„Nu mai sînt destui bani la cultură“

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
Bătălia cu giganții jpeg

Ceremonia de decernare a Premiilor Molière, care recompensează performanța în teatrul francez, oferă un spațiu de maximă vizibilitate nu doar marilor artiști, ci și problemelor cu care se confruntă. Gala, retransmisă de televiziune, e în egală măsură un prilej de a celebra valoarea și de a da expresie indignării atunci cînd e cazul: probleme politice sau sociale, cum ar fi statutul artiştilor sau al tehnicienilor, şomajul, retribuţia, subvenţia ori accesul publicului la teatru. Artiștii francezi trăiesc probabil în cea mai bună dintre lumile posibile: există un consens destul de larg cu privire la ideea de stat cultural, iar cultura rămîne, în ciuda crizelor economice pasagere, o arie protejată. Uneori – rareori – se mai fac ajustări: o reorganizare instituțională, o realocare de fonduri etc. Sistemul rămîne însă funcțional și previzibil. Dar nici măcar cea mai bună dintre lumile posibile nu e perfectă. Paradoxal, nicăieri în lume nu se mai folosesc atît de des şi atît de apăsat cuvinte grele precum „precaritate“ sau „pauperizare“ în relaţie cu viaţa oamenilor de cultură. Domeniul cultural e, în Franţa, un cîmp de luptă, un front deschis, un spaţiu exploziv. Și, cum protestul face parte din esența civismului francez, gala Premiilor Molière rămîne un spațiu privilegiat de exprimare a nemulțumirilor.

Ultimele luni au fost zbuciumate: manifestații ample, proteste uneori violente, „o mare dezbatere“ inițiată de președinte la care au participat zeci de mii de cetățeni. Și o tensiune care plutește în aer. Nu se putea deci ca acest spirit de frondă să nu pătrundă și la ediția recentă a galei Premiilor Molière, desfășurată luni, 13 mai, la Folies Bergères din Paris (întîmplător, exact în aceeași zi în care în România, pe scena Teatrului Național din Cluj, se decernau Premiile UNITER). La un moment dat, pe scena teatrului parizian a apărut un grup de „veste galbene“: erau artiști, intermitenți în artele spectacolului. „Molière-ul dezonoarei îi revine, după votul în unanimitate al juriului, lui Emmanuel Macron și guvernului său“, au anunțat ei. „Decernăm acest premiu prin intermediul ministrului Culturii Franck Riester, care participă la această gală, deși taie de unde poate din bugetul culturii.“ Pentru unii dintre spectatori, momentul a fost vesel. Dar ministrul nu cred că a fost prea amuzat. Nu e primul protest care îi pune pe decidenții culturali în dificultate. Acum cîțiva ani, la aceeași gală, cunoscutul actor și autor dramatic Sébastien Thiéry s-a transformat în purtătorul de cuvînt al sindicaliștilor: s-a urcat pe scenă gol-pușcă, s-a dus la pupitru și a ținut un discurs (în cheie umoristică) despre neșansa dramaturgilor de nu beneficia şi ei, ca toată lumea, de indemnizaţie de şomaj… Aflată în sală, ministrei Culturii Fleur Pellerin nu i-a rămas altceva de făcut decît să aplaude acest performance insolit.

Și Gala Premiilor UNITER oferă contextul unor asemenea confruntări. În cadrul celei mai recente ediții, British Council a oferit un premiu organizației Reactor, un centru cultural foarte activ din Cluj care funcționează ca teatru independent, spațiu de concerte și expoziții, centru de resurse pentru artiști și activiști civici etc. Echipa Reactor a folosit momentul primirii premiului pentru a protesta împotriva reducerii cu 30% a finanțării la actuala sesiune de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN): „Nu mai sînt destui bani la cultură / nu e prima, nici ultima lovitură…“ Situația e gravă și cei de la Reactor au găsit curajul și inspirația să denunțe această inițiativă nefericită a guvernului. Multe alte organizații ca Reactor sînt afectate de această reducere neașteptată a fondurilor. E o lovitură și pentru public, care va fi privat de o serie de acțiuni culturale pe care instituțiile consacrate nu le pot oferi. Altfel decît omologii său francezi, ministrul Culturii Daniel Breaz nu a fost prezent în sală la premiile care recompensează performanța în teatru. Și nici la protestul celor pe care tăierile de fonduri îi afectează direct. Nu ar fi nici prima, nici ultima lovitură…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.