Nudism gimnazial

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

În toamna anului 1979 am intrat în clasa a V-a la un impozant liceu din Iași. Primele săptămîni de școală au fost un supliciu. Toate lucrurile îmi ieșeau pe dos. Fusesem un copil bunicel în tronsonul primar și, de aceea, am pășit cu mari speranțe în gimnaziu. Socoteala de acasă nu se potrivi însă cu cea din tîrg. Trecerea de la învăţătoare la o multitudine de profesori a reuşit să mă şocheze peste măsură. Nu puteam să înregistrez, se pare, cerinţele exacte pentru desfăşurarea în bune condiţii a programului didactic, gafînd neverosimil la tot pasul. Ca atare, dacă la Sport, pe sub trening, toţi copiii aveau – conform regulamentului – tricou alb, eu veneam invariabil cu unul verde sau galben, fiind pus la flotări şi genuflexiuni punitive în faţa puştanilor amuzaţi. Dacă la Geografie ni se solicita un caiet de tipul, să zicem, „M-130”, eu posedam, netulburat, unul „M-131”, stîrnind nedumeririle profesoarei şi ironiile colegilor.

Mai ales față de Educaţia fizică am dezvoltat anxietăți paralizante. Și nu numai din cauza inadecvării culorilor tricourilor. Protocolul didactic prevedea ca elevii să se echipeze în vestiarele şcolii. Vestiarul băieţilor era mereu supraaglomerat, obligîndu-ne la mişcările cele mai curioase cu putinţă. Dar nu claia peste grămadă oripila cu adevărat. Preocuparea centrală a acelor tineri masculi – aflaţi în pragul pubertăţii – era pentru lungimea organelor genitale, expuse şi studiate colectiv cu o concentrare maximă, ce ar fi stîrnit invidii chirurgilor urologi. Se născuse o competiţie a „mărimilor” care, în pofida eforturilor paranormale ale protagoniştilor, rămîneau, cu încăpăţînare, la dimensiuni infantile. Mi-l amintesc şi astăzi pe un coleg scheletic şi albinos, cocoţat cu picioarele pe două băncuţe depărtate una de cealaltă, într-o imitaţie caricaturală a Colosului din Rhodos, chinuindu-se, contorsionat, să aibă o erecţie cît de cît concludentă, menită să reducă la tăcere un rival direct, cutremurat el însuşi, într-un alt colţ al încăperii, de aceleași sforţări supraomenești, similare chinurilor facerii. 

Dacă acestor secvenţe teratologice adăugăm mirosurile ameţitoare, colectate peste zi de zidurile vestiarului, e uşor să înţelegem sentimentul de alienare pe care îl încercam. Mă apuca spaima citind „Ed. fiz.” în Orar şi, prin urmare, căutam febril metode de stopare a coşmarului. Într-o bună zi, pe neașteptate, am găsit soluţia. Intrarea pe terenul de sport se făcea printr-un gang puțin frecventat. Dacă m-aş fi mişcat repede (în intervalul în care colegii se schimbau în vestiar, iar profesorul se afla încă la cancelarie), aş fi putut să mă îmbrac acolo, evitînd nebunia amintită şi avînd şanse mari de a fi primul pe teren, ceea ce nu era de neglijat. Zis şi făcut. Imediat ce s-a sunat de pauza premergătoare Educaţiei fizice, am alergat într-un suflet, cu tot calabalîcul după mine, la gangul menţionat, care, spre fericirea mea, era absolut pustiu la acea oră. Mi-am aruncat echipamentul pe jos şi am început să mă dezbrac în ritmurile sacadate ale unui individ atacat de furnici. În scurt timp, am rămas în bustul gol, însă am amînat îmbrăcarea tricoului (roşu, în acea fatidică zi), întrucît teroarea prin excelenţă venea din înlocuirea pantalonilor, acţiune ce trebuia depăşită cu maximă viteză. 

Aşadar, după o descălţare anevoioasă a pantofilor, împiedicată de un nod insolent la un şiret, şi o descheiere dificilă a nasturilor de la pantaloni, am rămas în frumoşii mei chiloţi albi, cu buline roşii, pe care maică-mea, grijulie, mi-i păstrase sigilaţi pentru începutul anului şcolar. Rupere de nori, dezastru, cataclism! Exact în acea secundă astrală, mai ceva ca într-o lege a lui Murphy, gangul a fost invadat, ca la un semn, de colegele mele de clasă, care se îndreptau gălăgioase către terenul de sport (neglijasem, vezi bine, eventualitatea ca fetele să nu aibă competiţii de „mărimi” ca băieţii, timpul lor de echipare fiind, în consecinţă, mult mai scurt). Au încremenit, privindu-mă cum stăteam aşa, năuc, în chiloţi şi şosete, în faţa lor. Inexplicabil, am făcut un pas către ele şi m-am cabrat uşor, cu bazinul înainte, asemenea lui Mr. Bean în episodul în care, gol puşcă, sperie nişte femei la bazinul de înot. În transa disperării, devenisem duplicatul Colosului din Rhodos din vestiar, care, chiar în momentul cu pricina, cu ochi bulbucaţi, îşi etala probabil, în toată splendoarea ei, bărbăţia. Fetele, îngrozite, au fugit în direcţia opusă, într-o isterie de nedescris. 

A doua zi, taică-meu mă transfera, cu eforturi uriaşe, la un alt liceu impozant din Iași, unde, ca prin minune, toate mi-au mers din plin de la bun început. Acelui impredictibil transfer îi datorez, în mare măsură, formaţia umanist-liberală pe care am dobîndit-o mai tîrziu. De unde rezultă, fără posibilitate de tăgadă, că destinul individual, precum cel colectiv, poate atîrna uneori de elasticul anemic al unui chilot. Şi de viu coloratele sale buline roşii.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.