Numiri potrivite

Publicat în Dilema Veche nr. 551 din 4-10 septembrie 2014
Bun şi rău jpeg

Ştiind că este dedicat numirii Preşedintelui său, dar şi Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate, am aşteptat rezultatul ultimului Consiliu European Extraordinar, amintindu-mi ce impresie mi-a făcut Consiliul de Iarnă din 2009, cînd primii ocupanţi ai acestor funcţii nou create pe atunci au fost anunţaţi. În 2009, mi-amintesc bine că am avut sentimentul de „cenuşiu pe cenuşiu“, cum spune, undeva, Hegel. Într-un text publicat atunci în acest colţ de pagină, intitulat „Funcţii noi şi cenuşii“, scriam: „Deşi Europa nu duce lipsă de lideri charismatici, Uniunea Europeană se încăpăţînează să persiste în profilul cenuşiu-funcţionăresc cînd e vorba despre liderii ei. Recenta desemnare a dlui Herman van Rompuy în funcţia de preşedinte al Consiliului European şi a baronesei Catherine Margaret Ashton în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate confirmă pe deplin paternul.“ Succesorii dlui van Rompuy şi ai dnei Ashton sînt – slavă Domnului! – din alt aluat. Pragmatic vorbind, dl Tusk şi dna Mogherini sînt mai aproape de ceea ce înseamnă, de fapt, funcţiile pe care le ocupă de cîteva zile.

Dl Tusk, noul preşedinte ale Consiliului European, este o figură politică europeană de prim rang. Spre deosebire de dl van Rompuy, domnia sa este cunoscut tuturor europenilor cît de cît interesaţi de politică, nu doar celor cîteva sute care îşi duc viaţa pe culoarele cancelariilor, şi a dovedit că este capabil de un leadership puternic, deşi una e să conduci guvernul ţării tale şi alta Consiliul European. Orişicît, şefii de guverne şi de state ai celor 27 nu sînt miniştrii din partidul tău de-acasă, iar Parlamentul European este cu totul altceva decît un (oricare) parlament naţional, din orice punct de vedere ai privi – fie şi pentru că euroalegerile anticipate sînt, practic, imposibile, şi asta schimbă complet viziunea despre propria funcţie a europarlamentarilor. Fost membru al Solidarităţii poloneze în vremea comunismului, pe cînd era doar student, dl Tusk este singurul prim-ministru polonez din era postcomunistă care a fost reales în fruntea cabinetului de la Varşovia (se întîmpla în 2011), ceea ce l-a transformat într-un veteran al Consiliului European. Cît a fost în Consiliu ca premier al Poloniei, dl Tusk a reuşit o performanţă importantă. A reuşit să păstreze profilul de „nucă tare“ al Poloniei în UE, profil forjat de fraţii Kaczynski, dar a eliminat asperităţile uneori radicale din exprimarea politică a acestora. Cu el la masa Consiliului, Polonia a avut de cîştigat. Fără îndoială, dl Tusk ştie foarte bine cum funcţionează instituţia pe care o va conduce. Omul şi-a impus candidatura, prin propria greutate politică.

În ceea ce-l priveşte pe noul Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Securitate, dna Mogherini, lucrurile stau altfel. Ea îşi datorează funcţia insistenţelor premierului italian Matteo Renzi, noul star al stîngii europene. Luaţi repede, am spune că dna Mogherini, ca şi dna Ashton, nu are nici anvergura politică şi nici calibrul diplomatic necesar pentru funcţia de „ministru de externe“ al Europei. Totuşi, este imediat de adăugat că membrii UE exact asta caută pentru această funcţie. Ţările europene, mai ales cele foarte importante (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Polonia mai nou) nu renunţă la atributul politicii externe şi de securitate. Să ne gîndim de pildă, la Consiliul de Securitate ONU. Doi dintre membrii UE sînt membrii permanenţi. Îşi face cineva iluzia că ceea ce exprimă ei acolo este cumva coordonat cu Înaltul Reprezentant? Aşadar, politica externă a Uniunii Europene va fi, cînd se va putea, un consens al unor politici deja elaborate în capitalele Europei. Dna Mogherini va trebui să caute acest consens, fără a-şi permite să fie foarte creativă şi plină de iniţiative. Mai exact, dna Mogherini va trebui să culeagă poziţiile statelor membre (cele mai influente, pentru că celelalte, de obicei, se pliază) şi să găsească numitorul comun. Cel mai mare numitor comun, sperăm. Dacă Uniunea ar fi căutat un om capabil să facă o politică externă proprie, fără îndoială că dintre toate candidaturile, cea a suedezului Carl Bildt s-ar fi impus. Spre deosebire de dna Mogherini, a cărei unică reuşită citată de toată lumea este teza ei de licenţă despre islam, dl Bildt are în palmares reuşite diplomatice majore, precum medierea conflictelor din Balcani şi Orientul Mijlociu. În plus, ecuaţia politică a puterii în UE la ora actuală ar fi făcut foarte dificlă desemnarea dlui Bildt, în condiţiile desemnării dlui Tusk. Sigur, dna Mogherini este mai tînără cu vreo 25 de ani decît dl Bildt şi, cum se spune la noi, „are timp“. Ca şi în România, şi la UE se practică tot mai mult calificarea la locul de muncă, cînd e vorba despre funcţii politice importante. Oricum, în marile provocări externe care ameninţă UE, dintre care cele mai multe sînt, de fapt, provocări la adresa securităţii continentului nostru, vocea „ministrului de externe“ al Uniunii este destul de palidă. Cînd, de pildă, Rusia trimite tancuri în Ucraina, aproape nimeni nu aşteaptă înfrigurat reacţia Înatului Reprezentant – toată lumea caută grabnic reacţiile de la Berlin, Londra, Paris, mai nou Varşovia. Şi toate acestea, oricum, după reacţia de la Washington, care este aşteptată cu maximă febrilitate.

Aşadar, mie mi se pare că cele două numiri de la vîrful Uniunii sînt foarte potrivite pentru ceea ce Uniunea are nevoie acum: în fruntea Consiliului – un om cu gabarit politic, care va negocia permanent, de pe poziţii solide, cu liderii ţărilor europene, iar în fruntea Serviciului de Acţiune Externă – o doamnă de la partid, inteligentă şi serioasă, care va trebui să ia notiţe şi să găsească numitorul comun al unor poziţii naţionale deja exprimate. Faţă de 2009, este un pas înainte.

Sever Voinescu este avocat şi publicist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat
gabriel cotabita mihai traistariu jpg
netflix pexels jpg
Filmul de pe Netflix care a fost lansat acum trei zile, dar deja a rupt topurile. Trebuie urmărit împreună cu familia
În apropierea sezonului sărbătorilor de iarnă, nu doar filmele de Crăciun ocupă un loc în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix. Un film ce se află în prezent pe locul 2 se pare că i-a cucerit pe abonați. A fost lansat în urmă cu trei zile, pe data de 20 noiembrie
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu: „Eu plec în Congo! Nicule dragă, nu te mai agita să pari în opoziţie, că nu păcăleşti pe nimeni”
Cu o zi înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, fostul președinte Traian Băsescu îi transmite un mesaj liderului PNL.
viscol la ranca   captura drdp craiova jpeg
Viscol în stațiunea Rânca. Apelul drumarilor către șoferi: „Nu va deplasați dacă nu este necesar”
Drumarii acționează cu utilaje de desăpezire pe drumul DN 67 C, în zona stațiunii Rânca, unde ninge viscolit. O alertă de vânt sever a intrat în vigoare la ora 14:18.