie controlul asupra luărilor de decizie între mai multe foruri. Acestea sînt elementele vitale care permit țărilor să le ofere cetățenilor o calitate adecvată a vieții.

Cu timpul, lumea arabă le va dobîndi. În vreme ce comunitatea internațională își îndreaptă atenția către ISIS și rolul distructiv al Iranului în Orientul Mijlociu, cei mai mulți arabi urmăresc să-și îmbunătățească viețile. Guvernele lor ar trebui să îi încurajeze.

Marwan Muasher, fost prim-ministru adjunct și ministru de externe al Iordanului, este vicepreședinte de studii și director al „Programului pentru Orientul Mijlociu“, în cadrul Carnegie Endowment for International Peace. Cea mai recentă carte publicată: The Second Arab Awakening and the Battle for Pluralism.

© Project Syndicate
Mohammed Bin Rashid
Global Initiatives, 2016.

www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză
de Matei PLEȘU

Foto: wikimedia commons, revolte tunisiene

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic