Nu recunosc, nu voi să recunosc epitropia bucureștenilor

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Fascinații profesorale jpeg

Sîntem o națiune caragialiană, fără îndoială, și, dacă ar fi după gîndul meu de acum, aș face din I.L. Caragiale simbol național, nu din Eminescu, pentru că ne reprezintă, categoric, mai fidel. Desigur, e în această afirmație și un joc ironic, departe de mine să contest reprezentativitatea lui Eminescu, o spun doar ca să nu fiu înțeles greșit, deși probabil tot se va întîmpla și asta, iar cele ce le voi scrie mai jos devin un argument în acest sens.

Cînd Cațavencu afirmă că nu recunoaște epitropia bucureștenilor se referă la conceptul descentralizării: noi sîntem pentru descentralizare. În vria discursului său electoral se amestecă și această solicitare, care, iată, se pare că bîntuie nevoile noastre de independență locală de mai bine de un secol. În plină pandemie, povestea descentralizării a devenit din nou de actualitate, întoarsă pe toate fețele, ba considerată salvatoare, ba considerată revoltătoare, semn clar al neputinței autorităților centrale de a asigura o funcționare echilibrată a întregului sistem de învățămînt.

De fapt, nu doar descentralizarea e subiect de schizoidie, ci cam tot ce ține în zilele acestea de proiectata începere a noului an școlar. Descentralizarea e doar una dintre teme. Să înceapă toate școlile cu același scenariu, stabilit de minister? E rău, domnule, pentru că situațiile din teren sînt diferite, focarele sînt distribuite neomogen pe teritoriul țării, e bine ca fiecare școală să-și stabilească propriul scenariu. Dar alte voci consideră această variantă, cum spuneam mai sus, o neputință a autorităților, incapabile să adopte soluțiile cele mai sigure. Eventual, ministerul sau inspectoratele școlare să trimită oameni care să decidă ei cum să înceapă fiecare școală, pe baza realității pe care o constată pe teren? Nu e bine nicicum.

Au apărut ghiduri cu scenarii posibile, pentru ca școlile să aibă posibilitatea de a alege. Vai, au sărit unii. Dar aceste ghiduri nu sînt obligatorii? Cum e posibil? Sau sînt obligatorii? E inacceptabil! Las deoparte faptul că însuși conceptul de ghid exclude obligativitatea, ghidul avînd rolul de a... ghida, nu de a obliga (apropo de comprehensiune și de analfabetism funcțional). Așadar ministerul n-a fost capabil, totuși, să ofere un document cu valoare de normă? Doar niște ghiduri, care nu trebuie musai aplicate? Ce incompetență!

Începe școala pe 14 septembrie. Premierul a afirmat că există propuneri ca aceasta să nu înceapă față în față decît la 1 octombrie. Vai, nu începe școala? Ce mizerie! se aud voci. Hei, s-a spus că sînt propuneri și, mai mult, de a nu începe față în față, nu de a nu începe deloc! Dar de ce să nu înceapă față în față? N-a fost în stare ministerul pînă acum să stabilească niște scenarii de siguranță? Ce-a făcut în toate lunile acestea? Ah, ghidurile, ah, toate măsurile recomandate pentru alternative de predare mixtă nu contează, de vreme ce nu sînt obligatorii, nu există. Sigur, poate că propunerea premierului ar avea justificare, de vreme ce la alegeri prin școli se vor perinda mii de oameni, fapt care impune alte și alte măsuri de protecție, de igienizare, dar nu cumva e doar o scuză politică? Dacă școlile sînt pregătite să primească elevii, de ce să nu-i primească?

Unele voci, acum cîtăva vreme: profesorii nu au mijloace să predea de acasă, nu au laptop-uri, nu se pricep, nu au fost formați. Trebuie începută școala față în față. Aceiași, acum: vai, începe școala față în față, ce iresponsabilitate, după ce s-au dotat profesorii și au făcut cursuri de formare, acum trebuie să se sacrifice și să se ducă în colectivitate, carne de tun?

Alte voci, acum cîtăva vreme: elevii nu au mijloace, nu au laptop-uri, nu au Internet, nu au condiții acasă pentru a participa la educație online. Aceiași sau alții, nici nu mai contează, acum: să meargă elevii la școală, să se infecteze, să revină acasă și să-și îmbolnăvească familiile? Își bat joc de noi și de copiii noștri, e o iresponsabilitate crasă.

Părinți, cu săptămîni în urmă: să înceapă școala, nu putem merge la serviciu. Părinți, acum: nu vrem să-i lăsăm la școală, e periculos, e scandalos, e bătaie de joc.

Aș putea continua așa la nesfîrșit. Au observat și alții, am citit o sinteză a fenomenului pe pagina Mihaelei Cososchi, de exemplu. O schizoidie balcanică. Nimic nu ne place. Nimic nu e bine. Oricum ai da-o, e scandalos, e o mizerie, sînt interese la mijloc, e bătaie de joc, e iresponsabilitate. Un mecanism demolator ne caracterizează, fiind parcă deciși să nu construim, ci doar să dărîmăm. Sigur, întotdeauna se poate mai bine. Șerban Iosifescu se întreabă, pe bună dreptate, într-un articol recent, „Și iadul e pavat cu bune intenții”, dacă ghidurile (cărora le recunoaște utilitatea și coerența) pot fi aplicate, în condițiile particulare ale diverselor școli, cu resurse disproporționate. Și are dreptate. Probabil nu e totul perfect. Probabil vor apărea probleme. Probabil vor fi greutăți, sincope. Pentru profesori va fi foarte greu. Și în mare măsură va depinde mult de capacitatea managerială a directorilor să facă lucrurile cît mai funcționale și cît mai ușor de suportat. Dar aici e o muncă de construcție. Lipsită de precedent. Care însă e preferabilă tendinței demolatoare care se observă în schizoidia pe care am încercat să o surprind mai sus. Schizoidie care e demnă de Caragiale, de fapt de Cațavencu: „Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face deloc în țara noastră!”.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.