O bere pentru tanchistul rus

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

O discuție despre bere în Belgia e probabil în Top 3 discuții banale și n-ar trebui să facă obiectul vreunei analize. De data asta, însă, subiectul merită totuși un pic de atenție. Șapte berării rusești au început în ultimele luni producția de bere belgiană Leffe în urma unui acord negociat anterior războiului din Ucraina. Intrarea pe piața rusă s-a produs ca urmare a unui acord între producătorul AB InBev și turcii de la Efes. 

Anterior, AB InBev anunțase că se retrage din Rusia alături de alte mii de companii occidentale, ceea ce face ca producția curentă de Leffe rusesc să fie un fel de întoarcere pe ușa din spate. Previzibil, reacția ucrainenilor este undeva la intersecția dintre dezamăgire și indignare. Soția fostului președinte Petro Poroșenko a acuzat brand-ul că „sprijină genocidul”. Previzibil, îndemnurile la boicot au început să se înmulțească. 

Încercînd să se apere, belgienii au spus că ei încearcă de mai multă vreme să își vîndă partea din compania pe care au fondat-o împreună cu turcii și estimează că decizia îi va costa aproximativ un miliard de euro. Nu e clar de ce nu s-a întîmplat încă lucrul acesta, însă suspiciunea de ipocrizie e rezonabilă. 

Devine evident că declarațiile sobre despre solidaritate în fața agresiunii rusești nu sînt întotdeauna foarte serioase și companiile speră că pot activa încă pe piața rusă dacă își maschează intențiile prin intermediul a tot felul de parteneriate sau schimbări de jurisdicție. La fel au făcut și ungurii de la Wizz Air care anunțau acum cîteva săptămîni că reiau zborurile spre Rusia prin intermediul subsidiarei din Emiratele Arabe Unite. Argumentul Wizz a fost că subsidiara se supune legislației din Emirate, iar respectivul stat nu a impus Rusiei nici un fel de sancțiune care să aibă legătură cu zborurile. 

Ca și Leffe zilele acestea, Wizz a fost atacat cu o salvă de îndemnuri la boicot care s-au dovedit, în cele din urmă, eficiente. Temîndu-se de reacția clienților săi europeni, mulți dintre ei din estul continentului, compania a anunțat în cele din urmă că renunță la zborurile dintre Abu Dhabi și Moscova. A ținut însă să precizeze că alte companii aflate sub jurisdicția respectivă operează astfel de zboruri netulburate, sugerînd astfel că subsidiara sa nu poate concura de la egal la egal pe respectiva piață. Altfel spus, brand-ul Wizz Air simțea brusc nevoia unei dedublări și doar excesul european de indignare a făcut imposibil lucrul acesta. 

Faptul că, oripilați de crimele rusești, clienții aleg să își cheltuiască banii în alte părți decît acolo unde știu că o parte din ei ajung în buzunarele Kremlinului n-ar trebui să mire pe nimeni. Iar responsabilitatea companiilor înseamnă uneori un pic mai mult decît bugete de CSR cheltuite pe tot felul de inițiative călduțe și fără impact real, dar care arată bine în raportări de final de an. 

Dacă ar fi loc de mirări, atunci acestea ar trebui să se îndrepte mai degrabă către inabilitatea statelor europene de a întări sancțiunile la adresa Rusiei. Încă e foarte simplu pentru ruși să își facă concediul în sudul Franței, încă e prea ușor să își procure bunuri din Occidentul pe care îl urăsc cu atîta intensitate. 

Discuția despre cum sancțiunile îi afectează și pe rușii „cei buni”, cei care se opun (în tăcere) războiului, devine pe zi ce trece tot mai ridicolă. Sînt interesant de urmărit, din punctul acesta de vedere, conversațiile între șefii de state și guverne europeni pe tema suspendării vizelor. Est-europenii, cei cărora, din păcate, istoria le-a dat dreptate cînd au avertizat asupra intențiilor Kremlinului, insistă ca rușilor să nu le mai fie permis accesul în UE. Vestul continentului, însă, pare încă pătruns de o admirație melancolică pentru o specie de rus ideal care nu numai că i se opune lui Putin, dar e și autor de mari opere de artă și, în general, un partener de conversație capabil de incursiuni spirituale profunde, aproape inaccesibile europeanului de rînd. 

Realitatea e că „rușii cei buni” și cei mai puțin buni sînt mai degrabă cinici și nu suferă prea tare pentru că, în numele lor, mor civili nevinovați în Ucraina. Clasa mijlocie continuă să își bea cafelele prin Starbucks-uri cu nume schimbat, membrii ei nu sînt chemați pe cîmpurile Ucrainei pentru că Putin are grijă să trimită acolo săraci și minorități, iar cîtă vreme Europa e încă primitoare, totul poate merge aproape la fel ca înainte. 

Occidentul a fost foarte clar explicînd că nu va întreprinde acțiuni directe pentru schimbarea regimului în Rusia. În același timp, de voie, de nevoie, acceptă că statul rus e condus de o clasă de criminali fără prea multe scrupule. De aceea, tărăgănarea discuției despre sancțiuni este aproape toxică pentru că ea nu face decît să demonstreze că strategia lui Putin e corectă. O înăsprire a acestora va aduce însă discuția în pragul Kremlinului. Pînă cînd tribunalele internaționale vor decide responsabilități legate de crimele de război rusești, consecințele lor trebuie să ajungă la cei care le-au făcut posibile. 

Vestul trebuie să iasă din acest ciclu în care ieri citeam despre cum înarmează Ucraina și azi aflăm că oferă o bere tanchistului rus.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.