„Nu merge bine”

Publicat în Dilema Veche nr. 982 din 2 – 8 februarie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Se împlinesc săptămîna aceasta trei ani de cînd Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană. Aniversarea are semnificații multiple pentru britanici, care și-au petrecut întreagă această perioadă încercînd să ajungă la un consens cu privire la semnificațiile acestei decizii. N-au reușit. Ceea ce s-a reușit însă a fost apariția unor titluri în presă de natură să sporească spleen-ul și pesimismul: „Marea Britanie, singura economie din G7 care va scădea în 2023”, „Trenurile Eurostar circulă goale pentru că autoritățile nu pot aplica regulile privind pașapoartele” etc. Nu a stat nimeni să numere cîte astfel de titluri au apărut în trei ani de zile, dar sînt probabil cu miile. 

Nu, insulele britanice nu s-au scufundat după ieșirea din UE, însă populația suportă stoic nenumărate mici neplăceri,plecînd de la birocrația sporită în aproape toate contactele cu continentul și pînă la senzația greu de reprimat că relevanța țării scade încet, dar implacabil pe măsură ce timpul trece. „Global Britain” e o glumă amară. 

„Nu merge bine”, spun 4 din 5 britanici cînd sînt întrebați despre Brexit. Asta înseamnă că, indiferent de cum au votat în 2016 sau cum ar vota în eventualitatea unui nou (și improbabil) referendum, oamenii sînt nemulțumiți. 

Cifrele din sondaje indică fără urmă de dubiu regretul. Aproape 60% din britanici cred azi că țara ar fi dus-o mai bine în Uniunea Europeană. Sigur, pe categorii de vîrstă, situația e mai nuanțată. Persoanele vîrstnice, principalii suporteri ai Brexit-ului, nu numai că nu și-au schimbat opinia, dar se dovedesc și foarte consecvente. Din motive care nu au fost niciodată lămurite, acești oameni se încăpățînează să creadă că țara are de cîștigat mai mult în afara blocului comunitar. Situația asta e cu atît mai curioasă cu cît o parte dintre aceștia sînt oamenii care au fost de acord acum mulți ani cu intrarea în Uniune. 

În ceea ce îi privește pe tineri, ei sînt radical în favoarea întoarcerii în Uniunea Europeană. Alături de ei se află o bună parte dintre oamenii între două vîrste, cei care în acest moment se află într-un vîrf al vieții profesionale și de familie. 

Cifrele sînt așadar net favorabile unei reveniri. Aici apare probabil cel mai straniu detaliu al Marii Britanii post-Brexit: nu există nici o forță politică majoră care să îi reprezinte pe acești oameni. Sfîșiat între radicalismul izolaționist al brexiterilor și tehnocrația impotentă a lui Rishi Sunak, Partidul Conservator își numără la guvernare pagubele și privește către previzibilul dezastru electoral cu fascinația unui dinozaur care tocmai a remarcat o cometă apropiindu-se. În ceea ce îi privește pe laburiști, sub conducerea unui Keir Starmer insipid, prudent și răbdător, ei se mențin într-o zonă ambiguă în care preferă să vorbească despre relații de prietenie și colaborare cu UE atunci cînd vor ajunge la guvernare. Și nu-s dubii că vor ajunge. Singura poziție clar pro-Europa vine din partea naționaliștilor scoțieni, care însă au zilele astea necazuri autoprovocate venite din încăpățînarea de a aborda subiecte divizive și puțin relevante cum ar fi drepturile persoanelor transgender.

Între timp, Uniunea Europeană, cu toate problemele ei, nu dă deloc semne că s-ar apropia de final, așa cum prevedeau solemn analiștii care calificau Brexit-ul ca fiind o idee inteligentă și îndrăzneață. Avantajul de a fi una dintre economiile mari ale lumii, de a vorbi pe o singură voce se vede nu numai în negocierile comerciale, ci și în momente grele cum a fost perioada de pandemie sau criza provocată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Solidaritatea blocului comunitar a contat uriaș în procurarea de vaccinuri, în protejarea de șantajul energetic rusesc și, în general, în apărarea intereselor celor 450 de milioane de cetățeni care preferă să rămînă împreună. 

© wikimedia commons
© wikimedia commons

În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment. În acest moment, nici măcar personaje sulfuroase ca Viktor Orbán n-ar îndrăzni să sugereze că țării sale i-ar fi mai bine în afara Uniunii Europene și cea mai mare teamă a sa este că retorica anti-Bruxelles ar putea să îl lase fără fondurile cu ajutorul cărora își proptește guvernarea și, pe alocuri, își răsplătește clienții politici. 

Brexit a fost și este o pierdere pentru toată lumea. De la colaborare științifică nerealizată și pînă la oportunități de business pierdute. Dincolo de meschinării, ipocrizii și cinism, contribuția Marii Britanii la prosperitatea și securitatea continentului nu poate fi negate, nici minimalizată. Nu poate fi contestat nici dreptul britanicilor de a-și decide democratic soarta. Și se poate constata cu oarecare amărăciune că lipsa curajului politic face adesea ca un lucru care nu merge bine să nu poată fi îndreptat din lipsă de curaj și calcule politice de moment.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.